Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. május 05.

Betont a tetőre

A beton diadalútja az építkezésben az elmúlt évtizedekben töretlen, térhódításából nem maradt ki a háztető sem. Sokan nem is gondolnák, hogy már a 19. század építkezői is fedhették a tetőt betoncseréppel –gyökerei ugyanis egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza. Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt találhatunk olyan régi épületeket, amelyek tetejét betoncseréppel fedték be.

betoncserep_tortenete_oreg_14.jpg

A betoncserép diadalútja a kezdetektől napjainkig

19. század Az első betoncseréppel fedett tetők Bajorországban készültek a 19. században. Időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ezek némelyike még ma is használható. A feljegyzések szerint 1844-ben Adolf Kroher Dél-Bajorországban, fából készült sablonokat használva állította elő cementből tetőcserepeit, amelyek egyben az első betoncserepek a történelemben.

1900-as évek eleje Az első sikerek után jutott el az anyag a 20. század elején további nyugat-európai országokba, például Nagy-Britanniába. Ekkor terjedt el, hogy színes pigmenteket adjanak az anyaghoz, hogy a kerámiacserepeket imitálják.

betoncserep_tortenete_oreg_7.jpg

1920-as évek Dániában megjelent az első betoncserépgyártó gép, amelyben öntöttvas formákba került a beton. Magyarországon Tiszaörvényben az 1920-as évek végén jött létre a Mihalcsik család Betoncserép-készítő Vállalata, amely az 1940-es évek második feléig működött. A 20-as években már Amerikában is megjelent a betoncserép.

1930-as évek Nagy-Britanniában tökéletesítik a gépet, kiküszöbölve a rendszerből az összes szükséges kézi munkaerőt. Ezzel lendületet vett az innováció, és folyamatosan tökéletesedett a gyártás folyamata. Itthon Mezőkomáromban létesül egy betoncserép üzem, de az országban további településeken (Fényeslitke, Muraszemenye) is foglalkoznak a gyártással.

1966 Pöchlarn Megalakul a Bramac vállalat, és egy év múlva legördülnek a gyártószalagról az első betoncserepek. 1984-ben a kelet-közép-európai országokban való terjeszkedés részeként megalakul az osztrák-magyar vegyesvállalat, és hazánkban is elkezdődik a Bramac betoncserepek gyártása.

betoncserep_tortenete_oreg_19_1.jpg

Egy kis hazai technológiatörténet…

A betoncserépgyártás Magyarországon is közel százéves hagyományokra tekint vissza. Már a tiszaörvényesi gyárban is gép (igaz, kézzel működtetett) töltötte be a cementes keveréket a formákba. Az így készült cserép mindössze 7 mm vastag volt, így még kellően könnyű maradt, ugyanakkor elegendően masszív is a fokozott viharállósághoz.

Fényeslitkén viszont az 1920-as évektől 1963-ig kézzel gyártották a betoncserepet, Muraszemenyén egyéb betontermékek mellett szürke „betonszínben” és vas-oxiddal színezett vörös változatban is készültek cserepek rombusz és négyzet alakban is. Még ma is állnak olyan házak Magyarországon, amelyek tetejét ezek a korai betoncserepek fedik.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása