Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2016. november 11.

A legmenőbb tetőfedőanyagok

Összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót ahhoz, hogy a tetőd tökéletesen betöltse funkcióját

Belegondoltunk vajon valaha is abba, hogy házunk megjelenését talán legnagyobb mértékben a tető határozza meg? Amellett, hogy esztétikai szerepe ennyire nagy, még igen komoly feladatot is betölt ez az elem: védi a házat az elemek hatásai elől. Óvja az eső, továbbá a rendkívül komoly igénybevételt jelentő hó és szél, illetve a napsugárzás hatásaitól. Mindemellett napjainkban jó eséllyel - tetőtér formájában - teljes értékű lakótér is található alatta, ráadásul a megújuló energiaforrások használatának örvendetes elterjedésével napelemek vagy napkollektorok tartófelületévé is válhat.

g.jpg

Évezredes klasszikus: az égetett kerámia tetőcserép

Magyarországon a legelterjedtebb tetőfedő anyag, elegáns, klasszikus és esztétikus megjelenéssel. Természetes anyaga könnyen hozzáférhető, hisz az agyag az egész Földön elterjedt, előállítása környezetbarát, és bontása után sem keletkezik veszélyes hulladék, sőt, akár újrahasznosítható is. Masszív, az elemeknek ellenálló, fagyálló és légáteresztő anyag, hőtechnikai tulajdonságai kedvezőek és rendkívül tartós is. Ma már nagy színválasztékban rendelkezésünkre áll.

A helyi hagyományok és a német minőség találkozása! A legmodernebb technológiával, szélcsatornában kifejlesztett Rubin 9V kerámia tetőcserép tökéletesen ötvözi a hagyományt és a szépséget. Különleges kialakítása a tetőcserepek gyors és egyszerű felhelyezését teszi lehetővé. A változtatható léctávolságból adódóan meglévő tetőszerkezetekhez is illeszthető, a tetőszerkezet átalakítása nélkül.

A megfelelő vízzáráshoz azonban fontos, hogy precíz, pontos munkával, tökéletesen illeszkedő hornyokkal kerüljön a tetőre. Itthon valószínűleg először a hódfarkú cserép jut eszünkbe ezen a téren, azonban a kerámia tetőcserépnek még számos további megjelenési formája létezik, mint amilyen például a mediterrán hangulatot árasztó barát-apáca fedés (más néven kolostorfedés). 

c.jpg

Betont a háztetőre!

A szintén évezredes múltra visszatekintő beton diadalútját már korábban bemutattuk, a betoncserép is igen figyelemreméltó és egyre népszerűbb építőanyag. A sablonban készült építőanyag formája igen változatos lehet, színezésének szintén csak a gyártó fantáziája szab határt. A betoncserép rendkívül strapabíró, kopásálló, masszív és az elemeknek ellenálló építőanyag, amely nehezen törik.

Gyorsan készül vele a fedés, ár-érték aránya kiváló, ráadásul környezetkímélő építőanyag, hiszen természetes alapanyagokból (cement, homok és víz) áll. Nem nedvszívó, ami több szempontból is kedvező tulajdonság: tökéletes fagyállóságának köszönhetően igen tartós, és mivel nem változik a nedvességtartalma, nem ingadozik a tömege sem. Élettartama is rendkívül hosszú, így szintén esélyes a sokgenerációs építőanyag címére. Szilárdságának köszönhetően ellenáll a viharkároknak, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

Tévhit, hogy a betoncserép hátrányos mértékben „nehéz” tetőfedő anyag. Korábban csak kisebb méretű kerámiacserepeket készítettek, ezek elemsúlya valóban kevesebb volt egy betoncserépénél, viszont jóval több kellett belőlük egy négyzetméternyi területre. Manapság már vannak kb. 10 db/m2 formátumú kerámiacserepek is, melyeknek tömege 3,5-4 kg körül van, és létezik már 4 kg-nál kevesebb tömegű betoncserép is, szintén ugyanezzel a négyzetméter szükséglettel. Másrészről a tetőhéjalás anyagának tömege eleve csak egy részét jelenti a tetőt érő terheknek (amelyek közé tartozik a hóteher, a szélteher vagy a szerkezet önsúlya is), ezekre pedig összességében kell méretezni a tetőszerkezetet. A tömegnek ráadásul önmagában is kedvező következménye a hőcsillapítás, így nyáron például sokkal nehezebben melegszik fel a tető.          

Fontos szempont még: a kishajlású tetőkre a fokozott vizzárás követelménye miatt speciális, ún. 7 fokos rendszert kell beépítenünk.  

d.jpg

Fémes elegancia: a fémlemez fedés

Igen elegáns megoldás, ugyanakkor ára általában borsosabb az előzőeknél. Táblás (sík- és trapézlemezek) és kiselemes formában (zsindely, rombusz) is rendelkezésünkre áll. A táblás verziókkal igen gyorsan lehet dolgozni, és felújításokhoz is alkalmas, akár a meglévő tetőhéjalásra ráhelyezve is. Tömege viszonylag kicsi, szín- és bevonatválasztéka viszont szintén igen nagy, így a klasszikus, patinás megjelenéstől a modernebb felületképzésű verziókig széles választékban rendelkezésünkre áll. Egy igen különleges és maximálisan elegáns változata a rézlemez fedés, de az alapanyagok között megtalálhatjuk a cinket, alumíniumot vagy acélt is. Könnyen formára alakítható, ugyanakkor fontos fejben tartanunk, hogy a fém anyag igen rossz hőszigetelő, és hőtároló tömege is elhanyagolható. Egy speciális fajtája a cserepes lemez fedés, amely megtévesztésig hasonlít a cseréptetőre, de valójában speciális bevonattal és profillal készült táblás fémlemez fedés, amely kiválóan alkalmas például tetőfelújításokra.

A természetes kő ihlette: palafedés

Régi francia épületekről lehet ismerős a természetes, kőből hasított palafedés. A terméspala fantasztikusan elegáns, ugyanakkor meglehetősen borsos árú építőanyag, amelynek felrakása komoly szakértelmet igényel. Természetesen ennek is léteznek korszerű alternatívái, és most nem az igen hírhedt azbesztpalára gondolunk, amely az 50-es évektől kezdve több évtizeden keresztül népszerű  volt, később azonban azbeszttartalma miatt a veszélyes építőanyagok kategóriájába került, ezzel sok épületfelújítónak okozva még ma is fejfájást. (Ezek bontása, illetve bontás nélküli felújítása önmagában igen szerteágazó téma.) Napjaink műpalái rostcement műszálakból és cementből készülnek, amelyekből tetőfedő lemezeket, pl. hullámpalát formálnak, és már nem tartalmaznak veszélyes anyagokat.    

e.jpg

Bitumenes zsindely és lemez

A tetőfedő bitumenes hullámlemez speciális bitumenből és hordozó alapból készül, kis súlyú, gyorsan felszerelhető építőanyag, amely alkalmas tetők felújítására is. Ez a zsindely szintén bitumenből és hálós hordozó alapból készül, felületét kőzúzalék borítja. Olcsó tetőfedő anyag, bár ha beleszámítjuk, hogy alá nem lécezés, hanem deszkázat szükséges, akkor a költségek már igencsak megszaladnak.  Széles szín- és formaválasztékban rendelkezésünkre áll.

Természetes építőanyagok

A nád- és a zsúpfedés ma igazi kuriózumok, és a környezettudatos építészet előtérbe kerülésével újra a figyelem középpontjába kerültek. A nádfedéssel még ma is sok szakember foglalkozik, így elmondható, hogy ma már korszerűsített formában áll rendelkezésünkre. A nádat szó szerint „varrják” a tetőre, méghozzá dróthuzallal. Magastetőre készül, és alkalmazásakor kiemelten gondolnunk kell a megfelelő tűzvédelemre (lángmentesítő szer használata), ráadásul rendszeres karbantartást igényel. Cserébe kiváló hőszigetelő, megjelenése pedig utolérhetetlen. Kevésbé közismert a zsúpfedés, amely szalmából készül.

A szinte beláthatatlanul szerteágazó funkciót betöltő szerkezetet kívülről egységes palást borítja: ez a tetőhéjalás. Amikor ennek megvásárlására kerül a sor házépítéskor, a hagyományos anyagoktól kezdve a legkorszerűbbekig hatalmas anyagválasztékból kell megtalálnunk a nekünk megfelelőt.

Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani: ahhoz, hogy a tetőnk tökéletesen betöltse funkcióját, és akár több generációt is kiszolgáljon, nemcsak a tetőfedésnek, hanem a teljes tetőszerkezetnek egységes egész, együtt dolgozó szerkezetként kell működnie, amely a vízszigeteléstől a hőszigetelésen át a teherbírásig egyaránt maradéktalanul kielégít minden követelményt!

 

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása