Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. január 16.

Segítség, beáztam!

A beázás az a nemkívánatos esemény, amely jöhet alattomosan és lassan, de hirtelen is nyakunkba zúdulhat. Egy kis extra „szerencsével” pedig este vagy hétvégén jön az áldás. Márpedig ez a szituáció gyors intézkedést kíván. Ne essünk azonban pánikba! A következőkben bemutatjuk a lehetséges okokat, kalauzunk segítségével pedig garantáltan átvészelhetjük a legnagyobb vészhelyzeteket is.

shutterstock_284353811.jpg

1. lépés: Felderítés

A beázásnak számos forrása lehet, amelyek a következők:

  • A felsőbb szinten lévő háztartási gép vagy berendezés (mosógép, vécé stb.) meghibásodása.
  • Nyitva felejtett vízcsap a felsőbb szinten.
  • Vezeték meghibásodása.
  • A tetőszerkezet hibája.
  • Páratechnikai probléma: beázásnak gondoljuk, holott a belső térben keletkező pára nem tud kijutni és a szerkezetben lecsapódva beázásos tüneteket produkál.

Első körben próbáljuk meg megállapítani, honnan ered a hiba? Menjünk fel a felettünk lévő szintre vagy a padlásra, és keressük meg az ázás forrását! Tető esetében keressük meg a beázás helyét. Ha a padlás felől érkezik az áldás, még az is elképzelhető, hogy nem a tetőszerkezet, hanem a fűtésrendszer tágulási tartálya a bűnös.

2. lépés: Biztosító

Ez az az eset, amely tökéletesen megindokolja, miért érdemes lakásbiztosítást kötni! A biztosító értesítése alap ebben az esetben. Nem mindegy, milyen a biztosítási csomagunk, választható olyan verzió is, ahol az azonnali szakemberküldés is része a szolgáltatásnak. Mindent fotózzunk! Ez később jól jöhet az eset dokumentálásakor. Társasház esetén a közös képviselő értesítése szintén elmaradhatatlan.

2_13.jpg

3. lépés: Amit mi is meg tudunk tenni

Ha van csöpögő víz, fogjuk fel, tegyünk alá vödröt vagy lavórt, hogy ne tudjon további károkat okozni! A víz kiválóan vezeti az áramot, tehát az életveszély megelőzésére áramtalanítsuk a kérdéses áramkört, vagy akár az egész lakást.

4. lépés: Amikor a tét már igazán nagy

Sajnos a beázás lehet olyan mértékű, amely életveszélyes károkat tud okozni. Ezen azt értjük, hogy például szerkezetileg is olyan mértékben károsodik a födém, hogy veszélyessé válik! A szemmel látható behajlás azt jelenti, hogy azonnal menekülőre kell fognunk, mert a födém akár le is szakadhat! Ilyen eset fordulhat elő például hagyományos fa vagy nádszerkezetes födém elázásakor, de a vályogházakra is életveszélyt jelent a nedvesség, érkezzen felülről vagy alulról. Bármilyen minimális kétség esetén is statikus szakértő segítségét kell kérnünk, mert az épületszerkezet ilyetén károsodása életveszélyt jelent.

5. lépés: Javítás, szakszerűen

A hiba okát mindenképp meg kell keresnünk és elhárítanunk. A biztosítók általában kikötnek olyan kitételt, amelynek értelmében ismételt káresemény után már nem fizetnek, teljesen érthető módon. Társasházakban sajnos lehetnek bonyodalmak a nem együttműködő szomszédokkal. Azonban meg kell értenünk, hogy a hiba javítása mindnyájunk érdeke. Ha kell, kérjük a közös képviselő segítségét a helyzet rendezéséhez.

3_10.jpg

Amikor a tető a bűnös

Az egyik legnagyobb kihívás, amelyet a tetőnek állnia kell, az a csapadék elleni védelem. Sajnos azonban sokszor előfordul, hogy ennek nem tud tökéletesen eleget tenni. Főleg régi tetőszerkezeteknél fordul elő, hogy az nem áll ellen a napjainkban előforduló egyre hevesebb viharoknak. Régebbi tetőknél ilyenkor akár a teljes szerkezet cseréje is indokolt lehet, újabbaknál általában a meghibásodás helyi javítása elegendő.

A lapostetőket különösen gyakran fenyegeti a beázás, értelemszerűen a szigetelő, illetve a vízelvezető rendszer bármely meghibásodása ehhez vezethet.

Azonban magastetők esetében sem zárható ki a beázás problematikája. Amint említettük természetesen a régi, kevésbé korszerű szerkezeteknél nagyobb eséllyel fordul elő ez a hiba, hiszen ezeknél sokszor a kiegészítő (pl. vízszigetelő) szerkezetek működése sem megfelelő, és a héjalás is sokszor sérült. A hiba oka egyébként lehet egyszerűen egy elmozdult tetőhéjaló elem vagy egy sérült csatorna éppúgy, mint a tetőszigetelés károsodása. Ennek megállapítása a tetőfedő szakember dolga, és ő ad tanácsot a javítással kapcsolatban is. Régi tető javítására ma már számos korszerű módszer rendelkezésre áll, így akkor sem feltétlen kell kétségbeesnünk, ha valóban ez válik szükségessé.

Arról, hogy napjaink egyre hevesebb viharai ellen hogyan védekezhetünk, illetve hogyan tehetjük igazán strapabíróvá a tetőszerkezetet, következő posztjainkban lesz szó.  

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása