Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. december 12.

Zord időben is biztonságban a tető alatt

A HÓFOGÓ-RENDSZEREK

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a téli hónapok során mekkora jelentősége van a háztetők hófogásának, pedig ezek a kis méretű tetőszerkezeti elemek nem csak óriási anyagi károktól, de komoly sérülésekkel járó balesetektől is megóvhatnak bennünket.

ezt.jpg

A hófogók gondoskodnak arról, hogy a tetőre hulló havat a tető felületén tartsák, amíg az a hőmérséklet enyhülésével lassan el nem olvad, és víz formájában nem távozik az ereszcsatornán keresztül (az ereszcsatornákról bővebben olvashatsz novemberi blogbejegyzésünkben). Amennyiben a tető nincsen felszerelve megfelelő típusú, minőségű és mennyiségű hófogással, az olvadás következtében lezúduló hó- és jégtömeg tönkreteszi az ereszcsatornát, és ráhullhat az alatta lévő gépjárművekre, tárgyakra, vagy legrosszabb esetben személyekre.

Hófogó-típusok

A hófogó rendszereknek különböző típusai érhetők el a piacon: hófogó kampók, hófogó-rúdszerkezet, hófogórács-szerkezet, illetve hófogó rönkök. Ezek közül Magyarországon a hófogó kampók és a hófogórácsok a legelterjedtebb változatok.

p1144454.JPG

A hófogó kampók a leggyakrabban előforduló megoldások a hó és jég elleni védelemre. A tető felületéből kiemelkedő kampók megtartják a nagyobb hótömegeket és a jéggé fagyott csapadékot, de csak akkor, ha a tető teljes felületén eloszlatva helyezzük el őket. Ez a megoldás a leghatékonyabb és legbiztonságosabb, amit sajnos még mindig viszonylag ritkán alkalmaznak, mivel az egy- és kétsoros hófogáshoz szokott szem számára kissé szokatlan látványt nyújthatnak.

ddrgr.png

A vonalmenti (a tető alsó pereme mentén, az ereszcsatorna fölött) biztonságos hófogást hófogórács-rendszerrel tudjuk megvalósítani. Elemei a hófogórácsot tartó kampó vagy cserép, a hófogórács és a rácstoldó. Elsősorban nagy forgalmú létesítmények, középületek (pl. bevásárlóközpontok, óvoda, iskola) esetében szokták ezt a megoldást alkalmazni abban az esetben, ha a tető eresze 6 m magasság felett van, vagy közterület, járda fölé nyúlik, esetleg éppen alatta van a bejárat. A hófogó rács a hosszú és meredek tetőszerkezeteken is biztonságosan képes a nagy mennyiségű havat felfogni, és akár több sorban is elhelyezhető. Akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha a hófogó rácsot még pontszerű felületi hófogással, azaz hófogó kampókkal egészítjük ki a tető teljes felületén.

A hazánkban legelterjedtebb, de a célnak kevésbé megfelelő megoldás az eresz mentén két sorban elhelyezett hófogók alkalmazása, melyek nem alkalmasak arra, hogy a havat megtartsák a tető felületén. Ehelyett inkább csak hóvágóként funkcionálnak, jó esetben feldarabolják a meginduló havat és jeget, ami azonban nem minden esetben akadályozza meg a komoly károkat okozó baleseteket.

ez_menjen_a_hofogoba.JPG

Teljes felületű hófogás = teljes biztonság

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a hófogók megfelelő mennyiségű alkalmazása elengedhetetlen fontossággal bír. A baleseteket és a nagy kiadásokkal járó károkat csak akkor előzhetjük meg teljes biztonsággal, ha a tetőszerkezet építésekor és felújításakor a teljes felületű hófogás telepítése mellett döntünk.

A BMI Bramac Rendszermester videósorozatának legújabb részében Kövecses Tamás meséli el tapasztalatait, meglátásait a teljes felületű hófogásról.

Amennyiben már meglévő tetőnkön még nincsen teljes felületű hófogás, érdemes felkeresni egy szakembert, hogy segítségével mielőbb elláthassuk házunk tetejét a kellő védelemmel. Elég, ha a téli időszakban csupán néhány nap telik szélsőséges időjárási körülmények között, és máris bekövetkezhet a baj, ami komoly anyagi károkat okozhat (pl. az ereszcsatorna károsodása, a háztető alatt parkoló autóra zuhanó jégdarabok). A hófogó-rendszer telepítése vagy felújítása éppen ezért minden esetben többszörösen megéri a befektetést.

A BMI Bramac területi képviselői bármikor, díjmentesen a rendelkezésedre állnak, hogy a legmegfelelőbb megoldást találják meg számodra. Fordulj hozzájuk bizalommal!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása