Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. január 29.

Egy családi ház újjászületése

A Tetőfedő Bajnokság házai - 1. rész

Hogyan újulhat meg egy zsindelytetős családi ház modern betoncserepekkel? Mi kell hozzá, hogy egy korábban fedetlen teraszból a család kedvenc tere lehessen? Miként készülhet fel a tulajdonos a tető felújítására, és mi biztosíthatja, hogy a kivitelező a lehető legjobb megoldásokat alkalmazza? Egy díjnyertes tetőfelújítás tanulságai.

4_024_37.jpg

Panni néniék családi házát zsindelytető fedte, de a tartógerendák rossz állapota és a fedés hibái jelezték, hogy eljött a felújítás ideje. Egy olyan tetőt szerettek volna, ami nemcsak ellenáll az időjárás viszontagságainak, hanem a hőszigetelés és a megjelenés terén is felülmúlja a korábbit. A ház tulajdonosa ezért megtette az első lépést a jó tető felé: tájékozódott. A tetőfedő anyagoknak elsőként az interneten olvasott utána.

Számunkra a minőség volt az elsődleges szempont, de tudtuk, hogy ez nemcsak felhasznált anyagokon, hanem a szakemberek kiválasztáson is múlik.

Így jutottak el Kotrics Gáborhoz, a BMI Bramac Rendszermesteréhez.

Kotrics Gábor szerint elengedhetetlen, hogy a tulajdonosok felkészültek legyenek, mielőtt egy ilyen folyamatba belevágnak: „A közös munka is könnyebb, ha a tulajdonos nem teljesen laikusként áll a tetőfelújítás előtt. Így ő is tudja, érti, hogy az adott anyagra, rendszerelemre épp miért van szükség. Az alapvető tudás megszerzéséhez minden információ megtalálható az interneten, így érdemes ezeknek kicsit utánajárni, mielőtt szakemberhez fordulunk. Előfordulhat, hogy ha minden döntést a kivitelezőre hagynak, akkor nem minden esetben az építtető érdekeit tartják szem előtt, de egy lelkiismeretes tetőfedő abban hisz, hogy segíteni kell őket, hiszen közös érdek, hogy jó tető készüljön.”


4_024_2_masolata_1.jpg

A kiválasztott Rendszermestertől kapott részletes tájékoztatás alapján a BMI Bramac hővisszaverő réteggel ellátott tetőcserepére esett a tulajdonosok választása. A jó minőség és a hosszan tartó garancia mellett még egy fontos szempont volt: a külcsín. Az új BMI Bramac beton tetőcserép megjelenésében is új külsőt, karakteres megjelenést adott az épületnek. Ezt egészítette ki a hőtükrös alátéthéjazat és a szintén saját gyártású rendszerelemek.  

Tetőfelújítás előtt azzal is fontos tisztában lenni, hogy ha időtálló tetőt szeretnénk, akkor számolnunk kell vele, hogy maga az elkészítés is időbe telik – cserébe évtizedekig élvezhetjük annak előnyeit.

Tudta ezt Panni néni is, így mikor megfogalmazta elvárásait, nem sürgette a teendőket, teret hagyott az alapos előkészítésnek is.

„A tető szerkezete a korábbi helytelen bádogos munkának következményeként megrongálódott, így egy nagyon alapos felméréssel kezdődött a felújítás. A tartógerendák szétkorhadtak, így egyértelmű volt, hogy azokat kompletten cserélni kell” – foglalta össze a teendőket a Rendszermester.

Mégsem a teljes szerkezet cseréje jelentette a legnagyobb kihívást a tetőfedőknek, hanem a tulajdonosok már régóta dédelgetett álma.

„Egy fedett teraszt kellett készítenünk, hogy ez a tér is jobban kihasználhatóvá váljon, és védettebb legyen az időjárással szemben. A terasz fölé így felújításkor egy látszó szerkezetes tetőrész is épült. Összetett feladat volt, amiből nem hiányzott az ácsmunka, a tetőfedés, az alátéthéjazat-fektetés ragasztással, csonka hajlatoknál pedig Wakaflex zárásokkal és még sorolhatnám. Aprólékos munkákkal lehetett megcsinálni, amihez nagy odafigyelés szükséges.”


4_024_127_1.jpg

Sokszor azonban a legnagyobb kihívások jelentik végül a legnagyobb örömöt mind a két fél számára. Még el sem készült teljesen a terasz fedése, Panni néni már fel is rakta az új tetőhöz illő muskátlis díszeket. Ekkor már nem csak ő, de a Rendszermester csapata is tudta, hogy a munkájukkal nemcsak egy minőségi tetőt, hanem egy büszkeségre okot adó otthont teremtettek – vagyis teljesült a közös cél.

Panni néni szavaiban pedig visszacsengenek a felújítás előtt megfogalmazott szempontok is: „nagyon elégedettek vagyunk az elkészült tetővel, és már egy évet bizonyított is: nyáron érezhetően hűvösebb volt a házban, télen pedig melegebb, ami nemcsak a közérzetünk, de a rezsiköltségek miatt is fontos”.

A Rendszermesterrel pedig azóta sem szakadt meg teljesen a kapcsolat. Ahogy Kotrics Gábor megjegyezte:

Több alkalommal is felhívott már Panni néni egy-egy nagyobb zivatar után, hogy megköszönje, milyen megbízható tetőt építettünk számára.

4_024_20.jpg

Az elkészült házat a szakma is elismerte. A BMI Bramac Tetőfedő Bajnokságon a felújítást végző szakembert és csapatát a zsűri első hellyel tüntette ki. A verseny lehetőséget ad a tetőfedőknek munkáik megmérettetésére, ami nemcsak az elismerés miatt fontos, de így sokat tudnak tanulni is, hiszen rengeteg hasznos visszajelzést kapnak.

A Bramac Rendszermesterei évről-évre részt vesznek a bajnokságon, így aki őket választja, biztos lehet benne, hogy megfelelően felkészült és az új kihívásokra mindig készen álló szakemberekkel dolgozhat majd együtt.

Sorozatunk következő részében egy másik díjazott munkán keresztül mutatjuk be, milyen kihívásokat rejt az alacsony hajlásszögű tető és a cserépfedés kombinációja.

További képek az építkezésről:

 4_024_67_2.jpg 4_024_81.jpg

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása