Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. március 24.

Ha itt az ideje a tető felújításának

Házunk tetejét kíméletlenül érik a környezeti hatások, így egy idő után óhatatlanul felmerül a felújítás kérdése. Bár egy jól megépített tető szinte örök életű, azonban kisebb javítások még itt is előfordulhatnak, egy régebbi vagy kevésbé jó minőségű szerkezetnél pedig akár a komplett felújítás is szükséges lehet. Nem kétfilléres kiadásról van szó, ezért nem árt tisztában lennünk a folyamat mikéntjével, esetleges buktatóival, mielőtt belevágunk!

a_2.jpg

Felújítás előtt

A felújításnak számos oka lehet. Lehet csak csúnyának találjuk a régi fedőanyagot, de régebbi, vagy kevésbé minőségi tetőnél elképzelhető a teljes, akár a fedélszerkezetet is magába foglaló felújítás. Ehhez tetőfedő, ács és bádogos szakember munkájára is szükségünk lehet – az építkezésben résztvevő szakemberekről és feladatkörükről itt írtunk részletesen.

Első lépés: felmérés

Elemezni, vizsgálni, felmérni: a gondos előkészítés elengedhetetlen feltétele a sikernek. Ha régi is a háztetőnk, érdemes elgondolkodni a felújításon, feltéve, hogy a fedélszék - a tetőhéjazatának alátámasztására szolgáló szerkezet – még menthető. De az is szóba jöhet, hogy teljesen eltávolítjuk a régi tetőhéjalást, és teljesen újra cseréljük. Minden esetben meg kell vizsgálni a fedélszék állapotát, ugyan az egyes héjazatok négyzetméter súlya között nincs jelentős különbség, a meteorológiai terhek (hóteher, szélteher) pedig ugyanolyan mértékben hatnak a tetőkre, így szerkezeti megerősítés, a tetősík kiegyenesítése a legtöbb esetben szükséges lehet. Ilyenkor a fedélszék állapotát is meg kell vizsgálnunk, mert annak majd el kell bírnia a rákerülő új héjazatot Elképzelhető, hogy egyes elemei sérültek, ilyenkor azokat is cserélnünk kell. A lécezés szintén cserélhető.

Jó tudni: a fa fedélszékeknek sajnos sok ellensége van, különösen régi szerkezeteknél kell alapos vizsgálódást végeznünk gombásodás, korhadás jeleit keresve.

b_3.jpg

Tető utólagos szigetelése

Régebbi szerkezetnél jó eséllyel felmerülhet a szerkezet utólagos hőszigetelésének igénye is. Ha a tetőtér nincs beépítve, és nem is tervezünk, akkor csak a padlásfödémet kell hőszigetelnünk. Ez jó hír, mert viszonylag egyszerű és nem kell horribilis árat fizetni érte, ráadásul egy nagy lehűlő felületet szüntetünk meg, így igen hatékony.

Tetőtér-beépítésekor viszont magában a tetőszerkezetben helyezzük el a hőszigetelést többféle módon: a szigetelés kerülhet a szarufák közé, a szarufák belső síkjára, vagy azok fölé is.

Tipp: fordítsunk kellő figyelmet a tető megfelelő szellőzésének kialakítására, mert a lecsapódó pára idővel penészedést és károsodást okoz.

Beázás megszüntetése

A beázás oka lehet kisebb sérülés, de akár komolyabb szerkezeti hiba is. Ha ilyen sérülést tapasztalunk, minél előbb javítsuk ki, hogy megelőzzük a szerkezet komolyabb károsodását. A tetőhéjalás sérült vagy elmozdult elemének cseréje nem túl komplikált feladat, de a tetőfelületnek akár egy nagyobb szakasza is javítható. Sajnos az egyre komolyabb viharok miatt kisebb sérülések még egy jól megépített tetőnél is előfordulhatnak, ugyanakkor egy korszerű tetőrendszernél már alap, hogy a gyártók maximálisan odafigyelnek a viharkárok elleni védekezésre is. A BMI Bramac tetők esetében például Európa legnagyobb szélcsatornájában tesztelik a fedést, és a betoncserepek viharállósága egyébként is kiemelkedő.

A tetőfelújítások jelentős része beázás miatt válik szükségessé. Elsődleges a megfelelő héjazati anyag megválasztása, amit a tető hajlásszöge is nagymértékben befolyásol. Tetőtér beépítés esetén páraáteresztő fóliát válasszunk, alacsonyabb hajlásszögnél jobb vízzáróságú alátét héjazatra van szükség, gondolnunk kell a faanyag védő szerek hatásainak is ellenálló, szélzáró vagy hőreflektáló hatású tetőfólia választására is. A tetőfóliának egy másodlagos védelmet kell biztosítania, mivel a cserépfedések nem vízhatlanok, a résein keresztül valamennyi csapadék átjuthat. A jól megválasztott tetőfólia viszont kizárja, hogy az alatta levő nedvességre érzékeny szerkezetek: fa, hőszigetelés, illetve a lakótér maga, egy csepp nedvességet is kapjanak. Tehát ha a tetőnk (rendszeresen) beázik, egyszer és mindenkorra érdemes megszüntetni egy szakszerű felújítással.

c_1.jpg

Esztétikai felújítás

Az is lehet, hogy a régi tetőhéjalás egyszerűen kiment a divatból, vagy csak szívesen megújítanánk. A teljes tetőfedés cseréje is lehetséges, de ahhoz (ahogy már cikkünkben említettük) érdemes átvizsgálni a fedélszék és az alátétszerkezet állapotát is, továbbá arra is gondolnunk kell, hogy a tetőnek teljes egészében összehangolt rendszerként kell működnie. Felújításkor mindenképp érdemes megfontolni a lécezés és a tetőfólia cseréjét is, mert azok utólagos javítása egyébként csak a fedés elbontásával lehetséges, ami költségben sokszorosa a beépítésnek.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása