Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. október 29.

Természet és emberi kreativitás harmóniája

A Rogner Bad Blumau fürdőkomplexum

Képzeljünk el egy olyan álomvilágra emlékeztető üdülőközpontot, ahol a szabálytalan formájú, színpompás épületek tetejét rétek és kertek ékesítik. Friedenscreich Hundertwasser és Robert Rogner építészek közös munkájának köszönhetően ez az álom valósággá vált, és immár több mint 20 éve látja vendégül azokat, akik egy nem mindennapi környezetben szeretnék kipihenni fáradalmaikat.

bmi-oesterreich-dachtipps-header-gruendach-2560x1440_1.jpg

Az osztrák származású művész, Friedenscreich Hundertwasser igen nagy népszerűségét elsősorban talán legismertebb alkotása, a bécsi Hundertwasser-háznak köszönheti. Pályáját festőművészként kezdte (a Rogner Bad Blumau látványvilágát már a 70-es években megalkotta festmények formájában), később ökológus, majd épülettervező lett.  2008-ban egy nagyszabású kiállítás keretein belül a magyar közönség élőben is megcsodálhatta alkotásait a Szépművészeti Múzeumban.

Hundertwasser víziója egy, a természettel harmonikus egységet alkotó kreatív épületegyüttes volt.

Ahol a levegő tisztaságáról a növényzet gondoskodik. Ahol a házak rendkívül energiatakarékosak, és melyek felületén szabadon járhatnak-kelhetnek az emberek. Hasonló elképzelései voltak Robert Rogner osztrák építésznek is, aki azzal az ajánlattal kereste meg Hundertwasser-t, hogy közösen alkossanak egy szálloda-és gyógyfürdő komplexumot. Együttműködésük eredményeként 1997-ben megszületett a Rogner Bad Blumau.

A formabontó üdülőközpontot egy egykori farm területén építették, ami alatt természetes forrásvíz bújik meg 3000 méter mélységben. A szén-dioxidban gazdag forrásvizet a gyógyfürdő-víz pH értékének stabilizálására használják fel. Az eljárás során rengeteg gőz szabadul föl és olyan sok energia termelődik, mely a létesítmény egész éves fenntartásához és fűtéséhez elegendő.

Így válik a Rogner Bad Blumau tökéletesen környezetbarát ökoház-együttessé.

A szálloda hat különböző épületből áll, melyek mindegyike egyedi formatervezésű. A házakat lankás domboldalakba süllyesztve építették meg; az eltávolított földmennyiséget az épületek tetején létrehozott zöldfelület alapjaként hasznosították. Felülről nézve az üdülőközpontra így egy óriási dombos rétet láthatunk, míg szemből elénk tárul a Rogner Bad Blumau épületeinek színes és különös látványa.

shutterstock_1238201077.jpg

A létesítmény egyes részeit (épületeit, a recepciót, a fürdőt) különleges árkádsorok kötik össze. Az árkád-sétányok padlója és a csempéje szándékosan egyenetlen, szabálytalan kialakítású, nagyban hozzájárulva ahhoz a különös világhoz, amit a tervezők megálmodtak.

A nem mindennapi formájú, növénytakaróval fedett épületekhez sokrétű kivitelezésre és minőségi alapanyagokra volt szükség.

A BMI intenzív zöldtető kivitelezéséhez kifejlesztett termékei megbízható megoldást szolgáltattak a rendkívül komplex építési folyamatokhoz.

Hundertwasser álma az volt, hogy olyan új építkezési stílust teremtsen, mely egyesíti a természetet a szabad emberi kreativitással. Ha téged is megihletett az osztrák mester környezettudatos munkája, a BMI Villas kínálatában megtalálhatóak a zöldtetős projekt kialakításához szükséges vízszigetelő lemezek. Ha szakmai tanácsadásra van szükséged, fordulj bizalommal területi képviselőinkhez, akik professzionális útmutatást nyújtanak építési- és felújítási terveidhez.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása