Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. március 30.

Így hőszigeteljük a tetőt  

Ha olyan otthonban szeretnénk élni, amely maximálisan védve van az eső, szél és egyéb környezeti hatásoktól és komfortos is, akkor elengedhetetlen, hogy jó minőségű és megbízható, masszív tetőnk legyen, ami a lehető legjobb hőszigetelést biztosítja. Új ház építésekor elvárás, hogy az épület profin legyen hőszigetelve, régi épületnél pedig a felújításkor kerül sor arra, hogy ezt szükség esetén korszerűsítsük.

3_16.jpg

Hol szigeteljünk?

A háztetőn keresztül jelentős mennyiségű hő képes elszökni, így annak szigetelése egy korszerű, energiatakarékos családi otthon esetében elengedhetetlen. Egy épület hőszigetelésén még ma is sokszor csak a homlokzati szigetelést értik, pedig a padlásfödém-, illetve a tetőfelület is épp olyan fontos – hiszen ezek is nagy részét képezik a ház teljes lehűlő felületének, és mivel a meleg levegő felfelé száll, a legnagyobb hőveszteség ezeken a szerkezeteken keresztül keletkezik..

A hőszigetelés amellett, hogy pénztárcakímélő, hiszen csökkenti a fűtési költségünket, környezetkímélő is. Annak köszönhetően, hogy kevesebb energiát fogyasztunk, a szennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. Gondoskodik a kellemes belső klímáról és a jó közérzetről, sőt, a szerkezeti károk és penészedés megelőzéséről is (ami például a hőhidak következménye lehet), ezzel növelve a szerkezetek élettartamát. A felmérések szerint a jól hőszigetelt tetővel akár az épület teljes energiafogyasztásának kb. a negyedét is megspórolhatjuk. Sőt, a téli lehűlés elleni védekezés mellett a nyári kánikulában sem kell megsülnünk a tető alatt.

Hőszigetelés a padlásfödémen

Ha a tetőteret nem szeretnénk lakótérként használni, a padlásfödémet érdemes hőszigetelni. Mivel egyszerűen kivitelezhető, akár saját kezűleg is – így nem csak költséghatékony, de gyorsan meg is térül az ára.

A hőszigetelő anyagot elhelyezhetjük egyszerűen a padlásfödémen, a vízszintes lefektetés esetén nincs szükség különösebb rögzítésre sem.

Tipp: nem lépésálló szigetelőanyag esetén a járóréteg kialakítására is gondolnunk kell. Utóbbit többféleképpen is kialakíthatjuk: amennyiben csak a kéményt, tetőkibúvót stb. szeretnénk megközelíteni, elegendő az ezekhez vezető közlekedési útvonal kiépítése járható felülettel, komolyabb igénybevétel (pl. tárolás) esetén azonban nagyobb felületen kell terhelhető kialakítanunk.

Padlásfödém szigetelésére alkalmazhatunk járható szigetelőlemez táblákat vagy ásványgyapot lemezeket is. A választott szigetelés függ attól, hogy járható vagy nem járható-e a födém.

3_001_40.jpg

A tető síkjában

Ha a tetőteret most vagy a jövőben használni szeretnénk, a tető síkjában helyezzük el a hőszigetelést. Ez jelentheti a szarufák között, alatt vagy azok felett elhelyezett szigetelést, esetleg kombinálva az előző megoldásokat. Azzal minden esetben számolnunk kell, hogy a szarufák hőhidat jelentenek, mivel a fa rosszabb hőszigetelő, mint a közé elhelyezett szigetelés. A hő mindig a kisebb ellenállás felé halad, ebben az esetben a fán keresztül könnyebben távozik. Szélsőséges esetben ezt a jelenséget a havas háztetőkön is megfigyelhetjük, ha a hó nem egyenletesen olvad le a tetőről, hanem kirajzolódnak a szarufák, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szarufák között szigetelt tetőtérből szökik a meleg, így a felettük elhelyezett szigetelés kedvezőbb. A szarufák közé helyezett szigetelés esetében a szigetelés vastagsága is korlátozott (maximum a szarufamagassággal lehet azonos vastagságú). Ha befelé szeretnénk növelni a hőszigetelésünket, akkor ehhez további vázszerkezet építése szükséges és a lakótérből veszíthetünk értékes négyzetmétereket.

Tipp: a tetőszigetelésnek önmagában jól működő rendszernek kell lennie, amelynek része a párazáró – párafékező réteg is. Ezért, ahogy a tető többi szerkezeti eleménél, igencsak kifizetődő, ha rendszerben gondolkozunk.

Használjunk tetőfóliát

A szél által befújt porhó, csapadékvíz  bejuthat a tető szerkezetébe. Ennek biztonságos elvezetésére építik be a szigetelés fölé a (kívülről vízzáró, belülről páraáteresztő) tetőfóliát, a felette lévő légrésnek köszönhetően pedig átszellőzik a tető, valamint biztonságosan ki lehet vezetni az ide bejutott nedvességet. Ezt a légrést ki kell szellőztetni, amit az eresz mentén elhelyezett szellőzőelemek és a gerincnél elhelyezett szellőzőcserepek és a kúpalátétek oldanak meg.

Ami az alkalmazott szigetelőanyag típusát illeti, a szarufák közé elhelyezett szigetelés anyagának érdemes szálas (üveg- vagy kőzetgyapot) szigetelést választani, újabban jelentek meg a befújt cellulóz szigetelések. Szarufák feletti hőszigetelésnél pedig nagy nyomószilárdságú hőszigetelő anyagokban gondolkozzunk (pl. poliuretánhab, extrudált polisztirolhab).

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása