Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. május 26.

A lehetőségek és a képzelet határán

Így készülnek a jövő tetőcserepei

Ahogy emberöltők alatt mi is, úgy otthonunk is számtalan eseménynek szemtanúja s ahogy minket is rengeteg benyomás ér ennyi idő alatt, úgy a tetőnket is megannyi külső hatás teszi próbára. Ahhoz, hogy ez az otthon hosszú évekig biztonságot adjon számunkra, hosszan tartó és strapabíró tetőre van szükségünk. Kíváncsi vagy, vajon hogyan készülnek az idő próbáját is kiálló tetőcserepek? Tarts velünk a BMI Technical Centerbe!

bmi_technical_center.jpg

Az otthonunkkal szembeni elvárásaink mára igencsak átalakultak: már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. Otthonunk multifunkcionális: házunk nappalija egyben a mozitermünk is, a terasz nyugalmában egyszer laptopról dolgozunk, máskor épp tucatnyi gyereket látunk vendégül egy babazsúron.

Nem csak mi támasztunk újabb és újabb elvárásokat az otthonunk felé, a tetőcserepek is változó, egyre intenzívebb hatásoknak vannak kitéve. Fagy, jégverés, savas eső, erős napsütés és UV-sugárzás, süvítő szél, hőingadozás – csak néhány természeti elem, amit egy tetőnek ki kell állnia a hosszú évtizedek alatt.

Tetőcserép a „tervezőasztalon”

Magas minőségű termék nem készülhet magas minőségű alapanyagok nélkül, így a BMI Technical Center szakértőinek munkája már ennél a pontnál elkezdődik – tesztelik például, hogy a különböző nyersanyagok hogyan reagálnak a gyártási körülményekre vagy mennyire rugalmasak, illetve az összetevők legapróbb elemeit is gondosan megvizsgálják.

1.gif

Ahány otthon, annyiféle funkció, tetőforma és éghajlat. Annak érdekében, hogy a BMI termékei a legjobban megfeleljenek funkciójuknak, már a tervezés korai fázisaiba többféle terület szakértői bekapcsolódnak, de vásárlói vélemények, tapasztalatok is segítik a folyamatokat.

2.gif

De mi történik azután, hogy a termékek lekerülnek a tervezőasztalról? A BMI Groupnál csak akkor kerülhetnek piacra új tetőfedő anyagok, ha egy sor olyan extrém körülményeket szimuláló, élethű teszten sikeresen teljesítenek, amelyek alkalmazásuk során előfordulhatnak.

Akárcsak a valóságban

3.gif

Így kerülnek a tetőcserepek a szélcsatornába és esnek át törési, hő- és fagyállósági, valamint hosszú távú öregedési teszteken.

4.gif

A szél és az esőzés minden tetőszerkezet számára komoly kihívást jelent. Szakértőink a szélcsatornákban próbálják ki a termékek ellenállását a legkülönbözőbb szél-, vihar- és esőviszonyoknak. Ezek a csatornák olyan szélsőséges időjárási körülményeket is szimulálnak, amelyek jellemzően csak 50 évente fordulnak elő. Egyedülálló módon, teljes tetőfelületeket és tetőrendszereket tesznek próbára, a lehetséges legalacsonyabb hajlásszögig megvizsgálva.

5.gif

Az erős napsugárzást hatásait egy gyorsított UV-teszt segíti: a vizsgálat során hetek alatt éri a tetőfedő anyagokat az a hatás, amely a „terepen” egyébként évtizedek alatt következne be.

A fagyás, olvadás folyamata és a szélsőséges hőmérsékletváltozás akkor okozhatja a legnagyobb kárt a tetőnkben, amikor a leginkább szükség lenne rá. Az ellenálló tetőcserepek megalkotását a szélsőséges hideg körülmények közötti próba, illetve termikus sokk szimulálás segíti.

Ha azt szeretnénk, hogy a tetőnk látványa sokáig olyan maradjon, mint a beköltözésünk napján, számolnunk kell azzal, hogy az eső savassága csökkentheti a tetők élettartamát. Tesztjeink során a természetben előforduló legmagasabb savassági szintekkel dolgozunk, felkészülve minden eshetőségre.

Az időtállóság mellett elengedhetetlen, hogy termékeink alkalmazásuk során is megfeleljenek az elvárásoknak, így mielőtt még a tetőfedő elemek egy otthon részévé válhatnának, élethű építési környezetben próbáljuk ki őket. Ilyenkor figyelembe veszünk olyan szempontokat is, mint a biztonságos vagy könnyű használat.

A termékek fejlesztése nem áll meg azután sem, hogy a kereskedések polcain landolnak vagy esetleg már a háztetőn vannak. A BMI Group szakértői ezeket az alkalmazásban lévő megoldásokat is folyamatosan tesztelik, méréseket végeznek a tökéletesítés érdekében.

A nem csak a hazai piacon egyedülálló innovációk mögött a BMI Group nemzetközi fejlesztőközpontja, a Technical Center áll, ahol kutatók, tervezők, szakértők és mérnökök csapata formálja a tetőfedés jövőjét: nap mint nap előremutató, fenntartható és esztétikus megoldások fejlesztésén dolgoznak. Ha még inkább a kulisszák mögé néznél, kattints a videóért!

A képek forrása: Martin Schriever (BMI Technical Center) előadása, BME-BMI Tetőkonferencia, 2019. október 1.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása