Szigetelj okosan – így egész évben spórolhatsz!
2018.10.29. |  komment

Szigetelj okosan – így egész évben spórolhatsz!

Egy új ház építése vagy meglévő felújítása során alapvető kérdés a költségvetési keretek meghatározása és betartása, így sokszor ott vagyunk kénytelenek spórolni, ahol csak tudunk – például a tetőn. Eközben a legtöbb hőt éppen itt veszíthetjük el. Így, ha igazán spórolni szeretnénk hosszú távon, már a tervezésnél számoljunk azzal, hogy egy jó tetőrendszerrel és a megfelelő kiegészítővel jelentősen lefaraghatjuk a későbbi kiadásainkat a fűtésszezon alatt.

1_bramac_cool.jpg

Házunk átlagos fűtésszámláját a téli időszakban 48%-kal is lecsökkenthetjük, ha olyan tetőrendszerben gondolkodunk, ami igazán jól szigetel. A Bramac 2017-es Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszere ideális választás, ha télen kellemesen meleg, nyáron pedig ideálisan hűvös időjárást szeretnénk lakásunkban. Egy korábbi innováció továbbfejlesztéseként megszületett °Cool rendszer fő üzenete, hogy tetőcserép helyett mindig tetőrendszerben érdemes gondolkodni.

Na, de mitől is lesz a tető °Cool?

Három különböző csomag közül választhatjuk ki a nekünk legideálisabbat:

A °Cool SMART a szakszerűen kialakított átszellőzésnek köszönhetően több mint 5°C-os hőmérséklet csökkenést képes elérni a nyári hőségben, a hűvösebb időszakban az átszellőző keresztmetszet pedig elsősorban páraelvezető szerepet tölt be.

A °Cool COMFORT csomag a szakszerűen átszellőztetett szerkezet kiegészítve Bramac Tectura, Bramac Duna vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcserép alkalmazásával a felmelegedést okozó infravörös sugárzásnak a reflektálását tudjuk növelni a hagyományos tetőcseréphez képest, mindez több mint 7°C-os hőmérséklet csökkenést eredményez a tetőtérben.

A °Cool PRÉMIUM rendszer a reflektív tetőcserép, az átszellőzés és a tetőfólia elemek mellett Bramac Therm tetőszigetelést is tartalmaz. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthetjük tetőterünk hőmérsékletét a legnagyobb nyári kánikulában is, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent: télen a fűtés 48%-át, nyáron a klímahasználat 80%-át spórolhatjuk meg.

2_icopal_laposteto_edited.jpg

A hőszigetelésnek azonban nemcsak a hagyományos magastetők esetében, hanem a lapostetőknél is kiemelt jelentősége van. Ide tartoznak a zöldtetők is, amelyeknek csak egyik előnye a zöldellő növényzet által biztosított pihentető élmény. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy az év teljes egészében kellemesebbé teszik lakásunk klímáját: nyáron hűtik az épületet, télen pedig a hagyományos tetőkhöz képest hatékonyabban szigetelik az épületet.

Nagy nyári hőségek idején a Nap sugarai felhevítik az épület szerkezeteit, a hő jelentős része pedig beáramlik a lakásba, így ha bent vagyunk, nem sok választásunk marad: használhatunk klímát, lehúzhatjuk a redőnyt, vagy éppen kitárhatjuk az összes ablakot, hogy szellőztessünk. Az első megoldás energia- és költségigényes, emellett a környezetünkre is negatívan hat; míg az utóbbi két módszer nem túl hatékony.

A tető hőszigetelése és a zöldtetőn található talajréteg és növényzet azonban megakadályozza, hogy a hő teljes egészében tovább áramoljon a lakásba – így akár 75%-kal csökkenhet a beáramló hőmennyiség. A növényzet a napsugarak egy részét elnyeli, illetve visszaveri, ezen felül a növények által biztosított árnyék és a talaj eltávozó páratartalma szintén hűsítő hatású (mivel a párolgás hőt von el), aminek köszönhetően a lakótér klímája kiegyensúlyozottabb és kellemesebb lesz, hiszen a napi hőingás is lecsökken.

Télen sem elhanyagolható a zöldtetők hatása, hiszen a talajréteg vastagságától függően akár 25%-kal is javulhat a tetőrendszer hőszigetelő képessége, ezen felül pedig akár 50%-kal is csökkentheti a hőveszteséget az adott felületen.

Energiahatékonyságunkon és -takarékosságunkon is javíthatunk egy zöldtetővel: éves szinten akár 30-40%-kal kevesebb energiafogyasztást eredményezhet, a tető eredeti állapotától függően. Ez pedig jelentős változásokat eredményezhet, amit akkor veszünk észre, amikor kézhez kapjuk a villany- vagy éppen fűtésszámlánkat.

Az Icopal speciális gyökérálló bitumenes lemezeit kifejezetten zöldtetők kialakításához tervezték: akár fás szárú növényzettel is beültethetjük tetőnket, mégsem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg a plafonunkon áthatol a külvilág egy fagyökérzet formájában. A VILLAVERDE és a GRAVIFLEX termékcsalád biztosítja, hogy tetőkertünkben csak a lakásunkból kilépve gyönyörködjünk. És a zöldtetők nyújtotta jobb hangszigetelésről, tisztább levegőről, vagy a tetőkertet látogató kedves kisállatokról még nem is esett szó…

Bármilyen típusú tetőre is esne választásod, a BMI Grouphoz tartozó Bramac és Icopal kitűnő megoldásaival segíti a költséghatékony és időtálló tetőrendszerek kialakítását.

A nyári kánikulában könnyebb cseréppel könnyebb
2018.08.10. |  komment

A nyári kánikulában könnyebb cseréppel könnyebb

Általános tévhit a betoncserép fedésekkel kapcsolatban, hogy nehezek, így más cserépfedésekhez képest jóval nagyobb teherként hatnak a tetőszerkezetre és az épület egészére. A beton szó hallatán mindenki nehéz anyagra asszociál, pedig a legtöbb esetben ez egyszerűen nem igaz.

tetofedo_kep.jpg

Azoknak, akik a „legkönnyebb” megoldást keresik a hazai tetőfedőanyag piacon, a Bramac Aerlox Classic a legjobb választás. Hihetetlennek tűnhet, de ennek a betoncserépnek darabja 3 kg alatt marad, mely 30 kg/m2 alatti terhelést garantál (25° tetőhajlásszögtől), ez az adat pedig még a legkönnyebb kerámiacserépnél is kisebb egy négyzetmérerre jutó súlyt jelent. Az alacsonyabb súly lehetővé teszi, hogy a kisebb teherbírású, vagy a speciális kialakítású szerkezetek esetében is használhassuk ezt a számos előnyös tulajdonsággal bíró betoncserepet. Ebben a nyári kánikulában pedig a mesterember is hálás lesz, ha Bramac Aerlox Classic-kal dolgozhat, hiszen könnyebb termékkel még a munkavégzés is könnyebbé válik.

aerlox_referenciahaz_kopie.jpg

Kapcsolódó cikk:

A beton térhódítása a lakásokban
2018.04.16. |  komment

A beton térhódítása a lakásokban

Az egyre gyakrabban használt betonszerkezetű épületek és betoncserepek mellett a modern lakberendezés egyik egyre népszerűbb, újra felfedezett anyaga is a beton. A minimalista, letisztult modern stílushoz kifejezetten illik, de tökéletesen passzol az egyre közkedveltebb indusztriál és loft stílusú otthonokba is.

shutterstock_706915402k.jpg

Mire és hol lehet használni
Kiváló burkolóanyagnak (padló, fal, mennyezet), lehet lépcső, lehet kopott hatású nappalifal, vagy helyettesítheti a csempét a falon. Nagyon jól működik, mint konyhai munkalap, masszív polc, látványos kandalló, vagy lehet a fürdőszobában modern kád vagy mosdó. Jól lehet használni akár kisebb belvárosi lakásokban, de nagyobb felületen és tereken is impozánsan mutat.

shutterstock_560655184k.jpg

A beton felszíne, attól függően, hogy milyen célra, milyen helyiségben használjuk, különféleképpen alakítható – csiszolással, színezéssel, lakkozással –, lehet például tükörsima és fényes felületű, enyhén csillámos vagy érdesebb, rusztikus kinézetű. Készülhet belőle csempe, nyomott mintás kivitelben is, ez esetben a természetes kőhöz hasonló hatás érhető el.

Milyen stílusba passzol?
A betonmegmunkáló eszközök fejlődése lehetővé tette a tökéletes betoncsiszolást, színezést, mintázást, így a beton ma az egyik legsokoldalúbb, tartós, gazdaságos anyag a piacon. Ha követelmény az elegáns, drága burkolat, a beton akkor is tökéletesen teljesítheti a feladatot. Legnagyobb előnye a tartóssága, kopásállóságban verhetetlen. 

shutterstock_262017149k.jpg

A nyers beton leginkább a minimalista stílusú enteriőrhöz passzol a legjobban, azonban mivel sokféleképpen kezelhető, és ezáltal különféle hatás elérhető, számos lakberendezési stílusban megtalálja a helyét. Nagyon jól mutat együtt fával rusztikus stílusba illesztve, vagy az indusztriál városi lakberendezés elemeként.

Monstrumból légies építőanyag
Bár a beton tetőcserép sokkal mérettartóbb, ellenállóbb, színtartóbb és fagyállóbb a kerámiához képest, súlya miatt még sokan ódzkodnak tőle. Nos, a technológia fejlődésével már erre a „problémára” – de inkább téves beidegződésre – is van megoldás, idén tavasztól kapható a Bramac Aerlox Classic könnyített betontetőcserép, amely a szokványos beton tetőcserepek súlyának csupán 2/3-át nyomja (ezzel a LEGkönnyebb Magyarországon kapható betoncserép), így a kevéssé terhelhető tetőszerkezetek felújításához kifejezetten ideális. Emellett pedig kiemelkedően hosszantartó védelmet nyújt a szennyeződésekkel és az időjárási hatásokkal szemben, miközben sima és fényes felülete megnyerő külsővel párosul.

aerlox_v2_1.jpgKapcsolódó cikkek:

A beton kibírja a havat!
2018.01.12. |  komment

A beton kibírja a havat!

Bár az utóbbi években régen láttunk térdig érő havat, egy heves hóvihar bármikor beeshet még a télen, amikor nyilván senki nem szeretne tetőt javítani, nemigaz?

Nagyobb havazás esetén egy tetőnek akár 100 kg hóterhelést is ki kell bírnia négyzetméterenként a tető saját tömege mellett (fedés, tetőszerkezet, beépítés), ha pedig közben erős szél is fúj, a tetőt érő terhek összesen akár a 260 kg/m2 tömeget is elérhetik.

Gondolhatnánk, hogy akkor érdemes könnyebb cserepekkel befedni a házunkat, ez viszont téves gondolat lenne, mert a tetőcserép súlyának mértéke elenyésző a teljes tetőt érő terheléshez képest, ráadásul a kerámia és beton tetőcserepek súlya közel azonos.

bs-00043-001-klajpeg.jpg

Ha biztosra szeretnénk menni, választhatjuk a Bramac beton tetőcserepeit, ugyanis ezek a cserepek kétszer-ötször mérettartóbbak, törésállóbbak, színtartóbbak és fagyállóbbak az előírtnál. Plusz 500 fagyás-olvadás ciklusra vannak tesztelve, míg a kerámiacserepek általánosságban 25-re. Ennek köszönhetően a szélsőséges időjárásnak is bármikor ellenállnak, legyen bármilyen enyhe vagy kemény a tél.

Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a betoncserép történetéről ITT. 

Hőszigetelés mesterfokon
2018.01.05. |  komment

Hőszigetelés mesterfokon

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, éppen ezért akár építkezéskor, de felújítás esetén is érdemes tetőrendszerben gondolkodni, mert így tudunk jelentős mértékben energiát spórolni. A modern hőszigetelő anyagoknak köszönhetően a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet.

A tetőszigetelés örök probléma, nyáron a tikkasztó hőség miatt, télen a hideg szeles időjárás adja fel a leckét, ráadásul a nem megfelelő szigetelés rengeteg energiaveszteséget is jelent. Sokszor a hagyományos szigetelőanyagok nem megfelelő illesztései, valamint a kivitelezési hibák miatt nem biztosítanak megfelelő hőszigetelést. A tető szigetelésének leghatékonyabb módja az, ha kívülről, a szarufák felett teljes felületen szigetelünk nútféderes hőszigetelő táblákkal, így hőhídmentes, teljes értékű szigetelést kapunk, amivel energiahatékonnyá tehetjük a tetőt.

1_1_016_c_1_2_1.jpg

Egy korszerű tető hosszú távú befektetés, amely nemcsak komfortérzetünket javítja, de pénztárcánkat is kíméli. A megfelelő tetőszigetelés ugyanis alacsonyabb fűtési költségeket jelent, a tetőszigetelés tehát egy energiahatékony családi ház kialakításakor alapvető fontosságú. Ha tetőfedés vagy tetőfelújítás előtt állunk, akkor minden esetben érdemes elgondolkodni egy korszerű tető hőszigetelési rendszer beépítésén. Komoly energiamegtakarítást érhetünk el ugyanis, ha megakadályozzuk a tetőn keresztül fellépő hőveszteség kialakulását.

A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Basic páraáteresztő tulajdonságú kasírozásarévén leginkább tetőfelújításokhoz ajánlott. Míg a Bramac Therm Top vagy a Bramac Therm Basic ALU új építésekhez tanácsolt. A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Top PUR/PIR alapanyagból készülő kiváló minőségű termékeken dupla ragasztósávval ellátott páraáteresztő tetőfólia van kasírozva, mely egy lépésben gondoskodik a csapadékvíz elleni védelemről és a szálzárásról is.

Még tovább fokozhatjuk az energiatakarékosságot, ha a Bramac Therm Basic vagy Basic ALU szigetelő táblákra Bramac Clima Plus hőtükrös alátétfóliát alkalmazunk. Ez a Napból érkező infravörös sugarak 83%-át visszaveri. Használatával akár 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés érhető el a tetőtérben nyári hőség esetén is. Télen pedig a belülről elektromágneses hullámok formájában érkező (fűtési) meleg levegőt is reflektálja, így takarítva meg energiát télen is.

2_071_30.jpg

Ha december, akkor kémény!
2017.12.21. |  komment

Ha december, akkor kémény!

A megfelelő kémény nélkülözhetetlen a megfelelő otthon kialakításához, és hogy a Mikulás gondtalanul bemászhasson rajta. :) Egy szakszerűen megépített kémény viszont csak egy jól kivitelezett tetőrendszerben tudja ellátni funkcióját egy életen át.

Minden évben decemberben a kéményen keresztül ereszkedik le otthonunkba a Mikulás, legalábbis a mesekönyvekben. A legenda szerint Miklós, a myrai püspök, három egymást követő éjjelen egy-egy arannyal teli zsákot helyezett el titokban egy idős ember ablakában, mert az idősember három lányát hozomány nélkül nem tudtak volna férjhez adni. A harmadik éjjelen azonban az ablakot zárva találta, így a kéményen keresztül engedte le az arannyal teli zsákot. Innen ered tehát az egész világon népszerű legenda, ami aláhúzza azt a tényt, hogy a kémény fontos eleme egy háznak.

1206.jpg

Az év többi napján a kémény elsődleges célja, hogy a hideg és meleg levegő különbségből adódó levegő mozgással, kijussanak a füstgázok és égéstermékek. A korszerű kémények biztosítják a friss levegő bejutását a helyiségbe és a tüzelőberendezésbe. Ha többet szeretnél tudni a kéményekről, olvasd el előző bejegyzésünket is.

Ahogy a tető, úgy a kémény is rendszerbe rendezve a legjobb megoldás, mivel az elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így megkönnyítve a kivitelezést. Bizonyos kialakítások csakis a megfelelő tartozékok beépítésével lehetségesek, amik tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket és az otthonunkat. Merthogy télen nem csak a Mikulás juthat be az otthonunkba. Egy rosszul felépített vagy meglazult tetőszerkezet hevesebb havazás során komolyan megrongálódhat és még be is ázhat, ezért fontos, hogy olyan tető kialakításán gondolkodjunk, ami védelmet biztosít a természeti jelenségektől. A hóteher elleni védekezésről a Hogyan véd csapadék ellen a tető? című cikkben írtunk bővebben.

 

Villanyszámla helyett napelem
2017.12.15. |  komment

Villanyszámla helyett napelem

Amikor folyton azon kell gondolkodnunk, hogy min tudunk spórolni, érdemes egy pillantást vetnünk a rezsiköltésünkre, és fontolóra venni: vajon megérné befektetni egy napelemes tetőbe?

Miért pont napenergia?
Magyarországon a napsütéses órák száma eléri a 1900–2200 óra/év átlagot is, ami kifejezetten magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig napkollektorokkal és napelemekkel az otthon számára szükséges energiamennyiség majdnem teljes egészét előállíthatnánk.

solar_1.jpg

Mire való a napkollektor?
A napkollektorok hőenergiát termelnek a melegvízhez és a fűtéshez. Például mindössze 8m2Bramac Tetősík Napkollektor[1] a melegvíz akár 75%-át is fedezni tudja, valamint 442m3 földgázt takaríthat meg. 25 éves, minimális élettartamot figyelembe véve ez akár 11 050 m3 is lehet.

Mire való a napelem?
Közvetlenül elektromos áramot tudunk vele előállítani. Érdemes olyan méretű napelem rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család fogyasztását megtermeli. Például, ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20 000 Ft, akkor egy hozzávetőleg 3-4 kW teljesítményű napelem blokk elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert használunk.

Csak akkor működik, ha süt a nap?
A napelem akkor is képes elektromos áramot előállítani, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni. Tehát nem kell félni a rossz időtől, a Bramac Napelem Rendszerei majdnem egész évben képesek ellátni egy átlagos családi ház szükségleteinek akár egészét is. Ha pedig tető-hőszigeteléssel és Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel egészítjük ki a tetőt, további hőt és energiát tud megtakarítani.

solar_3.jpg

[1] Családi ház, 35° tetőhajlásszög, 500 l melegvíztároló.

Tető stílusok, stílusos tető
2017.12.08. |  komment

Tető stílusok, stílusos tető

Minimalista? Délvidéki? Hagyományos vagy ezek kombinációja? Te milyennek álmodtad meg álmaid házának tetejét?

Nemcsak a házunk, a tetőnk is rólunk beszél, a stílusunkat tükrözi. Míg évtizedekkel ezelőtt elsősorban a sötétbarna, hullámos fedőanyagok voltak a legkeresettebbek, az elmúlt három-négy évben a sík, egyenes vonalú felületek és a sötét, például az ébenfekete fedőanyagok számítanak divatosnak, a továbbra is népszerű vörös cserepek mellett. Természetesen a tető kinézetét a ház stílusa határozza meg, ezért már a háztervezés első pillanataiban érdemes tudni, hogy milyen tetőt képzeltünk el (amit pár kattintásból ITT meg is tervezhetsz).

Íme néhány stílusirány, ha tanácstalanok vagyunk.

Hagyományos – vidéki: A gyermekkort idéző piros tetőcserepek ma sem mentek még ki a divatból. A természet hangulatát és harmóniáját idéző színvilágával az új épületeken és felújított tetőkön is esztétikus látványt nyújthatnak.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Natura Plus vagy a Bramac Reviva tetőcserép ezt az évszázados hagyományt kelti új életre.

natura_plus.jpg

Délvidéki: A lágy, hullámos forma eleganciát sugall, ami hűen tükrözi a mediterrán hangulatot. A cserép sima felülete, lekerekített formája elegáns megjelenést ad az épületnek. Karakteres profilja összetéveszthetetlenül egyedi építészeti megformálást tesz lehetővé.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Adria vagy a Bramac Római tetőcserép Toszkána házait idézi.

adria_montano_2.jpg

Modern: A 21. század modern, minimalista építészetéhez közel álló időtálló stílus a letisztultságot és harmóniát jelképezi a sík, egyenes vonalú felületeivel.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Tectura Protector tetőcserép színvilágával ehhez a modern építészeti igényekhez illeszkedik.

tectura_ebenfekete.jpg

A saját egyedi stílusunkat megtartva fontos, hogy arányaiban esztétikailag illeszkedjünk abba a miliőbe, ami körülveszi az otthonunkat, ezért érdemes figyelembe venni az épített környezet adottságait. Ezt sok esetben építési előírások, helyi jogszabályok is megkötik. Ugyanakkor vidéken és a városban is jellemző a stílusok keveredése, így ez az összehangolás könnyen megoldható.

A lapostető és a betoncserép az új trend
2017.12.01. |  komment

A lapostető és a betoncserép az új trend

Tudtad? Korábban, ha alacsony hajlásszögű tetőt szerettünk volna, 12 fokos vagy annál alacsonyabb dőlésszögű tetők esetében a fémlemezfedés volt az elsődleges megoldás, ma viszont már létezik olyan cserép, amely jó alternatívának bizonyulhat, ugyanakkor csendesebb, költséghatékonyabb és bizonyos időjárási hatásoknak is jobban ellenáll.

dji_0054.JPG

Bramac 7 fokos intelligens tetőrendszer

Észrevetted, hogy az elmúlt néhány évben egyre laposabbak lettek a tetők? Sokáig 12 fok alatt csak kevés választási lehetőségünk volt, mint például a trendi és stílusos lemezfedés. Sok előnye ellenére azonban hátrányai közé tartozik a kevésbé hatékony viharállóság és zajcsillapítás, ráadásul a pénztárcát sem kímélte túlzottan.

2013-ban aztán a Bramac előrukkolt a 7 fokos intelligens tetőrendszerével, amiért 2016-ban Construma Nagydíjat is kapott. A 7 fokos intelligens tetőrendszer kialakítása letisztult és stílusos, emellett hordozza a beton cserépfedés minden egyéb előnyét is: időtálló, méret- és színtartó, és akár 7 decibellel jobban csillapítja a zajt más tetőfedőanyagokhoz képest. A nádat és a fazsindelyt leszámítva a beton tetőfedőanyag kevesebb környezetkárosító hatással bír az előállítása, élettartama, illetve a megsemmisítése során. A betoncserepek gyártása energiahatékonyabb is és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké, mivel az összetevő alapanyagok közül kizárólag a cement előállítása történik magas hőfokon.

A betoncseréppel megvalósított 7 fokos tetőrendszer akár 50%-os költségmegtakarítást jelenthet az igazán minőségi lemezfedéshez képest az anyagköltséggel, tetőtartozékokkal és munkadíjjal is számolva. Ez azért is lehet, mert a fémfedés kialakítása időigényesebb, mint a betoncserépé, a bádogos ráadásul magasabb munkadíjjal dolgozik, mint a tetőfedő, mivel komplexebb munkáról van szó, így a kivitelezés költsége is magasabb. Egy minőségi lemezfedés négyzetméter ára megközelítőleg kétszeres a hét fokos cserépfedéshez képest. Egy 100 négyzetméteres tető esetében átlagosan 900 000 Ft megtakarítást jelent, nem beszélve arról, hogy egy esetleges javítás, módosítás, bővítés vagy energia-hatékony megoldások utólagos kialakítása esetében a cseréptető könnyebben megbontható, átalakítható.

shutterstock_417779437.jpg

Lemezfedés