Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. augusztus 05.

Élet a ház tetején

A nyári időszakban a tetőteraszok nyújtotta lehetőségek még vonzóbbnak tűnnek: grillezés, kertészkedés, családi-baráti összejövetelek helyszínét teremthetjük meg otthonunk részeként. A megfelelően biztonságos és tartós kialakítás azonban nagy körültekintést és felkészülést igényel. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat mindenkinek, aki többet szeretne kihozni lapostetőjéből.


bramac_zoldteto_2-min_1_1.jpg

Gondolkodj előre!

A tetőterasz a lapostetők hasznosításának legkedveltebb megoldása. Az, hogy milyen funkciókra használhatjuk, az elsősorban a padlószerkezet burkolásától és a korlát szerkezetének megoldásától függ. Alkalmas lehet pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra és összejövetelekre egyaránt, attól függően, hogy átlagosan hány személy veszi igénybe, és milyen a már meglévő tetőszerkezet teherbírása. Ha hibátlan és tartós megoldást szeretnék, akkor érdemes előre megtervezni szerkezeti kialakítását és azt, hogy milyen funkciókkal akarjuk ellátni.

Talán a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a tető teraszosítása nem javasolt, amennyiben a szigetelés állapota nem megfelelő. Ezt már a tervezési folyamat elején szakember segítéségével le kell ellenőriztetni, ugyanis ha ez a terasz kialakítása után derül ki, az már komoly gondot jelent. A tetőszerkezet aktuális állapotának felmérése a meglévő tetőszigetelés működéséhez és tartósságához is hozzájárulhat.

Lapostetőből tetőterasz

A lapostetők a terasztetők kialakítására is alkalmasak, amennyiben megfelelő teherbírású hőszigeteléssel készültek, illetve úgy lettek kialakítva, hogy a hőszigetelésen egy lejtbeton, vagy beton réteg van elhelyezve.

A teherbírás, vízelvezetés és lejtés azonban olyan szempontok, amiket minden esetben figyelembe kell vennünk, mikor lapostetőnkből tetőteraszt varázsolunk.

A teherbírás statikai ellenőrzése minden esetben kiemelten fontos, mivel a terasz saját súlyán kívül egyéb, számottevő súllyal rendelkező elemek is kerülhetnek a tetőre (pl. jacuzzi, grill, koncentráltan elhelyezett növénydézsák, szobrok, díszítő oszlopok, egyéb felépítményi szerkezetek, pergolák stb.). A csapadékvíz elvezetését a tetőösszefolyóknak  a tetőterasz kialakítása után is biztosítania kell. A lejtés mértékét pedig azért kell számba venni, mert a csapadék eltávozásához szükség van legalább 2,0-2,5%-os lejtésre (a pontos érték a tető rétegrendjétől függ), azonban ez a lejtés már sem esztétikai, sem kényelmi szempontból nem előnyös a járófelületen, ahol a 1,5%-os lejtés is elegendő a víz elvezetéséhez. Éppen ezért a lejtés megfelelő mértékének megállapításához is kérjük szakember segítségét!

 
bramac_zoldteto_1-min_1_1.jpg

Tetőterasz vagy zöldtető?

Növények telepítésével nem csupán otthonosabbá és szebbé varázsolhatjuk tetőteraszunkat, de bármikor élvezhetjük a természet közelségét – nem is beszélve a hőszigetelési és klímavédelmi előnyökről. A növények ugyanis a nyári hőségben alacsonyabb hőmérsékletet biztosítanak, télen a túlzott lehűléstől óvja a tetőt, mindemellett oxigént termelnek és tisztítják a levegőt. Ha tehát nem csak cserepes növényekben, illetve magaságyásban gondolkodunk, hanem dúsabb növényzettel szeretnénk feldobni a tetőteraszt, a zöldtető lesz a megfelelő választás.

Alapvetően két zöldtető típust különböztetünk meg: extenzív és intenzív zöldtetőt.

Az extenzív zöldtetők kis földréteg vastagságúak, 5-15 cm ültetőközegben helyezik el az - általában pozsgás levelű - varjúháj-féléket. Ezek a növények állandó gondozást, locsolást nem igényelnek. Gyökérzetük egyszerű, csak a talajba kapaszkodás érdekében képződik, leveleikben tárolják a vízigényüknek megfelelő mennyiségű folyadékot. Ezek a levelek fokozottan sérülékenyek, így óvni kell őket a fizikai behatásoktól (pl. taposás). Nem nőnek túl nagyra: a kifejlett növény magassága 4-12 cm közt mozog.

Az intenzív zöldtetők földréteg vastagsága 15-25 cm, de akár több méteres is lehet, így ebben már fákat és cserjéket is lehet telepíthetünk. Tartsuk észben azonban, hogy ezek a növények folyamatos gondozást és locsolást igényelnek. A füvesített felületek taposhatók, de a gyakrabban használt részeket érdemes kerti burkolattal, díszburkolattal ellátni.

Az extenzív és intenzív zöldtetők technológiai szempontból is speciális előkészületeket, megoldásokat igényelnek, ezért érdemes megismerkedni a különböző anyagokkal, rétegekkel a döntés előtt. Szükségünk lesz többek közt gyökérálló, valamint – egyenes rétegrendű tetők esetén - párazáró bitumenes lemezekre, továbbá öntapadó alátétlemezekre is.

A tetőterasz védelme

Már a tervezés fázisában gondoskodnia kell a tervezőnek az egyes tetőfelépítmények (lift- és egyéb gépház, a tetőkijárat, tetőn átvezetett szerkezetek és szerelvények stb.) szigeteléséről. Több évtizedes szakértői tapasztalat alapján

 a beázás legtöbbször nem a tető felületén történik, hanem a tetőfelépítmények lábazatán vagy szegélyezésénél,

ezek szakszerű kialakítása is elsődleges követelmény. Mivel ezek a részek a tetőn áttörésként jelennek meg, megszakítják a szerkezeteket, ezért hőhidak képződhetnek rajtuk, így megfelelő hőszigetelés, tömítés és párazárás nélkül előbb-utóbb penészesedés is kialakulhat.

A fényvédelem és árnyékolás a legfontosabb szempontok a kellemes komfortérzet szempontjából. Az ezekkel kapcsolatos kérdéseket is a tervezés fázisában kell megoldani. Az árnyékolástechnika legkedveltebb eszközei a napernyő vagy napvitorla, illetve a pergolák. A teraszunkhoz leginkább megfelelő termékek kiválasztásánál az árnyékolni kívánt terület nagysága és a nap járása a legfontosabb tényezők.

A tetőn elhelyezett elektromos berendezéseket és az ellátó hálózatot minden esetben úgy kell kialakítani és csatlakoztatni, hogy azok víztől védettek legyenek, és megfeleljenek az érintésvédelmi előírásoknak. Ez alapvető és nagyon szigorú biztonsági követelmény. Ezen esetekben az elektromos hálózatot is külön biztosítékokkal és áramköri megszakítási lehetőséggel kell ellátni.

Elektromos aljzatokra és világításra mindenképpen szükségünk lesz. Gondolkodhatunk kültéri fűtőberendezés telepítésében is, ha minden évszakban élvezni szeretnénk tetőteraszunk kényelmét. Ha pihenéssel töltött óráinkat, baráti összejöveteleinket zenével, filmnézéssel szeretnénk feldobni, megfelelő szigetelés és kábelvezetés mellett hangfalakat, illetve tévét is elhelyezhetünk teraszunkon, hiszen csaknem minden szükséges eszköz beszerezhető kültéri változatban is.

 
2_icopal_laposteto_edited.jpg

Mit javaslunk?

A legjobb tanács tehát, amit adhatunk álmaink tetőteraszának megteremtésével kapcsolatban, hogy

a legelső lépés megismerkedni az alapokkal: saját igényeinkkel és anyagi, műszaki lehetőségeinkkel.

Második lépésként pedig minden esetben kérjük ki szakember tanácsát, forduljunk bátran a BMI Villas területi képviselőihez, akik a tervezéstől egészen a kialakításig mindenben hasznos tanácsokkal állnak rendelkezésre.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása