Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. március 19.

Sok kicsi esőcsepp sokra megy

Így spórolhatsz az eső segítségével

Az előttünk álló évek egyik nagy fejtörője az energiaellátással kapcsolatos: hogyan fog változni a világ energiaszükséglete és hogyan tudja ezt fedezni a termelői oldal? Az új technikákban vagy inkább az emberek szemléletformálásában rejlik a megoldás kulcsa? A népszerűbb technológiák mellett van egy méltatlanul elfeledett része a megújuló energiaforrásoknak: az esővíz.

shutterstock_1054888691-min_1.jpg

Hajlamosak lehetünk természetesnek venni az égből hulló csapadékot, hiszen a szélsőségesen száraz területeken kívül mindenhol lehet esőzésre számítani, többé-kevésbé kiszámítható gyakorisággal. Ám nem minden esőcsepp kerül a legmegfelelőbb helyre: egyes cseppek a háztetőnkről az ereszen keresztül a közvetlenül a csatornába folynak. Erre a problémára nyújtanak megoldást az esővizet hasznosító rendszerek.

Hogyan működnek?

A módszerekben vannak kisebb-nagyobb eltérések, de ami közös bennük, hogy a tetőre hulló esővíz elvezetését, biztonságos tárolását, majd további felhasználhatóságát igyekeznek biztosítani.

img_7198-min_1.jpg

Több előnye is van a csapadékvíz használatának: mindenekelőtt a “3 R” (reduce, reuse, recycle, azaz: csökkent, újra felhasznál, újrahasznosít) leghatékonyabb részelemében, a csökkentésben segít, mivel így kevesebb ivóvíz minőségűre tisztított vizet kell elhasználnunk olyan tevékenységekre, amelyek ezt a tisztaságot egyébként nem igényelnék.

Noha emberi fogyasztásra szakszerű tisztítás nélkül nem alkalmas az esővíz, takarításhoz, fürdéshez, hajmosáshoz, vécéöblítéshez vagy éppen ruhamosáshoz tökéletesen megfelelő – sőt, még jobb is lehet! A lágy csapadékvíz kevésbé viseli meg hajmosásnál a hajszálakat, mosás esetén pedig kíméletesebb a mosógép alkatrészeivel, ráadásul így – a víz lágyságának köszönhetően – kevesebb mosószer szükséges.

Házon kívül

De nem csak a négy fal között tudjuk felhasználni a felgyülemlett esővizet. Egy megfelelő méretű tartállyal kertünkre is jut víz, amellyel növényeinket megóvhatjuk a kiszáradástól a forróbb időszakokban az ivóvíz minőségűre tisztított vezetékes víz helyett. Már meglévő fúrt kút mellé is remek kiegészítő megoldás, hiszen így kevesebb vizet kell felszivattyúznunk a locsoláshoz, ezzel kevésbé terheljük meg a talaj vízkészletét.

Bár egy ilyen rendszer kiépítése költséges lehet, típustól és igényektől függően viszonylag olcsón is meg lehet úszni a beruházást. De egészen egyszerű megoldásokat is alkalmazhatunk, a lehetőségek tárházának legfőképp a fantáziánk szabhat határt: akár egy-két, megfelelő helyre kihelyezett vizeshordó és locsolókanna is megteszi.

shutterstock_78933949-min_1.jpg

Ha mégis egy bonyolultabb rendszer kiépítésén gondolkozunk, érdemes belegondolni, hogy ez – jó esetben – egy egyszeri kiadás, mely a későbbiekben hosszú évtizedeken át segíthet vízszámlánk és egyéb háztartási költségeink karcsúsításán.

A csapadékvíz hasznosításához elengedhetetlen a gondos, körültekintő használat: a tetőn összegyűlő természetes szennyeződéseket (pl. faleveleket, terményeket, magvakat vagy port) mindenekelőtt ki kell szűrni az összegyűjtött csapadékvízből. Emellett a szűrőelemet és a csapadékvízelvezető rendszert folyamatosan ellenőrizni és tisztítani is szükséges, ez minden esetben az épület üzemeltetőjének a feladata – akár lapos- vagy magastetőről van szó.

Amit mi nyújtunk

A BMI Bramac rendszermegoldásai lehetővé teszik a csapadékvíz hasznosítását: ereszcsatorna-rendszereinkkel és esővízgyűjtő elemeinkkel a víztároló edények manuálisan tölthetők, így azokból a vizet később kiöntözhetjük. Emellett a csatlakozócső alkalmazása is előnyös: az épület fala mellett, a járdaszinten eltűnik a lefolyócsatorna, a föld alatt pedig tovább vezethetjük az esővizet egy ciszternába, amit gépészeti megoldással később felhasználhatunk locsoláson kívül akár vécéöblítésre is, ami a háztartások vízfogyasztásában jelentős tényező.

p1099220-min_1.jpg

A BMI Villas által gyártott és forgalmazott, a tető csapadékvíz elleni szigeteléséhez alkalmazott bitumenes lemezekkel is biztonságos az esővíz hasznosítása, mivel egészségre veszélyes, illetve vízben oldódó anyagokat nem tartalmaznak.

Mielőtt esővízgyűjtő rendszert építtetnél otthonodban, szakmai segítségnyújtásért és tanácsadásért keresd fel BMI Bramac Tanácsadódat vagy BMI Villas Területi képviselődet, hogy gondtalanul élvezhesd a csapadékvíz hasznosítása nyújtotta előnyöket!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása