Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. január 20.

Három méterrel a tető felett

Drónokkal az építőipari megújulás útján

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen módszerrel készülnek a felvételek az általunk is büszkén megmutatott referenciaházainkról? Valószínűleg nincs szükség hosszas töprengésre ezen a téren, hiszen a nagyobb távolságból, felülnézetből készített képekhez mindenképp egy drónt kell segítségül hívnunk. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy az építőiparban és a ház körüli otthoni munkálatok során is hasznos társunk lehet. Cikkünkben bemutatjuk az ipari drónokat, payloadokat és szoftvereket forgalmazó ABZ Drone segítségével, hogyan egyszerűsödhet az életünk a drónokkal.

dji_0006_optimized.jpg

Új perspektívák az építőiparban

Az elmúlt öt évben fokozatosan megnőtt a kereslet a drónos szolgáltatásokra, legyen szó mezőgazdasági és építőipari drónmegoldásokról, elektromos hálózat vizsgálatáról vagy föld- és területmérésről. Az építőiparban például számos módon megkönnyíthetik a szakemberek és az építkezni vágyók dolgát: hőkamerás felvételekkel lehetőség van a napelemek vizsgálatára, az épületek hőveszteségének felmérésére, felhasználhatók területek megfigyelésére, valamint teljesítési jelentések elkészítésére.

A jelenleg nagy népszerűségnek örvendő napelemek rendszeres ellenőrzése nem elhanyagolható, mivel sajnos ezek is ki vannak téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak. A panelek vizsgálatával észrevehetjük a rétegsérüléseket, a repedéseket, az alulteljesítő modulokat és a csatlakozási hibákat. Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet karbantartani a napelemeket, ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

A drónokat leggyakrabban két- és háromdimenziós modellek megalkotásához alkalmazzák, melyek centiméter pontosságú képet adnak az adott területről vagy épületről. Török Gyula, az ABZ Drone ügyvezetője elmondta, hogyan válik egy csapásra egyszerűbbé az építkezés: „A 3D-s modellek esetében pontfelhőből a virtuális térben rekonstruálni tudjuk az épületet, így különböző mérési feladatokat végezhetünk el vele – majd meghatározhatjuk, hogy hány négyzetméter például egy tetőfelület, mekkora területet kell lefedni, vagy mennyi föld szükséges a terület kiegyenlítéséhez.”

Első lépés: mérd fel drónnal a tetődet, második lépés: újítsd fel vagy tartsd karban egyszerűbben

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan profitálhat ebből egy izgatott vevő, aki nagyon szeretné elkerülni a felújítással járó váratlan problémákat, illetve minél idő- és költséghatékonyabb módon kívánja megvalósítani a tervezést és a kivitelezést? Teljes garanciát sajnos semmi sem jelenthet, ugyanakkor jelentősen egyszerűsödhet a folyamat. Kövecses Tamás, a BMI Bramac Rendszermestere a következő példákat emeli ki: „Sok olyan tető van, amit alulról nem tudunk lefotózni, mivel problémákba ütközik a ház körbejárása, de egy drónnal könnyen készíthetünk felvételt felülnézetből, ami segíthet azoknak, akik térben nehezebben helyezik el a ház tetejét. A tetőfedők munkáját már a felmérésnél is megkönnyíti ez az eszköz, hiszen egy régi tetőre felmászni nem biztonságos, és vannak olyan részek, amiket csak az épület beállványozásával láthatnánk.”

Megrendelőként kérhetünk otthonunkról háromdimenziós modellezést, amely kiváló alapként szolgálhat egy későbbi felújítás megtervezéshez. A drónnal készített felvételeknek és az ezekből megalkotott modelleknek köszönhetően arra is lehetőségünk nyílik, hogy a munkálatok megkezdését követően folyamatosan nyomon kövessük az egyes fázisokat, és összehasonlítsuk a haladás ütemét az eredeti tervvel.  Ezen kívül hőkamerás épületenergetikai felméréseket is kérhetünk saját célra, akárcsak napelemeink állapotának ellenőrzésére, de általánosságban is hasznos lehet tetőnk vizsgálatára.

3_abz_drone_napelem_felmeres_kiemelt.jpg

Hőkamerával készített felvétel

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a hőkamerás felvételekkel a láthatatlan is láthatóvá válik: fény derülhet az esetleges hőveszteségre, a túlmelegedő berendezésekre, a nem megfelelő szigetelésre, vízkárokra, sőt a hívatlan vendégek (nyestek, egerek) beszökési útvonalát is leleplezhetjük.

Megismernéd közelebbről az ipari drónok minden csínját-bínját? Az ABZ Drone csapata nemcsak a legmodernebb ipari drónokat és payloadokat forgalmazza, illetve elméleti és gyakorlati oktatást kínál a területen, hanem minőségi szolgáltatásokat is nyújt magánszemélyek számára. Látogass el honlapjukra, és merülj el a drónok világában!

Megvalósítás pontos adatokkal, költségmegtakarítással

Amennyiben úgy döntünk, hogy élünk az ipari drónok nyújtotta lehetőségekkel, érdemes az árakról is tájékozódni, és aszerint mérlegelni. Ha például szeretnénk átépíteni a tetőt, bővíteni az ingatlant, vagy csak felmérni a jelenlegi állapotát karbantartási céllal, akkor körülbelül egy 50-80 ezer forintos költségre számíthatunk, illetve amennyiben az épületről 3D-s modellt is készíttetnénk, inkább 50-100 ezer forinttal érdemes számolnunk. Elsőre ez az összeg soknak hangozhat, de a későbbiekben sokat megspórolhatunk a részletes terveknek és adatoknak köszönhetően. Emellett akkor is jobb minél előbb ilyen jellegű segítséget hívni, ha a saját használatú napelemek energiatermelésének szintjében vagy hatékonyságában változást érzékelünk.

Az ipari drónszolgáltatás előnyei

  • Hatékonyabb a munkavégzés
  • Gyorsabb épületfelméréssel és modellkészítéssel hamarabb kezdhető el a kivitelezés
  • Pontos, részletes adatok állnak a rendelkezésre
  • Egyszerűbb a felújítás megtervezése
  • Nyomon követhetőek a munkálatok lépésről lépésre
  • Pénzt és időt takaríthatunk meg a hibák könnyebb elkerülésével

3d-mapping-01.jpeg

Háromdimenziós modell

Drónnal együtt élni?

Csábító a gondolat, hogy beszerezzünk egy saját eszközt, amit gond nélkül meg is tehetünk, ugyanakkor korlátozottabbak lesznek a lehetőségeink, mint egy ipari drónnal. Az ABZ Drone ügyvezetője hasznos tanácsokkal látott el bennünket: „A speciális kamerákkal felszerelt drónok már jóval magasabb árkategóriában helyezkednek el, ráadásul a hozzájuk szükséges szoftverek beszerzésének költségével is számolnunk kell ebben az esetben. Ezek induló ára 3-4 millió forint körül mozog, míg egy ipari drónokat szolgáltató céggel ennek töredékéért végeztethetjük el a szükséges felméréseket. Otthoni használatra inkább egy boltokban is könnyen beszerezhető drónt javaslunk, mellyel szintén jobban fel tudjuk mérni házunk állapotát, mintha mi magunk akarnánk felmászni a tetőre vagy a nehezen hozzáférhető helyekre.”

Ellenőrizhetjük például egyénileg a kéményt, hogy nincsenek-e repedések a tetőn, nem tömődött-e el az ereszcsatorna, vagy nem észlelünk-e valahol szivárgást. A pontos területi adatok meghatározásához és a 3D modellek elkészítéséhez azonban inkább vegyük igénybe az ipari drónszolgáltatásokat.

Ne feledkezzünk meg a szabályokról!

Hogyan készüljünk fel, ha esetleg befogadnánk egy drónt? Jelenleg már minden fajta drónreptetéshez vizsgára van szükségünk, amellyel bizonyítjuk, hogy tisztában vagyunk az ide vonatkozó jogszabályokkal. További információkért a következő oldalon ingyenes konzultációt kérhetsz az ABZ Drone csapatától, valamint itt megtalálhatod a drónreptetési engedélyhez szükséges nyomtatványokat.

Az ABZ Drone-nál elsajátíthatod a drónok biztonságos és helyes üzemeltetésének feltételeit egy alapképzés során, ha pedig egy ipari drónnal olyan területen szeretnél repülni, ahol ez speciális jogszabályokhoz van kötve, úgy segítenek ezeknek az eljárásoknak a teljes körű lebonyolításában is. Mindezek mellett egy-egy drónművelet megtervezésében vagy a felkészülésben is tanácsadást kínálnak a képzéseken, a drónkereskedésekben és a szervizben egyaránt.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása