Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. november 26.

Társ az eső elleni védelemben

Az ereszcsatorna

A nagy őszi esőzésekkor a házunkat körülölelő ereszcsatorna-rendszernek készen kell állnia a lezúduló csapadék összegyűjtésére és biztonságos elvezetésére. Az éltető esővíz óriási károkat is okozhat, ha ereszünk nem felel meg minden követelménynek. Ismerjük hát meg közelebbről tetőnk egyik legfontosabb kiegészítőjét, hogy a nagy mennyiségű csapadék ne jelentsen veszélyt az otthonunkra!

bramac_eresz_blog_referencia.JPG

Milyen ereszcsatornát válasszunk?

Az ereszcsatornáknak számos típusa létezik. Attól függően, hogy az ereszvonalon hogyan szeretnénk elhelyezni, választhatunk tetősíkon fekvő, párkányon ülő, rejtett vagy függő csatornát. Bármilyen típusú, anyagú ereszcsatornát szeretnénk is, az anyag minősége, vastagsága és felületkezelése a legfontosabb szempontok, amik a csatorna hosszú távon megbízható működését befolyásolják.

A jó minőségű és megfelelő vastagságú műanyag vagy alumínium csatornák nem olcsók, cserébe viszont nem rozsdásodnak. A réz és titáncink alapanyagú ereszcsatornák tartósak és magas minőséget képviselnek, de csak magas áron juthatunk hozzá, ezért viszonylag ritkán alkalmazzák. A horganyzott acél csatornák szintén nem rozsdásodnak, továbbá masszívak, stabilak, tartósak és rendszerint kiváló ár-érték aránnyal bírnak. A BMI Bramac ereszcsatornái mind horganyzott acélból, porszórással készülnek, és hosszú időkig megbízható csapadékvíz elvezetéssel látják el otthonunkat.

Az ereszcsatornák rendszerint félkör, a lefolyók pedig kör keresztmetszetűek. Manapság népszerűek a négyszög alakú lefolyók és szögletes csatornák, amik jól illenek a jelenleg divatos letisztult szögletes formavilághoz. A szögletes csatornák hátulütője borsos áruk mellett, hogy a kialakításuk áramlástechnikai szempontból nem túl szerencsés és a víz nagyobb zajjal jut le bennük, mint a kör keresztmetszetű csatornákban.

A minőségi acéllemez csatornák előnyeiről további érdekességeket tudhatsz meg a BMI Bramac legújabb videójából, melyben Kövecses Tamás rendszermester osztja meg tapasztalatait, meglátásait.

4_12.jpg

Az ereszcsatorna részei – mire figyeljünk?

Az ereszcsatorna rendszer számos alkotóelemből áll, mint például a félkör alakú csatornavályú, a tömítéssel ellátott véglemezek, a lefolyócső, a vízköpő (ez utóbbi gondoskodik róla, hogy az esővíz az épület falától minél távolabb érjen földet). A peremek és toldóelemek olyan apró részei az ereszcsatornának, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az megfelelően el tudja látni a feladatát.

A csatorna peremének elhelyezkedése alapján belső peremes és külső peremes ereszcsatornákról beszélhetünk. A külső peremes csatornák esztétikusabbak, merevebbek a belső peremes rendszereknél, ráadásul a víz lecsepeg róluk és nem folyik végig a csatornatest oldalán.

Az ereszcsatorna egyes részei akkor kapcsolódnak egymáshoz biztonságosan, ha gumis toldóelemekkel csatlakoznak egymáshoz, mert ez lehetővé teszi a hőtágulás okozta térfogatnövekedést, a fém toldóelemek pedig pontosabb és stabilabb kapcsolatot eredményeznek a csatornaelemek között.

A BMI Bramac kínálatában olyan ereszcsatorna-rendszereket találsz, amelyek minden fent leírt követelménynek megfelelnek, és a számos elérhető kiegészítővel minden egyedi igényre megoldást jelentenek. A széles színválasztéknak köszönhetően a harmonikus megjelenés is garantált, legyen bármilyen színű tetőnk és vakolatunk.

bramac_eresz_blog.jpg

Eresz-gondok

Ha ereszcsatornánk nincs rendszeresen kitisztítva és karbantartva, abból komoly anyagi károk is származhatnak. A szivárgó vagy sérült, elvékonyodott ereszcsatorna a ház vakolatának megrongálódásához vezethet, míg a lehulló levelekkel eltömített ereszcsatorna nem csupán a funkcióját nem tudja megfelelően ellátni (ha megáll benne a víz), de a baktériumok melegágyává is válhat.

Ősszel kiemelt fontossággal bír, hogy a megszokottnál gyakrabban leellenőrizzük, minden rendben van-e a háztetőnk körül. Az ereszcsatorna kefe és lapát segítségével való rendszeres kitisztítása, valamint locsolócsővel való átmosása mellett a lefolyócsövek torkolatát és a talajba ágyazott elvezető csatornát is meg kell tisztítani a lerakódott sártól és egyéb szennyeződésektől. Egyértelműnek tűnik, de sosem árt elégszer leírni: az ellenőrzéshez és eresztisztításhoz mindig kellően magas és biztonságos létrát használjunk.

Ha olyan problémát észlelünk az ereszcsatorna bármely részén, mely javításra szorul, illetve ha az ereszcsatorna-rendszer cseréjén gondolkozunk, minél előbb kérjünk hozzáértő segítséget. Országosan elérhető Tanácsadó hálózatunk szakemberei és Rendszermestereink örömmel állnak rendelkezésére.

A tető alapos nagytakarításához hasznos tippeket ebben a cikkünkben olvashatsz. Az esővíz felhasználási lehetőségeiről szóló írásunkat pedig ide kattintva érheted el.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása