Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2016. szeptember 23.

5 klassz felhasználási mód, amit sose gondoltál volna a betonról

Képlékeny, rugalmasan formálható, strapabíró és ma már ezerféle lehetőségeket rejt a dizájn szempontjából is, akár beltéri, akár kültéri alkalmazásról van szó. Bizony, a betonról beszélünk, amely mára igencsak kinőtte az unalmas szürke egyen-építőanyag skatulyát!

5.jpg

Erre az anyagra, amely lényegében maga is egy ember által előállított kőzet, tökéletesen igaz a „már a rómaiak idejében is” kitétel, hiszen ők is alkalmazták egy típusát. Azóta pedig a kötőanyagból, vagyis cementből, vízből és adalékanyagból (homok és kavics), illetve számos további lehetséges adalékból álló beton a világon a legelterjedtebb építőanyaggá nőtte ki magát. Egy mai házban pedig szinte már bárhol felbukkanhat, hogy kiaknázhassuk előnyös tulajdonságait.

Lássuk a beton öt különleges alkalmazását!

giphy.gif

Látszóbeton

A látszóbetont valószínűleg sokan ismerik, hiszen a menő kortárs építészek kedvenc eszköze, például Budapesten a 4-es metró megállóiban is megcsodálhatjuk. Azonban ma már nem kell feltétlenül valamelyik hipermodern középülethez elzarándokolnunk, hogy a mindennapjainkban is élvezhessük ennek a különleges anyagnak az izgalmas megjelenését! Egyre elterjedtebb a családi házak esetében is, így egyre több látszóbeton homlokzatú épülettel találkozhatunk, mint amilyen a képen is látható, a svájci St. Gallenben lévő épület.  Amit tudni kell, mielőtt belevágunk egy ilyen építkezésbe: ahhoz, hogy a helyszínen készített (ún. monolit) látszóbeton felületünk szép legyen, jó minőségű beton és hasonlóan minőségi zsaluzási technológia szükségeltetik! Ugyanakkor nemcsak helyszínen készült, hanem előre gyártott panelekből álló beton homlokzatburkolat is kerülhet házunkra.

northwestview.jpg        kép forrása   

Betoncserép

Betont a háztetőre? Miért is ne? Változatos szín- és formavilág, méretpontos elemek, strapabíró fedés – ez utóbbi az időjárás eleminek kitett tető esetében valljuk be, meglehetősen fontos szempont. Számos előnyét élvezhetjük tehát annak, ha ezt az anyagot választjuk tetőnk fedésére. Valószínűleg sokakban él az a tévképzet, hogy ez az anyag túl nehéz lenne a tetőre, ez azonban távol áll a valóságtól. Hiszen egyrészt egy tető szerkezetének tervezésekor a fedés anyaga csak kis részben felelős a terhekért, a terhelés nagy részét az olyan hatások okozzák, mint a szél vagy a hó. Másrészt a korszerű technológiának köszönhetően ma már könnyített betoncserepek közül is választhatunk. Ami szintén nem biztos, hogy elsőre magától értetődő: a környezetet is kímélő megoldásról van szó, mert a gyártáshoz felhasznált energia sok más anyagú típusnál kedvezőbb. 

1_2.jpg

Betont a padlóra, és akár a falra is

A sivár szürke felületeket természetesen itt is sürgősen el kell felejtenünk. A beton padlóburkoló lapok mutatós felülete itt is a strapabírással és fagyállósággal párosul, így jó választás lehet kültérre, de természetesen a beltéri alkalmazásnak is csak a fantáziánk szab határt. A betonból készült burkolólapok nemcsak a vízszintes, hanem a függőleges felületekre is elhelyezhetők.

2_3.jpg

Beton konyha- és mosdópultok

Hőálló, strapabíró, polírozással igen mutatós felületet képez és könnyen az igényekhez igazítható: a konyha- vagy mosdópult készítésekor se feledkezzünk meg a betonról, amely ezen a téren is egyre inkább divatba jön. Sőt, haladóbbak magát a mosogatót vagy mosdókagylót is elkészíttethetik ebből az anyagból.

7.jpg   kép forrása: flickr.com

Betonbútorok, ékszerek és egyéb nyalánkságok

Sok tervező és dizájner egyenesen megszállottja ennek az anyagnak. Így aztán nem meglepő, hogy ma finombetonból csodálatos bútordarabok, lakáskiegészítők vagy éppen ékszerek állnak a dizájnérzékeny közönség rendelkezésére. Kandallók és kaspók, pultok és kültéri bútorok fémjelzik a beton reneszánszát. Ami pedig külön öröm, hogy hazai cégek is találhatók a betonforradalom éllovasai között.

6.jpg     kép forrása: flickr.com

A beton az az építőanyag, amely végtelen innovációs lehetőségeket rejt. Így biztosak lehetünk benne, hogy az öntisztítótól az önforrasztó felületeken át a nanotechnológia vívmányait kiaknázó betonanyagokig a jövőben még számos innovatív alkalmazását is merhetjük majd meg ennek a több mint ezer éve velünk élő anyagnak.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása