Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. április 16.

Betoncserép-művészet

Mi jut eszedbe a betoncserepekről? Modernitás, stabilitás, megbízhatóság…? Frida Escobedo mexikói építész a könnyedséget és a művészi erőt is felfedezte benne. A cserepek felhasználásával megalkotta szokatlan, és egyben lenyűgöző installációját - nem kis meglepetést okozva ezzel a londoni Hyde Parkban piknikezőknek.

frida_escobedo_11.jpg

Az építész újraértelmezte a városi teret különleges művészeti projektjében, melyet BMI betoncserepek felhasználásával készített.  A fény - árnyék és geometrikus formák játékára épülő alkotás a londoni Hyde Parkban kapott helyet, a Serpentine Gallery előtti kertben.

A galéria minden évben teret ad egy-egy feltörekvő vagy már ismert művésznek, hogy Angliában mutathassa be munkáját. 2018-ban ezt a lehetőséget Frida Escobedo legfiatalabbként és első női kiállítóként nyerte el.

frida_escobedo_10.jpg

Egyedülálló alkotása, melyet négy hónapig csodálhattak meg az érdeklődők, több nézőpontból is kettősséget, összetettséget szimbolizál, ami már a koncepcióban is megmutatkozik.

Az építész célja a brit és mexikói kultúra összekapcsolása volt, ugyanis a brit építőművészetben népszerű beton felhasználásával interpretálta a mexikói építészetben hagyományosan cellosia-nak nevezett rácsos, „lélegző” falazat különleges textúráját. A kivitelezésben megjelenő ellentmondás pedig épp ebben az izgalmas megoldásban rejlik: Escobedo sötét, szürkés anyagokat használt, melyek a szellős elrendezésükből adódóan mégis átengedik a fényeket és a levegőt. A szellős falazat textúrájának köszönhetően közelről szemlélve észrevesszük az építészeti megoldás könnyedségét és áttetszőségét, míg távolabbról szemlélve inkább stabilitást, zártságot sugall.

frida_escobedo_6.jpg

Emellett a helyszín és az installáció kapcsolata is meglehetősen izgalmas: maga az alkotás harmada nyitott, kétharmada zárt, melyet Frida Escobedo a zöldellő Hyde Parkban, szabad téren helyezett el.

frida_escobedo_8.jpg

A mű nagyszerű példája annak, hogyan válhat egy abszolút megfizethető anyag - némi kreativitással - páratlan művészeti alkotássá. 

Ahogyan az alkotója, Frida is fogalmaz: „Szívesen használok egyszerű – gyakran az építőiparban is alkalmazott – anyagokat, melyek szépsége az egyszerűségben rejlik. A pavilon megalkotásánál a kultúrák és a különböző építőelemek találkozása inspirált, amit mindennapi anyagok és letisztult formák ötvözésével formáltam építménnyé.”

Mi már kíváncsian várjuk az idei, 2019-es kiállítást!

Neked is van a betoncserép újszerű felhasználására vonatkozó ötleted? Ismersz hasonló, egyedi megoldást?

Írd meg nekünk!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása