Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. április 27.

Tetőtéri taktikák: tippek és trükkök nyestek ellen

Motoszkálás a tetőtér irányából, megrágott kábelek, lábnyomok a motorháztetőn, vagy karmolások az autó gumiján – ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az éjszaka nyest járt a házunk táján.  Kik is ezek az apró termetű ragadozók? Miért érdemes őket távol tartani és hogyan lehetséges? Sokan kerestetek meg bennünket ezzel a problémával, ezért összegyűjtöttük a leghatásosabb nyestűző praktikákat – témák szerint csoportosítva és tetőfedő szakember tanácsaival kiegészítve.

nyest_shutterstock_1289819809_kisebb.jpg

Aki még csak a természetben vagy az állatkertben találkozott ezekkel az állatokkal, akár kedves kis barna szőrmóknak is gondolhatja őket, de azt, akinek otthona környékén gyűlt meg velük a baja, már biztosan nem tévesztik meg barátságos kinézetükkel. A nyestek ugyanis rengeteg kárt és bosszúságot tudnak okozni az autók és családi házak tulajdonosainak.

Milyen gondokat tudnak okozni?

A nyestek ragadozó menyétfélék, melyek sötétedés után kutatnak zsákmány után. Jó alkalmazkodóképességüknek köszönhető városi elterjedésük, éjjeli vadászataik során így gyakran benéznek a padlástérterekbe is. Azon túl, hogy motoszkálásukkal felébresztik és megrémítik az addig békésen alvó lakókat, a tetőtérben károsíthatják a szigetelőréteget, elrághatnak vezetékeket, és elmozdíthatják a tetőcserepeket is. Gyakran keresnek búvóhelyet a járművekben is, miközben területük kialakítása és védelme miatt éles kis fogaikkal szétrágják az autók kábeleit és szigetelését.

Hogyan védekezzünk ellenük?

Nem kétséges tehát, hogy jobb távol tartani őket otthonunktól. Amire ehhez biztosan szükség lesz, az a türelem és a kitartás, ugyanis a tapasztalatok szerint nem könnyű megszabadulni a nyestektől. Jó hír viszont, hogy mivel hosszú évek óta jelentenek problémát a városi nyestek, számos házi praktika és modern eszköz is rendelkezésre áll az elűzésükhöz. Sőt, akár több módszert is kombinálhatunk, ezzel erősítve az eredményességüket.

Megelőzés

Érdemes azon szerencséseknek is védekezniük a nyestek ellen, akiket eddig nem fenyegetett a jelenlétük.

Amit a ház körül tehetünk: használjunk jól záródó kukákat (különösen az élelmiszerhulladékok tárolására), illetve éjszakára ne hagyjuk kint a kutya vagy a macska eledelét, ami könnyű prédát jelentve odacsalogathatja a nyesteket. Ezen kívül meg kell nehezítenünk a padlástérbe való feljutásukat a ház falának támasztott tárgyak (például létrák, lécek) eltávolításával és a közeli fák ágainak visszavágásával.

Amit a tetőtérben tehetünk: mivel a nyestek vékony testalkatuk és kiváló mászóképességük miatt a legkisebb résen is átpréselhetik magukat, vizsgáltassuk át a tetőnket egy szakemberrel, különösen akkor, ha régebben készült fedésről van szó, és azt gyanítjuk, hogy az akkori kivitelezők nem a leggondosabban dolgozhattak. A Tetőépítők magazinjának legfrissebb számában egyenesen a TEGY (Tető Építők Egyesületének) elnökhelyettesétől, Szabó Zoltán tetőfedőtől tudhatjuk meg, hogyan járnak el ilyenkor a szakemberek: ellenőrzik a lemezeket, vápatöveket, fésűs szellőzőléceket, a kúpok alatt használt kiegészítőket, majd eldolgozzák a réseket, kijavítják az ereszdeszkákat és további gyenge pontokat, hibákat. Mindenképp bízzuk szakemberre a feladatot, mert a nyestek ellen védekezni csak kifogástalan, pontos munkával lehet: „Az ereszhez fém alapanyagú perforált lemez ajánlott, a kúpokhoz mindig tetőfedőanyag gyártó által forgalmazott kúpalátétet kell alkalmazni, a vápavégeket minden esetben le kell zárni, legtöbbször egyedi megoldással.” – javasolja Szabó Zoltán.

Szagok

Több szag is van, ami zavarja és ezáltal elijeszti a hívatlan lakótársakat. A módszer azonban sokaknál csak ideiglenes megoldásnak bizonyul, mert a nyestek gyakran hozzászoknak azokhoz, illetve felismerik, hogy nem kell tartaniuk a veszélytől.

Kutyaszőr: a kutyák a nyestek ellenségei, ezért megérezve a szagukat menekülőre fogják. Ha a motorháztetőn egy zacskóban hagyunk kutyaszőrt, vagy a padláson elhelyezzük a bejáratok és útvonaluk közelében, azzal egy ideig távol tarthatja őket. Tipp: ha nincs a háznál olyan eb, aki segítségünkre lehet, a kutyakozmetikában is elkérhetjük az összesöpört szőrkupacot. Ha pedig van saját háziállatunk, akkor szintén hatásos lehet a padláson hagyni pár napig a szőr mellett az eb takaróját is.

Ecettel, szalmiákszesszel vagy kámforral átitatott rongy: sokunknak még rágondolni is rossz ezekre az illatokra, ugye? Úgy tűnik, ezek az erős aromák nem csak bennünket zavarnak, de a nyestek is kerülik őket. Fontos, hogy a sérülések megelőzése érdekében ezeket körültekintően alkalmazzuk (a tömény ecet bőrrel érintkezve már pár perc alatt égési sérülést is tud okozni) és bizonyos időközönként újra be kell nedvesítenünk velük az anyagot, hogy a szagok ismét felerősödjenek a rongyon.

Molyirtó, naftalin: sokan esküsznek a naftalinra is, ami a molyokon túl a nyesteket is távol tartja.

Nyestűző koncentrátum: autósboltokban hozzájuthatunk kifejezetten a nyestek elriasztására létrehozott koncentrátumhoz is spray vagy illatpárna formájában, ami nem mérgezi meg az állatokat, csupán zavaró szagával elijeszti őket.

nyest_shutterstock_1109606294_kisebb.jpg

Elektromos készülékek

A hangriasztás a legtöbb esetben a szagoknál hatásosabb megoldásnak bizonyul. Gondolhatunk itt padlástérben, lehetséges bejáratoknál elhelyezett zörgős nejlonzacskókra, éjszaka bekacsolva hagyott rádióra (a kísérletező kedvűek tesztelhetik akár azt is, melyik rádióállomás a legkevésbé népszerű a nyestek körében), de ma már ultrahanggal működő nyestriasztók széles skálájából is válogathatunk. Ezek az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsátanak ki, amelyek elriasztják a nyesteket.

Segítségünkre lehetnek továbbá a mozgásérzékelős lámpák is. Érdemes ezeket már napnyugtakor bekapcsolni (amit akár időzítővel vagy fényérzékelővel is megoldhatunk) és még hatásosabb, ha kombináljuk az eszközöket. Ilyen lehet egy erős LED fénnyel kiegészített ultrahangos kütyü, amivel nemcsak az éjszakai búvóhely csendjét zavarjuk meg, de a sötét biztonságától is megfosztjuk a látogatónkat, így nagyobb eséllyel áll tovább, hogy új lakhelyet keressen.

Amit nem javaslunk

Listánkban számos megoldást összegyűjtöttünk a tetőtéri négylábúak elkergetésére, egy valamit azonban nem javaslunk: mégpedig a tető teljes átszellőzésének lezárását, saját kezűleg. A tetőrendszer megfelelő működése szempontjából kiemelten fontos az átszellőzés biztosítása, ezért azt javasoljuk, hogy a purhab helyett egy bádogost vagy tetőfedőt hívjunk segítségül a betolakodók elleni küzdelemhez.  A BMI tapasztalt tetőfedői rendelkezésre állnak a tetők átvizsgálásában és az esetleges hibák kijavításában is.

Neked melyik megoldás vált be? Vannak további nyest űző tippjeid? Írd meg őket kommentben!

 

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása