Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. január 16.

Szorgos méheknek ad otthont a skandináv tetőkert

A zöldtetők esztétikai megjelenésük mellett számos egyéb előnnyel is rendelkeznek.  Természetes módon tárolják a vizet, energiát takarítanak meg, nem utolsó sorban pedig értékes életteret biztosítanak: bejegyzésünkben ezúttal a skandináv Green Roof Institute élővilágát járjuk körbe.


malmo_sweden_1456846109_v2.jpg

A Malmö városában található, 2000-es évek elején alapított Scandinavian Green Roof Institute (Skandináv Zöldtető Intézet) küldetése, hogy biztosítsa az Augustenborg lakónegyedben található, ipari létesítmények tetején lévő botanikus tetőkert folyamatos fejlődését, és gondozza az életet, ami az elmúlt 20 évben kialakult rajta. A hatalmas tetőkert összesen 9500 négyzetmétert fed le, amivel az egyik legnagyobbnak számít a világon, és számos növényfajnak ad otthont. Az intézmény céljai közé tartozik, hogy inspirációt nyújtson azoknak, akik maguk is kacérkodnak a gondolattal, hogy zöldtetővé alakítsák át lapostetőjüket.

JóTető tipp: szinte minden tetőfelület alkalmas lehet zöldtető kialakítására, legyen az akár egy bicikli- vagy egy szerszámtároló ház. Már a legkisebb, növényekkel borított terület is hozzájárul egy élhetőbb város kialakításához.

Sok támogatás sokra megy

Az intézet non-profit szervezetként a támogatóinak köszönhetően tudja megvalósítani a fejlesztésekre irányuló projektjeit: egyetemek, önkormányzatok, zöldtetős vállalkozások, építészek álltak be mögéjük, de a BMI is a számos támogató között van. A svéd nagyvárosban kiépített tetőkert-komplexum extenzív és intenzív zöldtetőin változatos növényvilágot alakítottak ki, amely széles körű kutatásokra ad lehetőséget, és így az oktatásban is jelentős szerepet játszik.

A Scandinavian Green Roof Institute rendszeresen szervez tanfolyamokat és szemináriumokat a tetőkertben, melyek során bemutatják a legújabb innovációkat, mindemellett pedig évente mintegy 40-50 tető rendszeres karbantartását végzik.

Ehető eredmények

Nemcsak a szervezetben dolgozók munkájának köszönhető, hogy évről-évre virágzó ültetvények fedik az épületeket, a szorgos méhek is kiveszik belőle a részüket. A BMI rendszeres hozzájárulásának köszönhetően a zöldtetőkre telepített méhkaptárakban található méz begyűjtéséből a BMI dolgozói, vásárlói is kóstolót kaphatnak. Minden üveg a cég nevére rímelő „bee am I” címkével van ellátva, utalva a méhek angol elnevezésére („bee”, azaz méh), és arra, hogy a BMI-nál is számtalan szorgos kéz dolgozik.


bmi_kep_mez.jpg

A városi tetőfelületek zöldítése segít a növényvilág diverzitásának megőrzésében, és az emberek számára is rengeteg pozitívumot hordoz magával, kezdve a szigetelés hasznosításától, a természet értékeinek megóvásán át, egészen a kellemes és egészséges környezetig. Többek között ezért is támogatja évek óta a svéd kezdeményezést a BMI, hiszen így a fentiek mellett, a szervezet segítségével folyamatosan bővülhet a zöldtetőkkel kapcsolatos tudás és tapasztalat.

Építkezés, tetőfelújítás előtt érdemes tehát ezt a fajta kialakítást is megfontolnunk, hiszen így visszanyerhetünk valamennyit a betonrengeteg által elvett területekből. Ha te is szeretnél többet megtudni a zöldtető kialakításának lehetőségéről, akkor először mindenképp kérd ki szakember tanácsát, és fordulj bátran a BMI Villas területi képviselőihez, akik a tervezéstől egészen a kialakításig mindenben hasznos tanácsokkal állnak rendelkezésre.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása