Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2016. szeptember 21.

Tető és tető között is van különbség, megmutatjuk!

Nyereg vagy sátor, lapos vagy magas, esetleg kishajlású? Tagadhatatlan, hogy házunk megjelenését egy szép tető koronázza meg igazán. Nem könnyű azonban kiigazodni a végtelen variációs lehetőségek között, amelyekkel szembetaláljuk magunkat, amikor elérkezik a döntés ideje: milyen tető és tetőfedő anyag védje a ház tetejét. Természetesen a tető dőlésszögét a ház stílusa határozza meg, ezért már a háztervezés első pillanataiban érdemes tudni, hogy milyen tetőt képzeltünk el. Utána pedig még fenn áll a kérdés, hogy milyen cserepekkel, vagy más rendszerelemekkel borítsuk azt. Íme egy kis gyorstalpaló a témában!

bbf593d321_szlovenia.jpg

A tető hajlásszöge azt jelöli, hogy a vízszinteshez képest milyen szöget zár be a tető. Aki kedveli a minimalista, tiszta, kubista formákat, valószínűleg a lapostetők rajongója. Ez a fogalom a csaknem vízszintes tetőket takarja. Előnye ennek a megoldásnak a letisztult jelleg mellett, hogy akár tetőteraszt is kialakíthatunk rajta. Ugyanakkor a lapostetők rendkívül gondos, szakszerű kivitelezést igényelnek energetikai és élettartam szempontjából, bár ez természetesen a többi tetőmegoldásnál sem maradhat el.

1.jpg

Kép forrása: Flickr

Az alacsony (0-5 fok) hajlásszögű tartományban nem lehet cserép héjalást alkalmazni.

Elegáns és napjainkban divatos megjelenést mutatnak a kishajlású tetők (5-16 fok), amelyek jól illeszkednek például a mediterrán stílushoz, ugyanakkor nem alakul ki alattuk a magastetőkhöz hasonlóan nagyméretű padlástér.

zwirchmayr_gmunden_9.jpg

Figyelem: értelemszerű, hogy az ezekbe a csoportba tartozó tetőknél különös gonddal kell ügyelni a bejutó nedvesség elleni védekezés megoldására, hiszen minél laposabb egy tető a víz annál nehezebben folyik le róla! 10 fok hajlásszög alatt érdemes speciálisan kis dőlésszögre fejlesztett, úgynevezett 7⁰ rendszert választanunk, mert a hagyományos cserepek nem alkalmasak a kis dőlésszögű tetők fedésére.

Az ennél meredekebb tetők a magastetők, amelyek például a klasszikus parasztházakat is jellemzik. Ha nagyon tájékozottak szeretnénk lenni, akkor még megjegyezhetjük, hogy a magastetőket is csoportokra oszthatjuk: közepes (45 fokos szögűnél kisebb) és meredek hajlásszögű tetőkre. A magastetők egyik nagy előnye, hogy az alattuk lévő teret tetőtér-beépítés formájában szintén hasznosíthatjuk lakótérként. Ma már nemcsak fából, hanem fémből és vasbetonból is kialakítanak ilyen szerkezeteket. Amennyiben a tetőtér élettér, ne felejtkezzünk el a tető megfelelő szigeteléséről sem, ezzel jelentősen csökkenthetjük a későbbi fűtési költségeket. Nem beszélve a tetőszigetelést is védő alátéthéjazat páraáteresztő képességéről, amely megakadályozhatja a vizesedést és a penészedést.

És most lássuk a tetőformákat!

A magastetők legismertebb, klasszikus tetőformája valószínűleg a nyeregtető. Ennél a „házikóforma” megoldásnál a tető két oldala egyforma vagy eltérő szögben megdöntve a gerincnél csatlakozik, a ház két végfalán ilyenkor alakul ki az ún. oromfal, egy háromszögletű felület.

3.jpg

Kép forrása: Flickr

A nyeregtető egy variációja a félnyeregtető, amikor csak egy ferde tetősík fedi féloldalasan az épületet.

graz_raaba_1.jpg

 A klasszikus retró kockaházakról pedig a sátortető lehet ismerős: itt piramisforma, négy egymásnak támasztott háromszögforma tetőfelületből alakul ki ház tetőszerkezete.

Természetesen ezeknél a formáknál jóval változatosabb variációs lehetőségek közül választhatunk. A kontytetőnél a nyeregtető függőleges oromfala helyett is ferde tetőfelület kerül a házra, a csonka kontytetőnél pedig az oromfal egy része megmarad.

A régies villaépületek, kastélyok megjelenését idézi fel a manzárdtető, ahol a tetőfelület megtörik, egy meredekebb és egy kevésbé meredek felületből áll össze.

11.jpg

De kerülhet a ház toronyszerű elemére akár toronytető is, amely általában egy meredekebb, sátorszerű tető, amilyet a templomtornyokon is láthatunk. Ez lehet akár kúpformájú, azaz kúptető is.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása