Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. január 26.

Építészeti remekmű a természet lágy ölén: bemutatjuk a Magyar Zene Házát

A Városliget szívében egy olyan szakmailag elismert ikonikus épület nyitotta meg kapuit 2021-ben, ami sikerrel mosta el a természetes és a mesterséges környezet határait. A korunk egyik leginnovatívabb építésze, Suo Fujimoto által megtervezett épületbe belépve jó eséllyel egy állandó vagy időszaki kiállítást tekinthetünk meg, de zenepedagógiai műhelyeknek, zenei eseményeknek és szabadtéri koncerteknek egyaránt otthont ad. Blogbejegyzésünkben ezúttal a Magyar Zene Háza világszínvonalú komplexumát fedezzük fel.

magyarzenehazafelulnezet.jpgForrás: Zenehaza.hu/galeria

Különleges mérnöki megoldások

A Városligetben található intézmény 10.000 négyzetméter nagyságú területen épült, 7.000 négyzetméternyi alapterülettel, visszaszolgáltatva ezzel többezer négyzetméternyi zöldterületet a park látogatóinak. A tervezési folyamat során Fujimoto nagy gondot fordított arra, hogy a természet és a zeneművészet fúziójaként impozáns épület születhessen.

Az épület egyik jellegzetessége a lebegő teteje, ami a hang rezgéseinek vizuális képét, valamint hullámait szimbolizálja. A nagy, világos terek a nyitottságot és az átjárhatóságot tükrözik, amelyet a közel 12 méter magas, egyedi gyártású üvegablakok tesznek lehetővé. A lukacsos tető pedig organikus formavilágával a fák lomkoronájának reprezentatív megjelenítése, amin keresztül a nap sugarai bevilágítják a teret, így olvadva egybe a természettel.

Belépve az épületbe

A komplexum teljeskörű kihasználtságáról a hármas szintfelosztás gondoskodik: a kiállító, az előadóművészeti és oktató tereivel. Az földszinten kapott helyet egy koncertterem, és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad, tükrözve ezzel a zenei sokszínűséget.

A programkínálat részeként az emeleti szinten találhatók a zenepedagógiai termek és a digitális könyvtár, a földalatti szinten pedig a kiállítóterek kaptak helyet. A korszerű megoldások szakítanak a hagyományos múzeumi élménnyel, melyet a látogató a zenetörténettel kapcsolatos állandó kiállításon keresztül tapasztalhat meg.

A kiállító terek mellett megtalálható egy hangdóm, amely egy félgömb alakú kupolatérben helyezkedik el. Hangtechnikájának köszönhetően izgalmas hangtereket hoz létre, példának okául a természet hangját is hallhatjuk egy esőerdő közepén. 

Forrás: Zenehaza.hu/galeria

Szakmai elismerések

Az épület különlegességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az építőipari szakmában is számos nemzetközi díjat tudhat már magáénak, többek között a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése díjat is elnyerte 2020-ban a világ legrangosabb zenei-szakmai találkozóján.

A különleges megoldások azonban nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de fenntarthatósági szempontból is kiemelkedőek: kiemelt figyelmet fordítottak a megújuló, geotermikus energiaforrások használatára, valamint speciális hűtési -és fűtési rendszerek alkalmazására, amelyet a BREEAM – a nemzetközi épületminősítési rendszer – környezettudatossági szempontból is példaértékűnek értékelt.

Misszió: „A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa.”

Zöldtetős” megoldás a talajszinten

A BMI Villas csatlakozhatott ehhez az egyedülálló projekthez, melynek keretében a földszint alatti hangtermek födémének, és az épület körül található teraszok vízszigetelését a BMI Villas termékei biztosítják. A terület érdekessége, hogy a födém a talajszinten található és ültetőközeggel rendelkezik, így „zöldtetőnek” is mondható. Ha egy kicsit szakmaibb szemmel is kíváncsi vagy, egészen pontosan milyen beépített termékek mellett sétálhatsz el, ha a környéken jársz:

Siplast Primer Speed SBS alapozó és tapadóhíd
Plaster AL párazáró SBS modifikált, öntapadó bitumenes lemez
E-PV 4 F/K Extra SBS modifikált hazai gyártású bitumenes alátét lemez
Villaverde WS-I 5S SBS modifikált bitumenes lemez, FLL gyökérállósági minősítéssel

magyarzenehaza.jpgForrás: Zenehaza.hu/galeria

Ha szeretnéd tudni mely más projektben működött még itthon közre a BMI Villas, akkor ajánljuk figyelmedbe a tavalyi év legolvasottabb blogbejegyzését, melyben a Tiszaugi-híd történetét jártuk körbe.

Amennyiben közelebbről is érdekelnek a zöldtetős megoldások, ajánljuk figyelmedbe a következő két blogbejegyzésünket, amelyekből mindent megtudhatsz a lapostetőkben rejlő lehetőségekről, valamint a tető növényzetének kialakításáról

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása