Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. március 02.

Vízszigetelés 500 000 négyzetméteren

A libanoni Al Boqaata-gát

Öt év után végső szakaszához érnek a libanoni Al Boqaata-gát építési munkálatai, és a tervek szerint idén már meg is csodálhatjuk a végeredményt. A 71 méter magas Al Boqaata nem csak a legnagyobb gát, amelyet valaha építettek az országban, de egyben az egyik első a világon, melynek teljes felületét bitumenes vízszigetelés borítja – 500 000 négyzetméteren.

boqaata_twitter.jpgForrás: Twitter

A gigantikus szerkezet építési terveit 2016-ban mutatták be, a projekt mérnöki csapatát a libanoni Víz- és Energiaügyi Minisztérium válogatta össze a legkiválóbb szakemberekből. A rendkívül alapos tervezési munka eredményeképp – számos módosítás és a határidő többszöri elcsúsztatása után – végül 2018-ban találták meg a megfelelő technológiát a gát vízszigetelésének kivitelezésére.

A megoldást a BMI által forgalmazott Siplast TERANAP TP 431 nevű bitumenes lemez jelentette, mely sbs-modifikált bitumenből készült, teljes mértékben vízzáró és víznyomásnak ellenálló szigetelést biztosít. A speciális anyagnak köszönhetően a gátszerkezet szigetelése egy csepp vizet sem enged át.

boqaata_facebook_khoury_contracting_company_kcc.jpgForrás: Khoury Contracting Company (KCC) // Facebook

A kivitelezők előtt álló óriási és összetett munka sikere érdekében a csapat három tagja különleges képzésben is részt vett. Az oktatás a franciaországi Mondoubleau-ban található BMI Akadémián zajlott, ahol a résztvevők elsajátították a Siplast bitumenes lemez megfelelő alkalmazását.    

2019 májusában a BMI 200 000 négyzetméternyi termékről szóló rendelést teljesített a gát vízszigeteléséhez. Emellett a munkálatokhoz gyakorlati segítséget is nyújtott: a BMI saját műszaki csapata háromszor is elutazott Libanonba, hogy szakmai támogatást biztosítsanak a kivitelezőknek, és megbizonyosodjanak róla, hogy a megépített rendszer hibátlanul működik.

A BMI büszke rá, hogy hozzájárulhatott ennek a nem mindennapi építmények a megalkotásához, amely Al Boqaâta környékén 43 falu vízellátását fogja biztosítani.

boqaata_bim_middle_east.jpgForrás: bim-me.blogspot.com

Természetesen a megbízható vízszigetelés nem csak hatalmas gátak, hanem a legkisebb lapostetős épület vagy pince esetében is alapvető szükséglet. A BMI Villas termékei között mindent megtalálsz, ami a tökéletes szigeteléshez kellhet, Területi képviselőinkhez pedig bármikor fordulhatsz, ha szakmai tanácsadásra van szükséged.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása