Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2018. december 20.

Így válaszd ki álmaid tetőjét!

A tető megtervezése egy évtizedekre meghatározó döntés, éppen ezért a biztonság, a minőség és az időtállóság alapkövetelményei mellett fontos tisztázni a funkcionális kérdéseket is: milyen tetőrendszer szolgálna minket a legjobban hosszú távon? Íme, néhány jó tanács, hogy miket érdemes átgondolni!

laposteto_rendszericopal.jpg

Egy tető technikai paramétereiről jellemzően az épület tervezője dönt, de ahhoz, hogy leendő otthonunkban vagy felújított tetőnk alatt elégedetten élhessünk akár évtizedekig is, fontos, hogy az igényeinket már a tervezést megelőzően megfogalmazzuk. Szeretnénk beépíteni a tetőteret (akár most vagy a későbbiekben), padlásteret alakítanánk ki, esetleg tetőteraszt vagy zöldtetőt álmodtunk meg? A hagyományosabb formákat és színvilágot kedveljük, vagy inkább az aktuális trendeket követnénk? Kezdjük is az elején!

Szöges ellentétek

A tetőre érdemes a ház szerves részeként tekinteni, amelynek fő jellemzőit, így a hajlásszögét is aszerint határozzuk meg, hogy miként is szeretnénk használni.

Az elmúlt évtizedben újra divatba jött a lapostető, és nem csak a letisztult, egyszerű formák reneszánsza miatt, hanem azért is, mert ha emellett döntünk, lehetőségünk van tetőteraszt vagy zöldtetőt is kialakítani. A lapostető megépítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő színvonalú tervezés, a magas minőségű anyaghasználat és a szakszerű kivitelezés. A lapostetős szerkezetek vízszigetelésének vízhatlannak kell lennie, az időjárás viszontagságai ellen is megfelelő védelmet kell nyújtania, valamint páratechnikai és hőszigetelési szempontból is jól kell működnie. Az Icopal bitumenes vagy műanyag lemezei ezekre a kihívásokra nyújtanak megbízható megoldást.  

img_0021.JPG

A magastetővel készülő családi házak tetőhajlásszöge nagyon változatos, ebben az építészeti stílusok és hagyományok mellet az építési előírásoknak is meghatározó szerepük van. Míg a mediterrán világban az alacsonyabb, 25 fok körüli hajlásszögek a jellemzőek, hazánkban a 35-45 fok közötti tetőknek vannak hagyományai. Előbbiek esetében a padlástér általában nem beépített, mivel nincs megfelelő belmagasság, de a magasabb hajlásszögű tetőknél már lakóterek is kialakíthatók a tető alatt. Ilyenkor nem csak a tetőcserepet és a rendszerelemeket, de a szigetelési megoldásokat is körültekintően kell kiválasztani. A Construma díjas Bramac °Cool tetőrendszer például nyáron kevesebb hőt enged be, télen pedig ki a tető alatti lakótérből, így a lakrész hűtése és fűtése is kevesebb energiát igényel.

Színek és formák

Bár sokszor a tervező vagy éppen az előírások határozzák meg a tetőcserép formáját vagy színét, a praktikus szempontoknak is fontos figyelmet szentelni. Ha a hagyományos, vöröses árnyalatok helyett a most divatos, sötét színekben gondolkodunk, válasszunk olyan cserepet, amit hővisszaverő réteggel láttak el – enélkül egy fekete tető nyáron nagyobb mértékben melegszik fel, ezáltal a lakótér hőmérséklete is magasabb lesz. A hullámos vagy sík cserép közötti választás sem csak esztétikai kérdés: hullámos cserepeket például alacsonyabb tetőhajlásszögig tudunk alkalmazni. Ha azonban a későbbiekben napkollektorban vagy napelemekben gondolkodunk, számoljunk azzal, hogy van olyan napelem-rendszer, ami elsősorban sík cserepekbe beépítve nyújt egységes fedésképet.

shutterstock_1260533317.jpg

Tervezz néhány kattintással

Szerencsére ma már sok segítséget kaphatunk akár online is, hogy közelebb kerülhessünk álmaink tetőjéhez. A Bramac tetőtervező applikációja segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik tetőtípus, cserépforma és szín tetszik nekünk a legjobban, és további három egyszerű kérdés megválaszolása után az alkalmazás összeállít számunkra egy illusztrációt a leendő tetőnkről. Ráadásul egy kattintással személyre szabott, ingyenes ajánlatkérésre is van lehetőség!

shutterstock_1260460120_1.jpg

Gondolkodj rendszerben

Bár elsőre úgy tűnhet, a tető nem más, mint a cserepek összessége, ez távolról sincs így. A tető egy olyan rendszer, ahol a legkisebb kiegészítőelemnek is komoly jelentősége van: ezek együtt garantálják a teljes tető vízzáróságát, viharállóságát, védenek a hó megcsúszása ellen, biztosítják a tetőre való kijutást, a megfelelő kéménykivezetéseket. Ezért is fontos, hogy minden elem összhangban legyen, ahogy a hozzávalók is harmóniában vannak egy jó recept esetén.

A Bramac éppen ezért a tetőcserepek mellett a legtöbb kiegészítőt is maga gyártja, így nem önmagában csak a részegységeket, de a komplett tetőrendszereket is alapos teszteknek vetheti alá, időtállóságukat pedig hosszú távú garanciával szavatolja. Érdemes felkeresni a márkaképviselet szakembereit, akik segítenek eligazodni a rendszerelemek világában. Az előrelátó tervezés és megbízható technológia mellett természetesen a megfelelő kivitelezés is alapvető a hosszú távú elégedettséghez: erre a Bramac Rendszermester hálózata nyújt megoldást.