Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. március 25.

Tavaszi nagytakarítás a tetőn

Rohamosan közeledik a jó idő, és vele együtt az elmaradhatatlan tavaszi nagytakarítás. Sokan nem tudják, ilyenkor nem csak a ház belsejét vagy a kert kis zugait érdemes rendbe rakni, hanem a tetőnek is szüksége van egy kis törődésre, karbantartásra, hogy hosszú ideig óvhasson az időjárási viszontagságokkal szemben. Nézzük, milyen lépéseket járjunk végig ahhoz, hogy a tetőnk is újult erővel várhassa a napsütést!

 p_16.jpg

Csatornatisztítás

Leggyakrabban az ereszcsatorna rendszer szorul gyors karbantartásra, hiszen az idővel a rendszert könnyen eldugíthatják falevelek, ágak vagy szennyeződések. Ha úgy látjuk, hogy nincs nagyobb károsodásra utaló jel az ereszcsatornában, akkor elég, ha csak alaposabban áttisztítjuk.

Ennek legegyszerűbb módja, ha vizet öntünk az ereszbe és megnézzük, hogyan folyik le. Ha a víz elakad útközben, akkor a nagyobb fennakadást okozó gallyakat, leveleket akár kézzel is eltávolíthatjuk, de használhatunk kifejezetten erre a célra alkalmas eszközöket (például kézi lapátot) is – melyek a legtöbb nagyobb barkácsboltban beszerezhetőek. Ha minden fennakadást elhárítottunk, egy utolsó átöblítéssel a fennmaradó szennyeződéseket is eltávolíthatjuk.

Ha azonban a tisztítás ellenére sem folyik le a víz, akkor az ereszcsatorna eldeformálódása is okozhatja a problémát. Ez akkor fordulhat elő, ha télen a lecsúszó hótól esetleg nagyobb nyomást kapott az ereszcsatorna, és megváltoztak a lejtésviszonyok. Ilyenkor az ereszcsatorna lejtésével tudunk korrigálni azon, hogy a víz zökkenőmentesen elfolyhasson. Ezt a lépést már javasolt szakemberre bízni.

Lemezek, szegélyek és egyéb bádogos szerkezetek

A tetőrendszer részeként szolgáló szegélyek, vápák strapabíró anyaguknak köszönhetően nem igényelnek különösebb odafigyelést, de a szennyeződések miatt a csatornához hasonlóan itt is érdemes átnézni azokat a területeket, ahol előfordulhat eltömődés. A bádogos szerkezetek a nagy hőingadozás következtében hajlamosak a mozgásra, ezért érdemes a csatlakozó pontoknál ellenőrizni, hogy nincs-e elmozdulás. Előfordulhat, hogy az ereszcsatornák, lemezek és szegélyek szétcsúszhatnak, tömítésük elenged, eldeformálódva pedig már nem úgy végzik dolgukat, ahogy az elő van írva. Ha elmozdulást észlelünk, bízzuk szakemberre a szerkezetek javítását.

p1088247.JPG

A tetőcserepek átvizsgálása

A napjainkban egyre gyakrabban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények nagy kihívást jelentenek a tetőszerkezet számára is. A nagyobb szélviharok, jégesők, hócsúszások a tetőcserepekben is sérüléseket okozhatnak. Ezért érdemes még a legmegbízhatóbb cserepekkel készült tetőt is időnként átvizsgálni, és az esetlegesen elmozdult, sérült cserepek cseréjében mielőbb szakember segítségét kérni.

A tetőfelületet azért is fontos alaposan megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy időközben darázs- vagy madárfészekkel bővült az otthonunk, vagy esetleg algák – veszik birtokba a tetőnket. Hogy mi a teendő ilyen esetekben, arról korábbi blogcikkünkben, itt olvashatsz.

Minőség + karbantartás = hosszú távú védelem

Akárcsak az autónk esetében, a tetőnk rendszeres karbantartásával is sok bosszúságot spórolhatunk meg magunkat. A tetőnk azonban járműveinknél jóval hosszabb ideig, akár generációkon keresztül szolgálják családunk biztonságát. A jól megválasztott tetőrendszer és a megfelelő karbantartás együtt garantálja a teljes tető vízzáróságát, viharállóságát és megbízhatóságát. A BMI-nál fontosnak tartjuk, hogy a tető évtizedeken keresztül biztos pontot jelentsen, és megbízható védelmet nyújtson, ezért vállalunk tetőcserepeinkre 30 év garanciát, és ezért fejlesztjük termékeinket folyamatosan, a legújabb technológiákat alkalmazva.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása