Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. július 07.

Vihar ellen tetőrendszer

Ahogy egy autó sem csak kaszni, úgy egy tető sem csak cserépből áll. Számtalan olyan aprócska kiegészítő bújik meg alattuk, amiken nagyon sok múlhat. Mivel sokan kértétek, egy cikksorozatban mutatjuk be, hogy miből áll egy tetőrendszer. A nyári viharok miatt kezdjük is a viharállóságot, biztonságot fokozó elemekkel.

Tudtad? Egy rosszul kivitelezett tetőhéjazat (ami a tetőlécekre elhelyezett cserepek összessége) egy hevesebb tavaszi vihar során komolyan megrongálódhat, és akár még a ház előtt parkoló autó szélvédőjébe is szállhat egy-két cserép.

Ezek a viharállóságot és biztonságot fokozó tetőrendszer-elemek:

Viharkapocs
Mire való? Ellenáll a szélszívással szemben, vagyis nem engedi, hogy a cserép lerepüljön a helyéről.

Így néz ki:

befestigung_euroklammer.jpg

Előnye: beépítéséhez nem kell megfúrni a cserepet, rozsdamentes acél alapanyagának köszönhetően évtizedekig is kitart.

Tudtad? A  BMI Bramac egy szoftver segítségével modellezni tudja, milyen erőhatásoknak van kitéve egy tető a különböző időjárási körülmények között. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen indították el a projektet, amely során pontosan ki lehet számolni, mennyi viharkapocs szükséges a tetőfedés során. Ez sokkal gazdaságosabbá teszi a műveletet, hiszen csak oda kerül viharkapocs, ahol valóban szükséges.

Hófogó és hófogórács
Mire való? Megelőzik a hó megcsúszását a tetőn. Elhelyezésük ajánlott mennyisége egy táblázatból meghatározható. A tető teljes felületén beépítve nyújt hatásos védelmet.

Így néz ki:

reviva_hofogoracs_fem_cserep_tarto.jpg

Rögzítőkarom
Mire való? Minden vágott cserép fúrás nélkül, gyorsan és tartósan rögzíthető, pl. a vápáknál és éleknél.

Így néz ki:

 rogzitokarom_1.jpg

Biztonsági tetőhorog:
Mire való? Egyéni védőfelszerelés és tetőlétra rögzítésére szolgál. Vagyis, ha mondjuk egy vihar után a tetőn lenne dolgunk – például klíma vagy az antennák miatt –, biztonságosan mozoghatunk a tetőn ehhez rögzítve az egyéni védőeszközeinket.

Így néz ki:

biztonsagi_tetohorog_j.jpg

Előnye: a biztonsági tetőhorog a szükséges rögzítő sínnel és csavarkészlettel kerül forgalomba.

Járócserép:
Mire való? A biztonságos tetőn való közlekedéshez van rá szükség szintén, ami egy nagyobb vihar után néha elkerülhetetlen, illetve a kémények megközelítéséhez is kiemelten fontos a megléte, de ez egyébként hatósági előírás is. A rendszer további elemei a biztonsági rács, lépcsőfok és tartók, így ezzel már biztonságosan lehet közlekedni a tetőn.

Így néz ki:

biztonsagi_racs.jpg

Előnye: a biztonsági rács- vagy lépcsőfok nagy teherbírású csúszásmentes felülettel rendelkezik. Igény szerint sorolható. Sorolásával tetőjárda is készíthető.

Egy biztonságos, viharral, hóval szemben jól felszerelt tető pedig így néz ki:

blogbejegyzes_v4.jpg

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása