Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2018. december 10.

A stílus, ami ma is irányt mutat: 100 éves a Bauhaus

A gyáraktól a modernista villákig, a menő irodáktól az igényes társasházakig számtalan kiváló épület viseli magán ma is a Bauhaus jegyeit. Az irányzat a tetők terén is újdonságot hozott: ekkor váltak igazán divatossá a lapostetők is, amelyek ma reneszánszukat élik.

shutterstock_750129961_kisebb.jpg

Kevés olyan irányzat van, ami olyan átfogó változásokat hozott az építészetben, a designban és a művészetekben, mint a Walter Gropius által 1919-ben alapított Bauhaus iskola. Ez volt az építészet igazi, modern áttörése, ami szerencsére hazánkba is hamar eljutott: a korabeli építészek és tervezők a korszellemnek abszolút megfelelő, izgalmas új épületeket vetettek papírra, melyek közül sok ma is eredeti pompájában csodálható meg. Elég csak egy rövid sétát tenni Budapesten a pasaréti Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen, ahol azonban nem panelek sorával, hanem modern, egyszintes, négyzetes felépítésű, lapostetős villákkal találkozhatunk.

A korabeli igények egészen hasonlóak voltak egy mai, modern családi házzal szemben megfogalmazott elvárásoknak: „Az utca a napraforgóról kapta a nevét s a név ezúttal szimbolikus. A modern házak hatalmas ablakai a Nap éltető sugarait várják, bárhonnan jöjjön is az, úgy vannak építve, hogy befogadhassák. Napfény és levegő, egyszerűség és tisztaság, praktikum és mindezekből folyó egészség kell a mai embernek.” – írták a projektről 1932-ben[1].

Nem csoda, hogy az elmúlt években itthon is újra felkapták a Bauhaus elveire épülő minimalista stílust: az iroda- és társasházak mellett modern és divatos családi házak sora készül ezzel a megoldással. Ami többek között közös bennük, az a nagy kiterjedésű lapos-, vagy nagyon alacsony hajlásszögű tetősíkok, amik izgalmas lehetőségeket jelentenek a tervezőknek, és persze a lakóknak is.

het_36_v2.JPG

A lapostetők esetében azonban a technológia is alapvető: fontos, hogy a vízszigetelésre kiemelt figyelmet fordítsanak a tervezők és a kivitelezők. A tetőnek a csapadék mellett pedig ellenállónak kell lennie a napsugárzással, széllel, mechanikai hatásokkal, a vegyi-, hő- és párahatásokkal, valamint tetőszerkezeti mozgásokkal szemben is. Ezeknek együttesen csak akkor tud megfelelni, ha a jó szakember megfelelő anyagokkal és technológiával dolgozik. A BMI Villas által gyártott és forgalmazott bitumenes lemezek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, a kínálatban pedig megtalálható minden szükséges kiegészítő is. További lehetőségeket kínál, ha a tető járható kialakítást kap, vagy ha zöldfelülettel borítanánk – mindkettő speciális szigetelési megoldásokat kíván.

A magastetőknél is megfigyelhető az az építészeti irány, hogy a tetők hajlásszöge egyre alacsonyabb. Ez a stílus jól illeszkedik a minimalista, modern trendekhez, miközben a tetőkép meghatározója a jól ismert cserépfedés lehet. Ezeknél az alacsony hajlásszögű tetőknél fokozott követelmény a tetőrendszer megbízható vízzárósága szélsőséges időjárási körülmények között is, emiatt a tetőcserép gyártók és a gyártótól független szakmai szervezetek 10-12 fokos tartomány alatt nem ajánlják a cserepes fedést. A piacon egyedüliként azonban a Bramac kínálatában elérhető a speciális 7° tetőrendszer, amelynél mind a cserepeket, mind a kiegészítőket úgy alkották meg, hogy az igen alacsony, 7° hajlásszög ellenére is tökéletes vízzárást biztosítson.

dji_0052.jpg

Ha tehát modern tetőmegoldásokról van szó, a BMI Grouphoz tartozó Villas és Bramac márkák szakértői és termékei minden tervezői, kivitelezői és vásárlói igényre választ adnak.  A BMI Group Európa vezető tetőrendszereket és szigeteléseket gyártó, átfogó nemzetközi tapasztalata pedig a hazai piacon is egyedülállóvá teszi.

[1] Forrás: https://welovebudapest.com/2016/12/13/a-magyar-bauhaus-epiteszet-legjava-a-napraforgo-utca/

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása