Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. január 14.

Lépésről lépésre a fenntarthatóság felé

Fedélre a fejünk felett mindig is volt, és mindig is szükség lesz, így pontosan tudjuk, hogy a munka, amit végzünk, nem csupán fontos, de egyben nagy felelősség is. Ezért azon túl, hogy otthonokat teremtünk, utat szeretnénk mutatni abban, amihez a legjobban értünk, a tetőépítésben. Tudjuk jól azt is, hogy mint számos egyéb iparág, az építőipar is szennyezi bolygónkat, ami sajnos egyelőre szükséges velejárója az építkezésnek, azonban vállalatcsoportunk keményen dolgozik azonhogy olyan megoldásokkal és anyagokkal rukkoljon elő, melyekkel a lehető legkisebbre tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, ezáltal biztosítva, hogy hosszú távon is fenntartható legyen iparágunk jövője, akár itthon, akár külföldön. 

Kihívásban a lehetőség

Amikor az álomotthonunkat tervezzük, az esztétikum, a praktikum, a tartósság és a kedvező ár mellett a környezettudatosság nem mindig szerepel az elsődleges szempontok között. Azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy globálisan az építőipar a légszennyezés 23 százalékáért, az ivóvízszennyezés 40 százalékáért, illetve éves szinten 400 millió tonna természeti kincs felhasználásáért felelős.  

A fenntarthatóság az elmúlt időszakban fontos célkitűzéssé vált az iparágban, így a BMI Group vállalatai is elkötelezettek abban, hogy megtalálják azokat a megoldásokat, amelyekkel ehhez hozzájárulhatnak. Ahhoz viszont, hogy a szép ígéretek helyett valós változást lehessen elérni, ennél többre van szükség.  

Technológiák a tetődön 

bmi_bramac_osszefogas_1.jpg

Nemcsak hatékony, de látványos bizonyítéka a fenntarthatóság felé tett utunknak a zöld- és a kéktetők példája. Az itthon is elérhető zöldtetők amellett, hogy csodálatos látványt nyújtanak, segítenek a házat óvni az időjárás viszontagságaitól, télen csökkentve a fűtésre, nyáron pedig a hűtésre fordított pénzt és energiát.  Emellett a szén-dioxid kiszűrésében és a levegő javításában is fontos szerepük van.   

A zöldtetőkön kívül az elmúlt időszak legnagyobb fejlesztése BMI-nál a külföldön már néhány országban (pl. BMI UK) elérhető kék tetők bevezetése volt. A vízelvezetést forradalmasítva, ezek a tetők a lezúduló esővizet nem csupán elvezetik, hanem az általunk kívánt célra hasznosítják. Az újításnak köszönhetően a kék tetőkre akár sportpályát is építhetünk, ugyanis a pálya felülete a rá hulló esőt egy belső víztároló egységbe vezeti, így a pályák időjárástól függetlenül, egész évben rendelkezésre állnak. Az aktív kék tetők az összegyűjtött vizet ráadásul tovább hasznosítják, olyan rendszerelemek segítségével, mint például a napenergiás vízmelegítő, amely akár medencénk feltöltésében is segíthet. A passzív kék tetők, bár nem vesznek igénybe további rendszerelemeket, szintén különleges vízelvezető megoldásokat kínálnak. Ilyen például a zöldtetők öntözése, egy esőkert kialakítása, vagy akár tetőrendszerünk hűtése. 

Fenntarthatósági szempontból cégünk egyik fontos kihívása gyártási folyamataink újragondolása volt, melynek meghatározó lépése az alapanyagaink környezetkímélőbb megoldásokkal történő helyettesítése. A BMI Group egyes alátétlemezeinek gyártásában a kőolaj kiváltása a cukornád alapú, 95%-ban természetes, újrahasznosítható Divoroll Biolaytec-kel az egyik kiemelkedő példa erre.  

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a BMI tetők meg tudják enni a szmogot? A városi légszennyezés nem újdonság. Erre a problémára az itthon is nagy sikernek örvendő Noxite Eco-Active lemezek kínálnak megoldást. Ezek a zárólemezek komoly áttörést jelentenek az építőipar számára, ugyanis az újításnak köszönhetően képessé váltak a káros anyagok semlegesítésére. Egy 100 m2-es lapostető Noxite bevonata éves szinten annyi nitrogén-oxidot (NOx) képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15 000 kilométert futó autó kibocsát. Ráadásul a lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését. 

Tudatosabban egy fenntartható bolygóért

A környezettudatos termékek gyártásán kívül vállalatcsoportunk a mindennapi működéssorán is tesz azérthogy csökkentse a környezeti lábnyomát.  

Erre kiváló példa a BMI IT rendszereinek átalakítása. Az IT-infrastruktúra jelentős hely- és energiaigényű, ám mégis elengedhetetlen része egy nagyobb cég életének. A felhőalapú tárolás lehetősége azonban mindezt megváltoztatta. Ezért született az a döntés, hogy a BMI céges szinten áttér a felhőalapú adattárolásra, így ma csupán két helyszínen találhatóak fizikai szerverei. Ez a változás évente 2,3 millió tonna CO2-t segít megtakarítani.  

Ha fenntarthatóságról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az újrahasznosítás témája mellett semJó példa erre a BMI Németország, ahol az elmúlt években 550 millió műanyagpalackot gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra. 

Az építőiparban aktív cégként a termékek előállításához nyersanyagokat használunk. Azonban azok kinyerését követően a természet regenerálása, az érintett terület rendbehozása szintén kiemelt cél. Említésre méltó a BMI Portugália példája, akik ezeken a területeken rendkívül gyorsan növő eukaliptusz fákat ültetnek. 

Hazánkban a BMI Pala Csere Program keretein belül nyújtunk segítséget az építkezőknek a palatetők felújítása során keletkezett, környezetre veszélyes hulladékok szakszerű kezelésében. 

 A jövőbe tekintve

bmi_bramac_oktatas_1.jpg

Az új technológiák, illetve a fenntarthatóság felé való törekvés egy hosszú, de számos esélyt rejtő folyamat. Az úttörőfenntartható megoldások új lehetőségeket teremtenek mind magunk, mind vásárlóink számára, hogy együtt, lépésről lépésre segíthessük Földünk védelmét.  

Kíváncsi vagy, te mit tehetsz a mindennapokban a környezetedért? Olvasd el blogposztunkat! 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása