Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. február 25.

Kis zöldtetős növényhatározó

Ezekkel a növényekkel díszítsd a tetőd

A zöldtetők népszerűségének növekedésével egyre több lakóház, középület és iroda tetejét borítják már növények. De mik is ezek pontosan? Ültethetünk-e akár fákat is a tetőre, vagy maradjunk a pozsgásoknál? Melyek a legkönnyebben kezelhető és kevéssé vízigényes lehetőségek? Kis zöldtetős növényhatározónkban ezeket a kérdéseket jártuk körbe.

zoldtetok.jpg

Napjainkra lényeges szempont az építkezések kapcsán is a környezettudatosság, és ezzel összhangban a zöld, növényzettel borított felületek növelése. A trendnek számos pozitív hatása van, hiszen a zöldfelületek fontos szerepet játszanak a levegőminőség javításában. Sőt, nemcsak a környezetre vannak kedvező hatással, hanem a pénztárcánkra is, ugyanis a zöldtetők energiatakarékosak: télen segítenek a hőszigetelésben, nyáron pedig hűtik a házat.

Melyik a legjobb növény a zöldtetődre?

Több szempontot is mérlegelnünk kell a növények kiválasztásánál, ugyanis nem minden faj alkalmas zöldtetőre való telepítésre. Fontos, hogy a választott növények képesek legyenek ellenállni a szélnek, a fagynak és a szárazságnak is. Az általános szempontok mellett pedig érdemes lehet egyéni igényeinket is mérlegelni: mennyi időt szeretnénk a gondozásra, öntözésre szánni, és milyen funkciót szánunk a zöldtetőnek? Míg egyik tulajdonos a praktikusságra és az alacsony fenntartásra törekszik, a másik szívesen gyönyörködne a tetőn is a színes élővilágban, és olyan is akad, aki a magasban is leginkább friss zöldségpalántákat nevelgetne.

Ha pedig szeretnénk, hogy a kert és a tető szorosabb egységet alkotva jobban egybeolvadjanak, a futónövények és vertikális kertek, zöldhomlokzatok ültetése is érdekes választás lehet.

vertikalis_zold_homlokzat.jpg

A zöldtető típusa a döntő

A növényzet és a használat típusától függően 2 változatot különböztethetünk meg: az extenzív és az intenzív zöldtetőt.

  • Az extenzív zöldtető kevés gondozással is fenntartható, ám az egyszerű és kisméretű növényzet miatt nem biztosít a kikapcsolódáshoz megfelelő környezetet. Nemcsak vízszintes, hanem akár 33 százalékos lejtésű tetőn is kialakítható.
  • Az intenzív zöldtető a dús és gazdag növényzet miatt kifejezetten alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra, akár kertként is használható: növényeket termeszthetünk, vagy akár kerti tóval díszített pihenő zugot alakíthatunk ki rajta.

Extenzív tető növényzete

Az emberi tartózkodásra nem alkalmas zöldtető előnye az alacsony ápolási igény. Az extenzív zöldtető termőrétege körülbelül 10-15 cm vastag, viszonylag alacsony a nedvességtartalma, ezért főként szárazságot jól tűrő növényeket javasolt rá telepíteni, melyeket csak a kezdeti időszakban kell öntöznünk. A fénykedvelő, télálló, szárazságtűrő, alacsony tápanyagigényű növények a legmegfelelőbbek, mint például:

  • A varjúháj félék, amik gyorsan terjednek legyökeresedő hajtásaik segítségével, és pozsgás (kaktuszhoz hasonló) leveleiknek köszönhetően jól tűrik a szárazságot. Fajonként változó színű, fehér, sárga és mályva árnyalatú virágaik általában késő tavasszal és nyáron virágoznak.

A varjúhájfélék családjába tartozik a kövirózsa (vagy más néven kőrózsa) is, mely egy népi gyógyászatban is használt, örökzöld pozsgás növény, ami szintén kiváló választás extenzív zöldtetőkre alacsony igényei és dekoratív megjelenése miatt.

  • Mohák segítségével is pompás növénytakaró alakítható ki a tetőn, hiszen ezek a spórás növénykék is jól tűrik a szárazságot és a fagyot.
  • Alacsonyabb vízigényű fűfélék is alkalmasak a gyepszőnyeg kialakításához, melyeket az ültetés évében még intenzívebben, majd később, a második nyártól már csak több héten át tartó szárazság esetén kell öntöznünk.

 bmi_jotetoblog_montazs_1500x400_1_2.jpg

Intenzív tető növényzete

Mivel a kert-jellegű, intenzív zöldtetők esetében a termőréteg vastagsága legalább 25 centiméter, itt már jóval gazdagabb növényválasztékról beszélhetünk. Szinte minden dísz-, évelő- vagy kisebb fás szárú növény telepíthető rá, melyek rendszeres karbantartást: öntözés mellett metszést, gyomlálást és tápanyag-utánpótlást igényelnek majd.

  • Cserjék és félcserjék: 25-30 centiméteres humuszvastagság esetén még csak gyeppel és kis talaj- és vízigényű cserjékkel tervezhetünk. Ilyen a zsálya, a sásliliom, vagy a napjainkban csodás mediterrán hangulata és nyugtató illata miatt kedvelt levendula. 30 centiméternél mélyebb ültetőközeg esetén viszont már nagyobb, maximum két méter magasságig növő bokrok és cserjék is számításba jöhetnek.
  • Kis termetű fák: két méter és a feletti réteg esetén már közepes koronájú lombos fák is kiültethetők, mint például a juhar vagy a nyírfa. Mivel a tetőn a szokásosnál általában lazább az ültetőközeg és az itt élő növényeket fokozott szélhatás éri, kerüljük a magas, megdőlésre hajlamos fajokat és ügyeljünk a megfelelő rögzítésre: alacsony, fiatal fákat a talajba mélyen leásott rudakkal is megtámaszthatunk, de nagyobb fák esetén már a háromirányú, hevederes rögzítés javasolt.

 bmi_jotetoblog_montazs_1500x400_2.jpg

És mi legyen a növények alatt?

Ahogyan láthatjuk, más-más növények telepítése javasolt a két különböző zöldtető típusra, viszont minden esetben kiemelten fontos a szakszerű vízszigetelés. A zöldtető pozitív hatásairól olvasva sok háztulajdonos vágna bele szívesen a tetőn való kertészkedésbe akár saját kezűleg is, ahhoz azonban, hogy igazán gondtalanul élvezhessük zöld oázisunkat, szakértelemre, magas minőségű szigetelőanyagokra, gyökérálló lemezekre, valamint megfelelő víztárolásra és vízelvezetésre van szükség. A BMI Villas szakembereire  a termékek kiválasztása és más szakmai kérdések kapcsán is számíthatunk.

A meglévő tetők átalakításakor minden esetben statikai vizsgálat is szükséges. A statikus és a kivitelező szakember tanácsai mellett célszerű szakértő kertész véleményét is kikérni, ugyanis nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden növény más-más összetételű talajkeveréket igényel. A tájékozódást és inspirálódást azonban a tavasz közeledtével már most is elkezdhetjük.

 

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása