Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2016. október 15.

Szakemberek, akik nélkül bele se fogjunk a házépítésbe!

Egy családi ház építése igazi csapatmunka. Valószínűleg bele sem gondolunk, amikor belevágunk az építkezésbe, hogy milyen sok szakember szükséges ahhoz, hogy sikeresen létrehozhassuk leendő otthonunkat! Álomházunk élete a tervezőasztalon kezdődik, a sikeres építkezés elképzelhetetlen a gondosan elkészített tervek nélkül, azonban az elképzelések mit sem érnek, ha nincsen hozzáértő szakember, aki mindezeket megvalósítja. A következőkben sorra vesszük, kik azok, akik nélkül biztosan nem épül fel a házunk. 

1_5.jpg

Bobcates: a földmunkák felelőse

Ideális esetben az alapoknál kezdődik a házépítés, ezek, illetve az esetleges pince helyének kiásásához és a tereprendezéshez pedig földmunkákra van szükség. Mindenképp referenciával rendelkező szakembert válasszunk, aki megfelelő gépparkkal rendelkezik. Fontos, hogy ne feltétlen a legolcsóbb árajánlatot válasszuk: a megbízható, jó szakember nem olcsó, de a nem megfelelő minőségű munka később sokszoros költségeket okozhat. Kérjünk árajánlatot (előzetesen érdeklődjünk, hogy ez mennyibe kerül), és érdeklődjünk, vannak-e még további járulékos költségek (pl. gépkezelő díja). Az árnál azt is vegyük figyelembe, hogy egy nagyobb gép gyorsabban végez a munkával, így az esetleg magasabb órabér ellenére is érdemes lehet ezt választani.

4_4.jpg

 A falak mestere: a kőműves

Családi ház építésekor a kőművesmunkák jelentik az egyik legkomolyabb tényezőt, anyag- és munkadíj-költség tekintetében egyaránt. Az alapok készítése, a falak felhúzása és a nyílászárók beépítése és a vakolás: stratégiai fontosságú munkafolyamatokért felelős. Az ár-érték arányról elmondottak itt (és az összes többi szakember esetében is) is érvényesek. A viccek tárgyául szolgáló, munkaideje jelentős részét sörözéssel töltő melósok képét felejtsük el: csakis professzionális, felkészült, a kellő képesítéssel és referenciákkal rendelkező szakembereket érdemes számításba venni.

giphy2.gif

 A gépészet varázslója: víz-, gáz- és fűtésszerelő

Szintén meghatározó munkafolyamatok felelőse! Érdemes olyan szakembert vagy céget választanunk, aki az engedélyeztetés folyamatát is felvállalja, így sok utánjárástól, ügyintézéstől kímélhetjük meg magunkat. Itt is igaz, hogy a megbízható szakember jól képzett, rendelkezik a megfelelő referenciákkal, és garanciát is vállal a munkájára.

Villanyszerelő, hogy ne essünk a hálózat csapdájába

Nem kell túlmagyarázni, hogy ezen a területen is minden esetleges hiba akár életet is veszélyeztethet! A szakemberválasztásnál fontos szempont, hogy rendelkezik-e áramszolgáltatói minősítéssel, érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálói képesítéssel, és hogy milyen referenciái vannak. Továbbá az is, hogy benne van-e a kamarai nyilvántartásban, a számlaképesség pedig nem is kérdés.

2_5.jpg

 A tető mindentudói: ács, bádogos és tetőfedő

A tető a ház egyik legkritikusabb egysége, amelynek masszívnak, tartósnak, az elemeknek ellenállónak kell lennie. A szerkezetet faszerkezet esetén az ács készíti, akinek feladatai közé tartozhat még egyéb faszerkezetek, például előtetők vagy kerti építmények megalkotása is. A jó szakemberekre napjainkban igaz, hogy igencsak tele van a naptáruk, ezt vegyük figyelembe, amikor a munkálatokat tervezzük – azokkal a jelöltekkel pedig, akik azonnal kezdenének is, legyünk gyanakvóak. A tetőhéjalást és a kiegészítő szerkezeteket (pl. lécezés, fóliaterítés) a tetőfedő készíti. A kiegészítő bádogos szerkezetek, a fémlemez fedés, fallefedések és ereszcsatorna készítése pedig a bádogos feladata.

3_3.jpg

Természetesen minden munkafolyamat a tervek szerint zajlik majd, melyek alapján az építési engedélyt megkaptuk. A munkálatok minden lépését érdemes körültekintően „lepapírozni”, a szerződésben a részletek gondos rögzítése sok vitának elejét veheti, és így szabályozhatjuk a garanciával kapcsolatos kérdéseket is. Magától értetődő, hogy vállalkozói engedéllyel rendelkező, tehát számlaképes vállalkozóval vagy céggel végeztessük a munkát. Árajánlatot tételesen kérjünk, így kisebb az esély rá, hogy utólag viták keletkeznek a költségeken.

A megbízható mesteremberek megtalálása nem egyszerű feladat. Szerencsére ma már nem a személyes ajánlás az egyetlen módszer, itt van például ez a régiókra szűrhető országos tetőfedő és szakember kereső , aminek segítségével például online is találhatunk megbízható tetőfedőt!

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása