A stílus, ami ma is irányt mutat: 100 éves a Bauhaus
2018.12.10. |  komment

A stílus, ami ma is irányt mutat: 100 éves a Bauhaus

A gyáraktól a modernista villákig, a menő irodáktól az igényes társasházakig számtalan kiváló épület viseli magán ma is a Bauhaus jegyeit. Az irányzat a tetők terén is újdonságot hozott: ekkor váltak igazán divatossá a lapostetők is, amelyek ma reneszánszukat élik.

shutterstock_750129961_kisebb.jpg

Kevés olyan irányzat van, ami olyan átfogó változásokat hozott az építészetben, a designban és a művészetekben, mint a Walter Gropius által 1919-ben alapított Bauhaus iskola. Ez volt az építészet igazi, modern áttörése, ami szerencsére hazánkba is hamar eljutott: a korabeli építészek és tervezők a korszellemnek abszolút megfelelő, izgalmas új épületeket vetettek papírra, melyek közül sok ma is eredeti pompájában csodálható meg. Elég csak egy rövid sétát tenni Budapesten a pasaréti Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen, ahol azonban nem panelek sorával, hanem modern, egyszintes, négyzetes felépítésű, lapostetős villákkal találkozhatunk.

A korabeli igények egészen hasonlóak voltak egy mai, modern családi házzal szemben megfogalmazott elvárásoknak: „Az utca a napraforgóról kapta a nevét s a név ezúttal szimbolikus. A modern házak hatalmas ablakai a Nap éltető sugarait várják, bárhonnan jöjjön is az, úgy vannak építve, hogy befogadhassák. Napfény és levegő, egyszerűség és tisztaság, praktikum és mindezekből folyó egészség kell a mai embernek.” – írták a projektről 1932-ben[1].

Nem csoda, hogy az elmúlt években itthon is újra felkapták a Bauhaus elveire épülő minimalista stílust: az iroda- és társasházak mellett modern és divatos családi házak sora készül ezzel a megoldással. Ami többek között közös bennük, az a nagy kiterjedésű lapos-, vagy nagyon alacsony hajlásszögű tetősíkok, amik izgalmas lehetőségeket jelentenek a tervezőknek, és persze a lakóknak is.

het_36_v2.JPG

A lapostetők esetében azonban a technológia is alapvető: fontos, hogy a vízszigetelésre kiemelt figyelmet fordítsanak a tervezők és a kivitelezők. A tetőnek a csapadék mellett pedig ellenállónak kell lennie a napsugárzással, széllel, mechanikai hatásokkal, a vegyi-, hő- és párahatásokkal, valamint tetőszerkezeti mozgásokkal szemben is. Ezeknek együttesen csak akkor tud megfelelni, ha a jó szakember megfelelő anyagokkal és technológiával dolgozik. Az Icopal által gyártott és forgalmazott bitumenes lemezek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, a kínálatban pedig megtalálható minden szükséges kiegészítő is. További lehetőségeket kínál, ha a tető járható kialakítást kap, vagy ha zöldfelülettel borítanánk – mindkettő speciális szigetelési megoldásokat kíván.

A magastetőknél is megfigyelhető az az építészeti irány, hogy a tetők hajlásszöge egyre alacsonyabb. Ez a stílus jól illeszkedik a minimalista, modern trendekhez, miközben a tetőkép meghatározója a jól ismert cserépfedés lehet. Ezeknél az alacsony hajlásszögű tetőknél fokozott követelmény a tetőrendszer megbízható vízzárósága szélsőséges időjárási körülmények között is, emiatt a tetőcserép gyártók és a gyártótól független szakmai szervezetek 10-12 fokos tartomány alatt nem ajánlják a cserepes fedést. A piacon egyedüliként azonban a Bramac kínálatában elérhető a speciális 7° tetőrendszer, amelynél mind a cserepeket, mind a kiegészítőket úgy alkották meg, hogy az igen alacsony, 7° hajlásszög ellenére is tökéletes vízzárást biztosítson.

dji_0052.jpg

Ha tehát modern tetőmegoldásokról van szó, a BMI Grouphoz tartozó Icopal és Bramac márkák szakértői és termékei minden tervezői, kivitelezői és vásárlói igényre választ adnak.  A BMI Group Európa vezető tetőrendszereket és szigeteléseket gyártó, átfogó nemzetközi tapasztalata pedig a hazai piacon is egyedülállóvá teszi.

[1] Forrás: https://welovebudapest.com/2016/12/13/a-magyar-bauhaus-epiteszet-legjava-a-napraforgo-utca/

Büszkeségeink 1# - LEGO® ház Icopal fedéssel
2018.11.28. |  komment

Büszkeségeink 1# - LEGO® ház Icopal fedéssel

A dán alapítású Icopal legrangosabb projektjei közé tartozik a Dániában található LEGO Ház, aminek  kivitelezésében fontos szerep jutott a márka termékeinek és szakembereinek. A terveket a szintén dán gyökerű, ma már világhírű Bjarke Ingels Group, azaz a „BIG” iroda készítette. A LEGO Ház páratlanul izgalmas élményt és látványt nyújt – nem csak az építőkockák rajongóinak.

lego_house_3.jpg

Az Icopal csapata a projekt több éves előkészítési és építési szakaszában, 2014-ben csatlakozott a munkálatokhoz, hogy az új épület sík tetőszerkezetének kialakításában részt vehessen. A LEGO Ház végleges állapotában a 2017. szeptember 28-án nyitotta meg kapuit a kreatív élmények szerelmesei előtt. Az egykori városháza helyére épült, éppen oda, ahol a híres LEGO-t is feltalálták, Billund városának közepén. A kreatív játszóház óriási teret biztosít a játéknak és tanulásnak, összesen 4,589 m2-t vehetnek birtokba a látogatók.

Az Icopal az épülethez szükséges szigetelőlemezek gyártása mellett a tetőszigetelés megtervezésére, és annak kivitelezésére is megbízást kapott. A feladat legnehezebb része a logisztikai folyamatok irányítása volt, mivel a bitumenes lemezből kialakított szigetelésre egyből el kellett helyezni a hőszigetelő táblákat is, a folyamatos munkavégzéshez pedig biztosítani kellett a nagy mennyiségű szigetelőanyag megfelelő időben történő kiszállítását. Volt, hogy egyszerre 6 Icopal tetőfedő működött együtt a helyszínen, hogy garantálják a zökkenőmentes építkezést.

lego_house_1.jpg

Érdekességek

  • Ahhoz, hogy az elemek megfelelő helyre kerülhessenek, volt hogy, 30 méteres magasságig kellett feldaruzni őket.
  • A LEGO Háznak az eredeti LEGO téglák méretarányai alapján kellett elkészülnie, vagyis 1x2,2x2 és 2x4-es méretű elemekből. Minden méretnek tökéletesnek kellett lennie, beleértve a betonblokkokat, ablakokat, belső tereket és a tetőrendszert is.
  • Az épület legimpozánsabb része a 2.200 m2-es, oszlopok nélküli előcsarnok.
  • Több mint 25 millió LEGO kocka található meg az épületben.
  • A csarnok fő attrakciója egy 15 m magas, LEGO-ból készült fa.
  • Ahhoz, hogy ezt a fát megépítse, egy ember közel 16 évi munkájára lenne szükség.
Szigetelj okosan – így egész évben spórolhatsz!
2018.10.29. |  komment

Szigetelj okosan – így egész évben spórolhatsz!

Egy új ház építése vagy meglévő felújítása során alapvető kérdés a költségvetési keretek meghatározása és betartása, így sokszor ott vagyunk kénytelenek spórolni, ahol csak tudunk – például a tetőn. Eközben a legtöbb hőt éppen itt veszíthetjük el. Így, ha igazán spórolni szeretnénk hosszú távon, már a tervezésnél számoljunk azzal, hogy egy jó tetőrendszerrel és a megfelelő kiegészítővel jelentősen lefaraghatjuk a későbbi kiadásainkat a fűtésszezon alatt.

1_bramac_cool.jpg

Házunk átlagos fűtésszámláját a téli időszakban 48%-kal is lecsökkenthetjük, ha olyan tetőrendszerben gondolkodunk, ami igazán jól szigetel. A Bramac 2017-es Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszere ideális választás, ha télen kellemesen meleg, nyáron pedig ideálisan hűvös időjárást szeretnénk lakásunkban. Egy korábbi innováció továbbfejlesztéseként megszületett °Cool rendszer fő üzenete, hogy tetőcserép helyett mindig tetőrendszerben érdemes gondolkodni.

Na, de mitől is lesz a tető °Cool?

Három különböző csomag közül választhatjuk ki a nekünk legideálisabbat:

A °Cool SMART a szakszerűen kialakított átszellőzésnek köszönhetően több mint 5°C-os hőmérséklet csökkenést képes elérni a nyári hőségben, a hűvösebb időszakban az átszellőző keresztmetszet pedig elsősorban páraelvezető szerepet tölt be.

A °Cool COMFORT csomag a szakszerűen átszellőztetett szerkezet kiegészítve Bramac Tectura, Bramac Duna vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcserép alkalmazásával a felmelegedést okozó infravörös sugárzásnak a reflektálását tudjuk növelni a hagyományos tetőcseréphez képest, mindez több mint 7°C-os hőmérséklet csökkenést eredményez a tetőtérben.

A °Cool PRÉMIUM rendszer a reflektív tetőcserép, az átszellőzés és a tetőfólia elemek mellett Bramac Therm tetőszigetelést is tartalmaz. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthetjük tetőterünk hőmérsékletét a legnagyobb nyári kánikulában is, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent: télen a fűtés 48%-át, nyáron a klímahasználat 80%-át spórolhatjuk meg.

2_icopal_laposteto_edited.jpg

A hőszigetelésnek azonban nemcsak a hagyományos magastetők esetében, hanem a lapostetőknél is kiemelt jelentősége van. Ide tartoznak a zöldtetők is, amelyeknek csak egyik előnye a zöldellő növényzet által biztosított pihentető élmény. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy az év teljes egészében kellemesebbé teszik lakásunk klímáját: nyáron hűtik az épületet, télen pedig a hagyományos tetőkhöz képest hatékonyabban szigetelik az épületet.

Nagy nyári hőségek idején a Nap sugarai felhevítik az épület szerkezeteit, a hő jelentős része pedig beáramlik a lakásba, így ha bent vagyunk, nem sok választásunk marad: használhatunk klímát, lehúzhatjuk a redőnyt, vagy éppen kitárhatjuk az összes ablakot, hogy szellőztessünk. Az első megoldás energia- és költségigényes, emellett a környezetünkre is negatívan hat; míg az utóbbi két módszer nem túl hatékony.

A tető hőszigetelése és a zöldtetőn található talajréteg és növényzet azonban megakadályozza, hogy a hő teljes egészében tovább áramoljon a lakásba – így akár 75%-kal csökkenhet a beáramló hőmennyiség. A növényzet a napsugarak egy részét elnyeli, illetve visszaveri, ezen felül a növények által biztosított árnyék és a talaj eltávozó páratartalma szintén hűsítő hatású (mivel a párolgás hőt von el), aminek köszönhetően a lakótér klímája kiegyensúlyozottabb és kellemesebb lesz, hiszen a napi hőingás is lecsökken.

Télen sem elhanyagolható a zöldtetők hatása, hiszen a talajréteg vastagságától függően akár 25%-kal is javulhat a tetőrendszer hőszigetelő képessége, ezen felül pedig akár 50%-kal is csökkentheti a hőveszteséget az adott felületen.

Energiahatékonyságunkon és -takarékosságunkon is javíthatunk egy zöldtetővel: éves szinten akár 30-40%-kal kevesebb energiafogyasztást eredményezhet, a tető eredeti állapotától függően. Ez pedig jelentős változásokat eredményezhet, amit akkor veszünk észre, amikor kézhez kapjuk a villany- vagy éppen fűtésszámlánkat.

Az Icopal speciális gyökérálló bitumenes lemezeit kifejezetten zöldtetők kialakításához tervezték: akár fás szárú növényzettel is beültethetjük tetőnket, mégsem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg a plafonunkon áthatol a külvilág egy fagyökérzet formájában. A VILLAVERDE és a GRAVIFLEX termékcsalád biztosítja, hogy tetőkertünkben csak a lakásunkból kilépve gyönyörködjünk. És a zöldtetők nyújtotta jobb hangszigetelésről, tisztább levegőről, vagy a tetőkertet látogató kedves kisállatokról még nem is esett szó…

Bármilyen típusú tetőre is esne választásod, a BMI Grouphoz tartozó Bramac és Icopal kitűnő megoldásaival segíti a költséghatékony és időtálló tetőrendszerek kialakítását.

A nyári kánikulában könnyebb cseréppel könnyebb
2018.08.10. |  komment

A nyári kánikulában könnyebb cseréppel könnyebb

Általános tévhit a betoncserép fedésekkel kapcsolatban, hogy nehezek, így más cserépfedésekhez képest jóval nagyobb teherként hatnak a tetőszerkezetre és az épület egészére. A beton szó hallatán mindenki nehéz anyagra asszociál, pedig a legtöbb esetben ez egyszerűen nem igaz.

tetofedo_kep.jpg

Azoknak, akik a „legkönnyebb” megoldást keresik a hazai tetőfedőanyag piacon, a Bramac Aerlox Classic a legjobb választás. Hihetetlennek tűnhet, de ennek a betoncserépnek darabja 3 kg alatt marad, mely 30 kg/m2 alatti terhelést garantál (25° tetőhajlásszögtől), ez az adat pedig még a legkönnyebb kerámiacserépnél is kisebb egy négyzetmérerre jutó súlyt jelent. Az alacsonyabb súly lehetővé teszi, hogy a kisebb teherbírású, vagy a speciális kialakítású szerkezetek esetében is használhassuk ezt a számos előnyös tulajdonsággal bíró betoncserepet. Ebben a nyári kánikulában pedig a mesterember is hálás lesz, ha Bramac Aerlox Classic-kal dolgozhat, hiszen könnyebb termékkel még a munkavégzés is könnyebbé válik.

aerlox_referenciahaz_kopie.jpg

Kapcsolódó cikk:

A beton térhódítása a lakásokban
2018.04.16. |  komment

A beton térhódítása a lakásokban

Az egyre gyakrabban használt betonszerkezetű épületek és betoncserepek mellett a modern lakberendezés egyik egyre népszerűbb, újra felfedezett anyaga is a beton. A minimalista, letisztult modern stílushoz kifejezetten illik, de tökéletesen passzol az egyre közkedveltebb indusztriál és loft stílusú otthonokba is.

shutterstock_706915402k.jpg

Mire és hol lehet használni
Kiváló burkolóanyagnak (padló, fal, mennyezet), lehet lépcső, lehet kopott hatású nappalifal, vagy helyettesítheti a csempét a falon. Nagyon jól működik, mint konyhai munkalap, masszív polc, látványos kandalló, vagy lehet a fürdőszobában modern kád vagy mosdó. Jól lehet használni akár kisebb belvárosi lakásokban, de nagyobb felületen és tereken is impozánsan mutat.

shutterstock_560655184k.jpg

A beton felszíne, attól függően, hogy milyen célra, milyen helyiségben használjuk, különféleképpen alakítható – csiszolással, színezéssel, lakkozással –, lehet például tükörsima és fényes felületű, enyhén csillámos vagy érdesebb, rusztikus kinézetű. Készülhet belőle csempe, nyomott mintás kivitelben is, ez esetben a természetes kőhöz hasonló hatás érhető el.

Milyen stílusba passzol?
A betonmegmunkáló eszközök fejlődése lehetővé tette a tökéletes betoncsiszolást, színezést, mintázást, így a beton ma az egyik legsokoldalúbb, tartós, gazdaságos anyag a piacon. Ha követelmény az elegáns, drága burkolat, a beton akkor is tökéletesen teljesítheti a feladatot. Legnagyobb előnye a tartóssága, kopásállóságban verhetetlen. 

shutterstock_262017149k.jpg

A nyers beton leginkább a minimalista stílusú enteriőrhöz passzol a legjobban, azonban mivel sokféleképpen kezelhető, és ezáltal különféle hatás elérhető, számos lakberendezési stílusban megtalálja a helyét. Nagyon jól mutat együtt fával rusztikus stílusba illesztve, vagy az indusztriál városi lakberendezés elemeként.

Monstrumból légies építőanyag
Bár a beton tetőcserép sokkal mérettartóbb, ellenállóbb, színtartóbb és fagyállóbb a kerámiához képest, súlya miatt még sokan ódzkodnak tőle. Nos, a technológia fejlődésével már erre a „problémára” – de inkább téves beidegződésre – is van megoldás, idén tavasztól kapható a Bramac Aerlox Classic könnyített betontetőcserép, amely a szokványos beton tetőcserepek súlyának csupán 2/3-át nyomja (ezzel a LEGkönnyebb Magyarországon kapható betoncserép), így a kevéssé terhelhető tetőszerkezetek felújításához kifejezetten ideális. Emellett pedig kiemelkedően hosszantartó védelmet nyújt a szennyeződésekkel és az időjárási hatásokkal szemben, miközben sima és fényes felülete megnyerő külsővel párosul.

aerlox_v2_1.jpgKapcsolódó cikkek:

A beton kibírja a havat!
2018.01.12. |  komment

A beton kibírja a havat!

Bár az utóbbi években régen láttunk térdig érő havat, egy heves hóvihar bármikor beeshet még a télen, amikor nyilván senki nem szeretne tetőt javítani, nemigaz?

Nagyobb havazás esetén egy tetőnek akár 100 kg hóterhelést is ki kell bírnia négyzetméterenként a tető saját tömege mellett (fedés, tetőszerkezet, beépítés), ha pedig közben erős szél is fúj, a tetőt érő terhek összesen akár a 260 kg/m2 tömeget is elérhetik.

Gondolhatnánk, hogy akkor érdemes könnyebb cserepekkel befedni a házunkat, ez viszont téves gondolat lenne, mert a tetőcserép súlyának mértéke elenyésző a teljes tetőt érő terheléshez képest, ráadásul a kerámia és beton tetőcserepek súlya közel azonos.

bs-00043-001-klajpeg.jpg

Ha biztosra szeretnénk menni, választhatjuk a Bramac beton tetőcserepeit, ugyanis ezek a cserepek kétszer-ötször mérettartóbbak, törésállóbbak, színtartóbbak és fagyállóbbak az előírtnál. Plusz 500 fagyás-olvadás ciklusra vannak tesztelve, míg a kerámiacserepek általánosságban 25-re. Ennek köszönhetően a szélsőséges időjárásnak is bármikor ellenállnak, legyen bármilyen enyhe vagy kemény a tél.

Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a betoncserép történetéről ITT. 

Hőszigetelés mesterfokon
2018.01.05. |  komment

Hőszigetelés mesterfokon

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, éppen ezért akár építkezéskor, de felújítás esetén is érdemes tetőrendszerben gondolkodni, mert így tudunk jelentős mértékben energiát spórolni. A modern hőszigetelő anyagoknak köszönhetően a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet.

A tetőszigetelés örök probléma, nyáron a tikkasztó hőség miatt, télen a hideg szeles időjárás adja fel a leckét, ráadásul a nem megfelelő szigetelés rengeteg energiaveszteséget is jelent. Sokszor a hagyományos szigetelőanyagok nem megfelelő illesztései, valamint a kivitelezési hibák miatt nem biztosítanak megfelelő hőszigetelést. A tető szigetelésének leghatékonyabb módja az, ha kívülről, a szarufák felett teljes felületen szigetelünk nútféderes hőszigetelő táblákkal, így hőhídmentes, teljes értékű szigetelést kapunk, amivel energiahatékonnyá tehetjük a tetőt.

1_1_016_c_1_2_1.jpg

Egy korszerű tető hosszú távú befektetés, amely nemcsak komfortérzetünket javítja, de pénztárcánkat is kíméli. A megfelelő tetőszigetelés ugyanis alacsonyabb fűtési költségeket jelent, a tetőszigetelés tehát egy energiahatékony családi ház kialakításakor alapvető fontosságú. Ha tetőfedés vagy tetőfelújítás előtt állunk, akkor minden esetben érdemes elgondolkodni egy korszerű tető hőszigetelési rendszer beépítésén. Komoly energiamegtakarítást érhetünk el ugyanis, ha megakadályozzuk a tetőn keresztül fellépő hőveszteség kialakulását.

A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Basic páraáteresztő tulajdonságú kasírozásarévén leginkább tetőfelújításokhoz ajánlott. Míg a Bramac Therm Top vagy a Bramac Therm Basic ALU új építésekhez tanácsolt. A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Top PUR/PIR alapanyagból készülő kiváló minőségű termékeken dupla ragasztósávval ellátott páraáteresztő tetőfólia van kasírozva, mely egy lépésben gondoskodik a csapadékvíz elleni védelemről és a szálzárásról is.

Még tovább fokozhatjuk az energiatakarékosságot, ha a Bramac Therm Basic vagy Basic ALU szigetelő táblákra Bramac Clima Plus hőtükrös alátétfóliát alkalmazunk. Ez a Napból érkező infravörös sugarak 83%-át visszaveri. Használatával akár 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés érhető el a tetőtérben nyári hőség esetén is. Télen pedig a belülről elektromágneses hullámok formájában érkező (fűtési) meleg levegőt is reflektálja, így takarítva meg energiát télen is.

2_071_30.jpg

Ha december, akkor kémény!
2017.12.21. |  komment

Ha december, akkor kémény!

A megfelelő kémény nélkülözhetetlen a megfelelő otthon kialakításához, és hogy a Mikulás gondtalanul bemászhasson rajta. :) Egy szakszerűen megépített kémény viszont csak egy jól kivitelezett tetőrendszerben tudja ellátni funkcióját egy életen át.

Minden évben decemberben a kéményen keresztül ereszkedik le otthonunkba a Mikulás, legalábbis a mesekönyvekben. A legenda szerint Miklós, a myrai püspök, három egymást követő éjjelen egy-egy arannyal teli zsákot helyezett el titokban egy idős ember ablakában, mert az idősember három lányát hozomány nélkül nem tudtak volna férjhez adni. A harmadik éjjelen azonban az ablakot zárva találta, így a kéményen keresztül engedte le az arannyal teli zsákot. Innen ered tehát az egész világon népszerű legenda, ami aláhúzza azt a tényt, hogy a kémény fontos eleme egy háznak.

1206.jpg

Az év többi napján a kémény elsődleges célja, hogy a hideg és meleg levegő különbségből adódó levegő mozgással, kijussanak a füstgázok és égéstermékek. A korszerű kémények biztosítják a friss levegő bejutását a helyiségbe és a tüzelőberendezésbe. Ha többet szeretnél tudni a kéményekről, olvasd el előző bejegyzésünket is.

Ahogy a tető, úgy a kémény is rendszerbe rendezve a legjobb megoldás, mivel az elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így megkönnyítve a kivitelezést. Bizonyos kialakítások csakis a megfelelő tartozékok beépítésével lehetségesek, amik tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket és az otthonunkat. Merthogy télen nem csak a Mikulás juthat be az otthonunkba. Egy rosszul felépített vagy meglazult tetőszerkezet hevesebb havazás során komolyan megrongálódhat és még be is ázhat, ezért fontos, hogy olyan tető kialakításán gondolkodjunk, ami védelmet biztosít a természeti jelenségektől. A hóteher elleni védekezésről a Hogyan véd csapadék ellen a tető? című cikkben írtunk bővebben.

 

Villanyszámla helyett napelem
2017.12.15. |  komment

Villanyszámla helyett napelem

Amikor folyton azon kell gondolkodnunk, hogy min tudunk spórolni, érdemes egy pillantást vetnünk a rezsiköltésünkre, és fontolóra venni: vajon megérné befektetni egy napelemes tetőbe?

Miért pont napenergia?
Magyarországon a napsütéses órák száma eléri a 1900–2200 óra/év átlagot is, ami kifejezetten magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig napkollektorokkal és napelemekkel az otthon számára szükséges energiamennyiség majdnem teljes egészét előállíthatnánk.

solar_1.jpg

Mire való a napkollektor?
A napkollektorok hőenergiát termelnek a melegvízhez és a fűtéshez. Például mindössze 8m2Bramac Tetősík Napkollektor[1] a melegvíz akár 75%-át is fedezni tudja, valamint 442m3 földgázt takaríthat meg. 25 éves, minimális élettartamot figyelembe véve ez akár 11 050 m3 is lehet.

Mire való a napelem?
Közvetlenül elektromos áramot tudunk vele előállítani. Érdemes olyan méretű napelem rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család fogyasztását megtermeli. Például, ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20 000 Ft, akkor egy hozzávetőleg 3-4 kW teljesítményű napelem blokk elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert használunk.

Csak akkor működik, ha süt a nap?
A napelem akkor is képes elektromos áramot előállítani, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni. Tehát nem kell félni a rossz időtől, a Bramac Napelem Rendszerei majdnem egész évben képesek ellátni egy átlagos családi ház szükségleteinek akár egészét is. Ha pedig tető-hőszigeteléssel és Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel egészítjük ki a tetőt, további hőt és energiát tud megtakarítani.

solar_3.jpg

[1] Családi ház, 35° tetőhajlásszög, 500 l melegvíztároló.