Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. július 17.

A bitumenes zsindelyfedés 5 legfontosabb előnye

Amikor tetőépítésen vagy felújításon gondolkozunk, elsőként jellemzően a tetőcserép jut eszünkbe. A döntés meghozatala előtt azonban érdemes megfontolni más tetőfedő anyagok alkalmazását is, hiszen bizonyos esetekben a bitumenes zsindelyfedés praktikusabb megoldást jelenthet. Mit érdemes tudnunk róla és melyek a legfontosabb előnyei?

kutyahaz_zsindely_shutterstock_1075172693_kisebb.jpg

Mi is pontosan a bitumenes zsindely? Ez egy erős hordozórétegre felvitt bitumenből készült öntapadó tetőfedő anyag, melynek felületét granulátum borítja. Észak-Amerikában például a tetők többsége ezzel a megoldással készül, de számos előnyös tulajdonságának köszönhetően hazánkban is népszerűségnek örvend. Egyes tulajdonosi igények és a tetőszerkezet függvényében ugyanis akár a cserépfedésnél is jobb választásnak bizonyulhat. Nézzük, mikor és miért érdemes a bitumenes zsindely mellett dönteni!

1.Könnyű és praktikus

Bár a tetőszerkezetnek nem csak a fedés legfelső rétegének, vagyis a héjazat önsúlyát kell elbírnia, bizonyos esetekben, például felújításoknál számíthat a súly. A bitumenes zsindely ebből a szempontból kiváló választás, hiszen rendkívül könnyű. Emellett hatalmas előnye rejlik a rugalmasságában is: jól hajlik, méretre szabható, könnyen alakítható és illeszthető, így szinte bármilyen felületet be lehet takarni vele, akár bonyolultabb formájú és íves tetőket is.

2.Gazdaságos a beépítése

Mint minden építkezési munkánál, a tetőépítés vagy felújítás kapcsán is az elsők között merül fel a kérdés: mennyibe fog ez nekem kerülni? A minőség mellett tehát az ár az egyik legfontosabb tényező a tetőfedési anyag és technológia meghatározásakor. Bár a zsindely a szükséges alátétlemez és a fogadószerkezet költsége miatt nem a legolcsóbb fedési anyag, nagyon tagolt tetőknél, íves felületeknél a kisebb anyagveszteség, a gyorsabb kivitelezés, illetve a kevesebb csatlakozó, kiegészítő elem miatt gazdaságosabb, mintha cserépfedést választanánk.

3. Ellenálló

Ha már egyszer elszánjuk magunkat a munkára, fontos, hogy hosszú távra szóló megoldást válasszunk. A bitumenes zsindely lapok üvegfátyol hordozóanyaga korhadásmentes, tulajdonságai nem romlanak az idő múlásával. A hordozóra felvitt oxidált, vagy SBS modifikált teljes alsó felületére felhordott öntapadó bitumenből álló, felület teljesen kizárja a nedvesség bejutását, a színes ásványi zúzalék pedig védi a tetőt az UV sugárzás ellen is.

A cserépfedéshez hasonlóan a bitumenes zsindelyeket is hosszú távra tervezik, hiszen a szélsőséges időjárási viszonyok ezt az anyagot is próbára teszik. Ezért a BMI Villas – bízva termékei magas minőségében – 10 év garanciát vállal az oxid bitumennel készülő JCP és magas minőségű, SBS modifikált bitumenes EAGLE bitumenes zsindelyek anyagának vízzáróságára.

A hosszú élettartam fontos összetevője, hogy a tetőszerkezet és aljzat (ami bitumenes zsindelyek esetében legtöbbször deszkázat vagy OSB lemez) megfelelő kialakítású legyen, biztosítsuk az átszellőztetését, illetve betartsuk az alkalmazási előírásokat – különös tekintettel a bitumenes zsindelylapok rögzítésére és a köztük lévő távolságra.

4.Egyszerű a felhelyezése

Kisebb kerti épületek fedéséhez, szerszámtároló, netán kutyaház tetejének elkészítéséhez is ideális választás lehet a bitumenes zsindely. Sőt, ehhez nem is kell feltétlenül képzett tetőfedő, hiszen akár magunk is lefedhetjük ezeket az épületeket. Ilyenkor sem árt persze némi barkács-véna, de gyakorlat nélkül is kiváló tetőt készíthetünk, legalábbis, ha betartjuk az alapvető kivitelezési útmutatókat.

Nagyobb építményeknél azonban már ne féljünk tanácsot kérni: egy fedett kocsibeálló, garázs, vagy akár egy nyaraló tetőfedésénél inkább jól képzett szakembert bízzunk meg a kivitelezéssel.

zsindely_hodfarku_kisebb.jpg

 5. Széles választékban elérhető

Rugalmassága és egyszerű alkalmazhatósága mellett a bitumenes zsindely dekoratív is: széles szín- és formaválasztékkal igazodik a legkülönfélébb tervezői és tulajdonosi igényekhez. A BMI Villas-nál 5 különböző modell 9 színéből választhatod ki a tető formájához és az építmény stílusához legjobban illeszkedő megoldást.

Ha részletesebben is olvasnál a bitumenes zsindelyekről, vagy még több referenciafotóra vagy kíváncsi, lapozz bele kiadványunkba!

Ha pedig szükséged lenne egy kis segítségre a megvalósításban, keresd bátran a BMI Villas Területi képviselőit, akik örömmel válaszolnak tetőépítéssel, illetve tetőfelújítással kapcsolatos kérdéseidre, vagy összekapcsolnak a megfelelő kivitelező szakemberekkel.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása