Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2016. október 18.

5 menő házépítési trend

Nemcsak az öltözködésben vagy az autóvásárlásnál, hanem a házépítésben is jellemző, hogy trendek jönnek-mennek, az építtetők pedig igyekeznek a legkorszerűbb, az aktuális divatnak megfelelő és természetesen az adott kor kihívásaira reagáló épületeket létrehozni. Ezek lehetnek pusztán esztétikai, de műszaki-technikai jellegű irányzatok is. A következőkben csokorba gyűjtöttük napjaink legmeghatározóbb áramlatait!

1_7.jpg

Laposodó tetők

A ház megjelenésének karakterét alapvetően meghatározza a tető hajlásszöge. Gondoljunk csak bele, mennyire más hangulatú egy lapostetős épület, mint egy meredek magastetővel épült ház! Előbbi lehet például egy budapesti Bauhaus villa, míg utóbbi formája sokszor visszaköszön régi víkendházakon. Napjainkban egyre népszerűbb megoldás egy szintén karakteres, ugyanakkor igen praktikus forma is: az alacsony hajlású (0-5 fok) és kishajlású (5-16 fok) tető. Ezek markánsan eltérnek a lapostetőktől, ugyanakkor nem alakul ki például alattuk a nagyméretű, sokszor kihasználatlan padlástér, ami a klasszikus magastető sajátja. Ráadásul ezek a tetők anyagtakarékosabbak és kisebb tömegűek is a magastetőknél. Térhódításukat az tette lehetővé, hogy ma már rendelkezésünkre állnak olyan rendszerek, amelyek gondoskodnak a nedvesség elleni tökéletes szigetelésről, ami ennél a megoldásnál elengedhetetlen. Ezeket az úgynevezett 7⁰ rendszereket 7 fok hajlásszögű tető esetén érdemes választani.   

5_1.jpg

Napfényszoba

Valószínűleg minden lakástulajdonos álma egy olyan csendes, komfortos sarok, ahol nyugodtan olvasgathat, akár egy esős délutánon is, miközben a védett szobából az elemektől védve zavartalanul élvezheti a kert vagy a környező természet látványát. A napfényszobák olyan kisebb kuckós helyek a házban, amelyek a télikerteknél zártabbak, de még így is hatalmas ablakfelületekkel rendelkeznek. Sokszor a tornác vagy fedett-nyitott teraszrész beépítésével nyerik ezeket a kellemes zugokat, amelyek különösen népszerűek például az Egyesült Államokban.

2_7.jpg

Energiatakarékosság és környezetvédelem

Szerencsére a házépítők körében is egyre inkább teret nyer a fenntarthatóság gondolata, ami egyrészt a környezettudatosságnak is köszönhető, de a szükségszerűség, a magas energiaárak is rászorítják az építkezőket erre a gondolkodásmódra. A jogszabályi előírások pedig szintén errefelé terelik az építkezőket. Számos eszköz áll rendelkezésünkre ennek megvalósítására, a korszerű hőszigetelő rendszereken, a hőszigetelő nyílászárókon át a megújuló energiaforrások kiaknázásáig. Akik igazán komolyan veszik a feladatot, akár a passzívházat vagy az önfenntartó otthont is megvalósíthatják, de egyre több példát találhatunk az olyan ökoházakra is, mint amilyenek a vályog vagy szalmabála-falú épületek.

Okosotthonok

A smart megoldások az élet minden területét meghódították, nem kivétel ez alól a családi ház sem. Az intelligens otthonok témája szorosan kapcsolódik az energiatakarékosság, de a biztonság és a kényelem témaköréhez is. Az intelligens otthonokban az egyes rendszerek (pl. fűtés, világítás, szellőztetés) működése központilag szabályozott, egyfajta épületfelügyeleti rendszer keretében. Így már nem álom a fűtés, amely a hazaérkezésünk előtt pont ideális időben kapcsol be, vagy mondjuk a páratartalom emelkedésével automatikusan működésbe lépő szellőztetés. Nem nehéz belátni, hogy az így üzemeltetett otthon működését maximális mértékben optimalizálni lehet.

És lássuk a színeket…

Ami épületeink színezését illeti, elmondhatjuk, hogy míg korábban hódítottak a mediterrán stílussal azonosított élénk narancsos árnyalatok, addig mostanában a hangsúly határozottan a visszafogottabb barnás, földszínű tónusok felé tolódott el. Ezekhez társulnak a nyugodt zöldek, és ami meglepő, a szürke. Utóbbi sárgával kombinálva elképesztően nyerő összeállítás! És persze továbbra is megunhatatlan az örök klasszikus: a fehér, amely a ragyogó tiszta és világos terektől az elegáns fekete-fehér kombinációkon át a színes foltokkal élénkített megoldásokig töretlenül hódít. 

4_5.jpg

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása