A beton kibírja a havat!
2018.01.12. |  komment

A beton kibírja a havat!

Bár az utóbbi években régen láttunk térdig érő havat, egy heves hóvihar bármikor beeshet még a télen, amikor nyilván senki nem szeretne tetőt javítani, nemigaz?

Nagyobb havazás esetén egy tetőnek akár 100 kg hóterhelést is ki kell bírnia négyzetméterenként a tető saját tömege mellett (fedés, tetőszerkezet, beépítés), ha pedig közben erős szél is fúj, a tetőt érő terhek összesen akár a 260 kg/m2 tömeget is elérhetik.

Gondolhatnánk, hogy akkor érdemes könnyebb cserepekkel befedni a házunkat, ez viszont téves gondolat lenne, mert a tetőcserép súlyának mértéke elenyésző a teljes tetőt érő terheléshez képest, ráadásul a kerámia és beton tetőcserepek súlya közel azonos.

bs-00043-001-klajpeg.jpg

Ha biztosra szeretnénk menni, választhatjuk a Bramac beton tetőcserepeit, ugyanis ezek a cserepek kétszer-ötször mérettartóbbak, törésállóbbak, színtartóbbak és fagyállóbbak az előírtnál. Plusz 500 fagyás-olvadás ciklusra vannak tesztelve, míg a kerámiacserepek általánosságban 25-re. Ennek köszönhetően a szélsőséges időjárásnak is bármikor ellenállnak, legyen bármilyen enyhe vagy kemény a tél.

Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a betoncserép történetéről ITT. 

Hőszigetelés mesterfokon
2018.01.05. |  komment

Hőszigetelés mesterfokon

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, éppen ezért akár építkezéskor, de felújítás esetén is érdemes tetőrendszerben gondolkodni, mert így tudunk jelentős mértékben energiát spórolni. A modern hőszigetelő anyagoknak köszönhetően a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet.

A tetőszigetelés örök probléma, nyáron a tikkasztó hőség miatt, télen a hideg szeles időjárás adja fel a leckét, ráadásul a nem megfelelő szigetelés rengeteg energiaveszteséget is jelent. Sokszor a hagyományos szigetelőanyagok nem megfelelő illesztései, valamint a kivitelezési hibák miatt nem biztosítanak megfelelő hőszigetelést. A tető szigetelésének leghatékonyabb módja az, ha kívülről, a szarufák felett teljes felületen szigetelünk nútféderes hőszigetelő táblákkal, így hőhídmentes, teljes értékű szigetelést kapunk, amivel energiahatékonnyá tehetjük a tetőt.

1_1_016_c_1_2_1.jpg

Egy korszerű tető hosszú távú befektetés, amely nemcsak komfortérzetünket javítja, de pénztárcánkat is kíméli. A megfelelő tetőszigetelés ugyanis alacsonyabb fűtési költségeket jelent, a tetőszigetelés tehát egy energiahatékony családi ház kialakításakor alapvető fontosságú. Ha tetőfedés vagy tetőfelújítás előtt állunk, akkor minden esetben érdemes elgondolkodni egy korszerű tető hőszigetelési rendszer beépítésén. Komoly energiamegtakarítást érhetünk el ugyanis, ha megakadályozzuk a tetőn keresztül fellépő hőveszteség kialakulását.

A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Basic páraáteresztő tulajdonságú kasírozásarévén leginkább tetőfelújításokhoz ajánlott. Míg a Bramac Therm Top vagy a Bramac Therm Basic ALU új építésekhez tanácsolt. A Bramac Therm Kompakt és a Bramac Therm Top PUR/PIR alapanyagból készülő kiváló minőségű termékeken dupla ragasztósávval ellátott páraáteresztő tetőfólia van kasírozva, mely egy lépésben gondoskodik a csapadékvíz elleni védelemről és a szálzárásról is.

Még tovább fokozhatjuk az energiatakarékosságot, ha a Bramac Therm Basic vagy Basic ALU szigetelő táblákra Bramac Clima Plus hőtükrös alátétfóliát alkalmazunk. Ez a Napból érkező infravörös sugarak 83%-át visszaveri. Használatával akár 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés érhető el a tetőtérben nyári hőség esetén is. Télen pedig a belülről elektromágneses hullámok formájában érkező (fűtési) meleg levegőt is reflektálja, így takarítva meg energiát télen is.

2_071_30.jpg

Ha december, akkor kémény!
2017.12.21. |  komment

Ha december, akkor kémény!

A megfelelő kémény nélkülözhetetlen a megfelelő otthon kialakításához, és hogy a Mikulás gondtalanul bemászhasson rajta. :) Egy szakszerűen megépített kémény viszont csak egy jól kivitelezett tetőrendszerben tudja ellátni funkcióját egy életen át.

Minden évben decemberben a kéményen keresztül ereszkedik le otthonunkba a Mikulás, legalábbis a mesekönyvekben. A legenda szerint Miklós, a myrai püspök, három egymást követő éjjelen egy-egy arannyal teli zsákot helyezett el titokban egy idős ember ablakában, mert az idősember három lányát hozomány nélkül nem tudtak volna férjhez adni. A harmadik éjjelen azonban az ablakot zárva találta, így a kéményen keresztül engedte le az arannyal teli zsákot. Innen ered tehát az egész világon népszerű legenda, ami aláhúzza azt a tényt, hogy a kémény fontos eleme egy háznak.

1206.jpg

Az év többi napján a kémény elsődleges célja, hogy a hideg és meleg levegő különbségből adódó levegő mozgással, kijussanak a füstgázok és égéstermékek. A korszerű kémények biztosítják a friss levegő bejutását a helyiségbe és a tüzelőberendezésbe. Ha többet szeretnél tudni a kéményekről, olvasd el előző bejegyzésünket is.

Ahogy a tető, úgy a kémény is rendszerbe rendezve a legjobb megoldás, mivel az elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így megkönnyítve a kivitelezést. Bizonyos kialakítások csakis a megfelelő tartozékok beépítésével lehetségesek, amik tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket és az otthonunkat. Merthogy télen nem csak a Mikulás juthat be az otthonunkba. Egy rosszul felépített vagy meglazult tetőszerkezet hevesebb havazás során komolyan megrongálódhat és még be is ázhat, ezért fontos, hogy olyan tető kialakításán gondolkodjunk, ami védelmet biztosít a természeti jelenségektől. A hóteher elleni védekezésről a Hogyan véd csapadék ellen a tető? című cikkben írtunk bővebben.

 

Villanyszámla helyett napelem
2017.12.15. |  komment

Villanyszámla helyett napelem

Amikor folyton azon kell gondolkodnunk, hogy min tudunk spórolni, érdemes egy pillantást vetnünk a rezsiköltésünkre, és fontolóra venni: vajon megérné befektetni egy napelemes tetőbe?

Miért pont napenergia?
Magyarországon a napsütéses órák száma eléri a 1900–2200 óra/év átlagot is, ami kifejezetten magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig napkollektorokkal és napelemekkel az otthon számára szükséges energiamennyiség majdnem teljes egészét előállíthatnánk.

solar_1.jpg

Mire való a napkollektor?
A napkollektorok hőenergiát termelnek a melegvízhez és a fűtéshez. Például mindössze 8m2Bramac Tetősík Napkollektor[1] a melegvíz akár 75%-át is fedezni tudja, valamint 442m3 földgázt takaríthat meg. 25 éves, minimális élettartamot figyelembe véve ez akár 11 050 m3 is lehet.

Mire való a napelem?
Közvetlenül elektromos áramot tudunk vele előállítani. Érdemes olyan méretű napelem rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család fogyasztását megtermeli. Például, ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20 000 Ft, akkor egy hozzávetőleg 3-4 kW teljesítményű napelem blokk elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert használunk.

Csak akkor működik, ha süt a nap?
A napelem akkor is képes elektromos áramot előállítani, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni. Tehát nem kell félni a rossz időtől, a Bramac Napelem Rendszerei majdnem egész évben képesek ellátni egy átlagos családi ház szükségleteinek akár egészét is. Ha pedig tető-hőszigeteléssel és Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel egészítjük ki a tetőt, további hőt és energiát tud megtakarítani.

solar_3.jpg

[1] Családi ház, 35° tetőhajlásszög, 500 l melegvíztároló.

Tető stílusok, stílusos tető
2017.12.08. |  komment

Tető stílusok, stílusos tető

Minimalista? Délvidéki? Hagyományos vagy ezek kombinációja? Te milyennek álmodtad meg álmaid házának tetejét?

Nemcsak a házunk, a tetőnk is rólunk beszél, a stílusunkat tükrözi. Míg évtizedekkel ezelőtt elsősorban a sötétbarna, hullámos fedőanyagok voltak a legkeresettebbek, az elmúlt három-négy évben a sík, egyenes vonalú felületek és a sötét, például az ébenfekete fedőanyagok számítanak divatosnak, a továbbra is népszerű vörös cserepek mellett. Természetesen a tető kinézetét a ház stílusa határozza meg, ezért már a háztervezés első pillanataiban érdemes tudni, hogy milyen tetőt képzeltünk el (amit pár kattintásból ITT meg is tervezhetsz).

Íme néhány stílusirány, ha tanácstalanok vagyunk.

Hagyományos – vidéki: A gyermekkort idéző piros tetőcserepek ma sem mentek még ki a divatból. A természet hangulatát és harmóniáját idéző színvilágával az új épületeken és felújított tetőkön is esztétikus látványt nyújthatnak.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Natura Plus vagy a Bramac Reviva tetőcserép ezt az évszázados hagyományt kelti új életre.

natura_plus.jpg

Délvidéki: A lágy, hullámos forma eleganciát sugall, ami hűen tükrözi a mediterrán hangulatot. A cserép sima felülete, lekerekített formája elegáns megjelenést ad az épületnek. Karakteres profilja összetéveszthetetlenül egyedi építészeti megformálást tesz lehetővé.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Adria vagy a Bramac Római tetőcserép Toszkána házait idézi.

adria_montano_2.jpg

Modern: A 21. század modern, minimalista építészetéhez közel álló időtálló stílus a letisztultságot és harmóniát jelképezi a sík, egyenes vonalú felületeivel.

Hozzá illő Bramac cserép: a Bramac Tectura Protector tetőcserép színvilágával ehhez a modern építészeti igényekhez illeszkedik.

tectura_ebenfekete.jpg

A saját egyedi stílusunkat megtartva fontos, hogy arányaiban esztétikailag illeszkedjünk abba a miliőbe, ami körülveszi az otthonunkat, ezért érdemes figyelembe venni az épített környezet adottságait. Ezt sok esetben építési előírások, helyi jogszabályok is megkötik. Ugyanakkor vidéken és a városban is jellemző a stílusok keveredése, így ez az összehangolás könnyen megoldható.

A lapostető és a betoncserép az új trend
2017.12.01. |  komment

A lapostető és a betoncserép az új trend

Tudtad? Korábban, ha alacsony hajlásszögű tetőt szerettünk volna, 12 fokos vagy annál alacsonyabb dőlésszögű tetők esetében a fémlemezfedés volt az elsődleges megoldás, ma viszont már létezik olyan cserép, amely jó alternatívának bizonyulhat, ugyanakkor csendesebb, költséghatékonyabb és bizonyos időjárási hatásoknak is jobban ellenáll.

dji_0054.JPG

Bramac 7 fokos intelligens tetőrendszer

Észrevetted, hogy az elmúlt néhány évben egyre laposabbak lettek a tetők? Sokáig 12 fok alatt csak kevés választási lehetőségünk volt, mint például a trendi és stílusos lemezfedés. Sok előnye ellenére azonban hátrányai közé tartozik a kevésbé hatékony viharállóság és zajcsillapítás, ráadásul a pénztárcát sem kímélte túlzottan.

2013-ban aztán a Bramac előrukkolt a 7 fokos intelligens tetőrendszerével, amiért 2016-ban Construma Nagydíjat is kapott. A 7 fokos intelligens tetőrendszer kialakítása letisztult és stílusos, emellett hordozza a beton cserépfedés minden egyéb előnyét is: időtálló, méret- és színtartó, és akár 7 decibellel jobban csillapítja a zajt más tetőfedőanyagokhoz képest. A nádat és a fazsindelyt leszámítva a beton tetőfedőanyag kevesebb környezetkárosító hatással bír az előállítása, élettartama, illetve a megsemmisítése során. A betoncserepek gyártása energiahatékonyabb is és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké, mivel az összetevő alapanyagok közül kizárólag a cement előállítása történik magas hőfokon.

A betoncseréppel megvalósított 7 fokos tetőrendszer akár 50%-os költségmegtakarítást jelenthet az igazán minőségi lemezfedéshez képest az anyagköltséggel, tetőtartozékokkal és munkadíjjal is számolva. Ez azért is lehet, mert a fémfedés kialakítása időigényesebb, mint a betoncserépé, a bádogos ráadásul magasabb munkadíjjal dolgozik, mint a tetőfedő, mivel komplexebb munkáról van szó, így a kivitelezés költsége is magasabb. Egy minőségi lemezfedés négyzetméter ára megközelítőleg kétszeres a hét fokos cserépfedéshez képest. Egy 100 négyzetméteres tető esetében átlagosan 900 000 Ft megtakarítást jelent, nem beszélve arról, hogy egy esetleges javítás, módosítás, bővítés vagy energia-hatékony megoldások utólagos kialakítása esetében a cseréptető könnyebben megbontható, átalakítható.

shutterstock_417779437.jpg

Lemezfedés

Hogyan válassz szakembert?
2017.11.15. |  komment

Hogyan válassz szakembert?

Idegent beengedni a lakásunkba mindig kényes téma, főleg, ha építkezésről vagy felújításról van szó – mert akkor tartósabban lehet a házunk vendége az illető. Egy jó szakember viszont – aki pontos, megbízható, jó minőségű alapanyagokkal precízen dolgozik és még a költségvetésünkbe is belefér – aranyat ér. De hogyan találjuk meg?

0605.jpg

A család és barátok véleménye számít
Egy korábbi felmérés[1] szerint minden harmadik esetben elsőként a család és a barátok véleményét kérjük ki, utána a fórumokon (36%) és webshopokon (26%) gyűjtjük az információt. Vagyis jobb szeretünk első kézből ismerősöktől vagy hozzánk hasonló helyzetben lévőktől információt kérni, és csak utána keresni a neten. Ha viszont az ismeretségi körünkben nem találtunk olyan személyt, aki jó szakembert ajánlana, néhány referencia munka bekérésével közelebb kerülhetünk a jó döntéshez. De bárkit is kérjünk fel a munkálatokra, fontos, hogy minden esetben győződjünk meg arról, hogy a szakember vagy a kivitelező cég adatai online is megtalálhatók (vagy például egy gyártó cég ajánlott kivitelezői között szerepel). Ez azért fontos, hogy probléma esetén is tudjunk majd kihez fordulni.

Ha jó tetőt szeretnénk
A tető munkálataihoz mindenképp keressünk egy jól képzett Tetőfedőt, aki nem csak a tetőcserepeket tudja felhelyezni, hanem a tetőrendszer tartozékait is szakszerűen tudja beépíteni, legyen szó akár a tetőfóliáról vagy a legapróbb viharkapocsról. A tető kivitelezésével mindig képesítéssel rendelkező szakembert (tetőfedő, ács, bádogos) bízzunk meg, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a tetőnk igazán tartósan és problémamentesen védi majd az otthonunkat. A Bramac honlapján segítséget kaphatunk a szakember keresésében, például kikereshetjük a lakóhelyünkhöz legközelebb található Rendszermestert [Rendszermester: képzett, tapasztalt, szakember, akit a Bramac ajánl] akitől tanácsot vagy konzultációt is kérhetünk.

 Érdemes annak is utána nézni, hogy az adott gyártó, akitől vásárolunk, milyen feltételekhez köti a garancia érvényességét, és pontosan mire vonatkozik az általa kínált garancia!

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy túléljük a több hétig, hónapig tartó felújítást – amit a jól megválasztott szakembergárdával nem is lesz olyan nehéz átvészelni.

 bramac_2.jpg

[1] Bramac, Construma 2016.

Miért legyen átszellőzve?
2017.10.20. |  komment

Miért legyen átszellőzve?

Egy tetőrendszer sokkal több funkciót lát el, mint amire először gondolnánk. Az átszellőző levegő bejutásáért is a szakszerűen kivitelezett tető a felelős, épp ezért építkezés vagy felújítás során az átszellőzés kiépítését is szem előtt kell tartani.

A megfelelő átszellőzés legfontosabb elemei a kúpalátét, lezárófésű, szellőzőléc, szellőzőszalag és szellőzőcserép. Ezeknek az elemeknek a többsége megakadályozza a porhó, csapóeső és rovarok bejutását a tető alá. Ezzel egyidőben viszont segítik a kinti levegő bejutását a tetőcserép alatti térbe.

Tetőépítéskor az első sor cserepet kiemelt tetőléc helyett érdemes szellőzőlécre építeni, hogy azon keresztül is beszellőző keresztmetszetet nyerjünk, méghozzá pont a minimálisan előírt 200 cm2/m közeli értéket.

A jó szellőzés kiépítése azért is fontos, mert a kinti hőmérséklethez képest nyáron például sokkal melegebb lehet a tetőcserép alatti térben. Viszont ha a levegő szabadon tud áramolni – a szellőző elemeknek köszönhetően – akkor a kinti hűvösebb levegő segíthet a felforrósodott tetőcserép alatti tér hűtésében.

Szellőzőcserepeket a tető felső részén, a gerinc és élek mentén, felülről a második sorban használunk, valamint ott is, ahol áttörések vannak a tetősíkon, például egy tetősík ablak vagy kémény. Így a megtört tetőszakaszon is biztosítva lesz az átszellőzés. A rendszerelemeket ugyanabból az anyagból és ugyanabban a színben is meg tudjuk venni, mint amiből a cserepeink készültek, így könnyedén esztétikus tud maradni a tetőnk.

Bár ezek a kiegészítő elemek a tető más-más pontján helyezkednek el, mégis egy célt szolgálnak: hogy a levegő ki- és beáramoljon a tetőcserép és a tetőfólia közötti térben. A hűtő hatás mellett olyan problémák előzhetők meg, mint a nedvesedés miatti korhadás, befülledés, szóval érdemes szakszerűen felszerelni a tetőrendszert szellőzést segítő elemekkel.

blog_6.jpg

Mit spóroljunk?
2017.10.05. |  komment

Mit spóroljunk?

Télen-nyáron fontos, hogy mikor mire költünk, leginkább a rezsi költségeket szeretnénk csökkenteni és ennek érdekében minden neten olvasott ígéretes módszert bevetünk, csak hogy a hónap végén párszáz forinttal több maradjon a zsebünkben. Futottak még házi praktikák helyett mivel tudunk egyszerre sokat spórolni?

Meglepődhetsz: tetőrendszerrel
Mivel az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, ezért logikusnak tűnik, hogy egy jól kivitelezett tetőrendszerrel nyilván sokat tudunk fogni a rezsin, nem? Ha túllépünk azon a szemléleten, hogy a tető csak cserép, és komplex rendszerben gondolkozunk, akkor eljuthatunk arra a pontra, hogy építkezés vagy felújítás alatt nem a tetőn kezdünk majd el spórolni: lehet, hogy pár százezret még rá kell fordítanunk, mint terveztük, de hosszútávon jobban meg fogja érni. Számoljuk, ki, hogy mennyire!

dji_0388.JPG

Így segít télen
Hiába költünk sokat a megfelelő homlokzatszigetelésre, egy korszerű tetőrendszer nélkül a megspórolt összeget – idővel pedig még többet – a rezsire fogjuk költeni. Főleg ha tetőtérben lakunk, ahol télen azért néha kicsit cidri van. Ha szeretnénk a házunk átlagos téli fűtésszámláját, 48%-kal (jól olvastad, negyvennyolc!) csökkenteni, akkor érdemes kicsit utána nézni a Bramac 2017-es Construma Nagydíjas oCool Tetőrendszerének, ami a hővisszaverő tetőcserepek mellett szakszerű átszellőzést biztosító tetőszigetelésből és a tetőrendszer további elemeiből áll. Ezek közül elsősorban a speciális szigetelés segít abban, hogy ne szökjön ki a hő.

Kidobhatod a klímát nyáron
Ugyanez igaz a nyári hónapokra is, ugyanezzel a rendszerrel a nyári klímahasználat 80%-át felejtheted el, ha érdekel, hogy hogyan, előző blogbejegyzésünkben megtalálod.

Min spórolunk még?
Egy minőségi, szakszerűen kialakított tetőrendszer nyilván kevesebbszer is hibásodik meg (vagy soha). Ezzel elkerülhetjük, hogy egy nagyobb vihar után az udvaron és az autónk szélvédőjében is szanaszét heverjenek a levert cserepek, vagy hogy beázzunk, amivel elkerülhetjük a hirtelen jött meszelést, fal vakolást, padlórenoválást, ami megint sok-sok pénzünkbe kerülne.

kicsi.jpg