Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. július 25.

Tetőt terveznél? – Szempontok és kérdések, amiket jó, ha vásárlás előtt átgondolsz 

Akár építkezés, akár felújítás előtt állsz, a műveletet először mindenképp egy alapos tervezés előzze meg: milyen elképzeléseid vannak, hol találod meg ehhez a megfelelő alapanyagokat, szakembereket, és minderre mennyi pénzed van? Ahogy a fürdőszoba csempéjének kiválasztásával is napokat tölthetsz el, úgy egy tető megtervezése is hasonlóan sokrétű és időigényes feladat lehet. 

0726.jpg

Első lépés:

  • gondold át és válaszolj magadnak arra a kérdésre, hogy mit vársz el a tetődtől. Biztonságot és védelmet adjon hosszú éveken át? Esetleg energiát takarítson meg, legyen környezetbarát, vagy mindezt tudja egyszerre? 

Második lépés:

  • válassz stílusodhoz (és otthonod stílusához) illeszkedő tetőt. Klasszikus vagy inkább sötét cserepek? Hullámos vagy sík felületű, íves vagy egyenes vágású, esetleg 30 fokos helyett legyen akár extrém alacsony hajlásszögű? Merthogy a modern minimalista építészeti trendekhez igazodva a tetők hajlásszöge alacsony, vagy lapos. Minél kisebb a tető szöge, annál nehezebben folyik le róla a víz és a szél könnyebben visszafújja a tetőcserepek közé. A Bramac 7⁰ alacsony (15⁰-nál kisebb) tetőhajlásszögre fejlesztett rendszer erre a problémára ad választ, ha érdekel, ITT olvashatsz róla bővebben. 

Harmadik lépés:

  • ezekről mindenképp tájékozódj! Viharállóság, fagyállóság, szín és mérettartósság – ezek a legfontosabb szempontok, első körben ezekről érdemes online vagy szakemberek bevonásával tájékozódni. 

Negyedik lépés:

  • mint ahogy egy autó sem csak kaszni, úgy a tető sem csak cserépből áll. Érdemes tehát már rögtön komplex tetőrendszerben gondolkoznod, ami magába foglalja többek között a tetőfóliát, ereszcsatornát, hőszigetelést, átszellőzést, idomcserepeket, hófogókat, stb. Ugyanis ezek a tartozékok tartósabbá és biztonságosabbá teszik otthonod tetőjét. Ráadásul egy szakszerűen megépített tetőt könnyebb karbantartani, mint egy rosszul megépítettet állandóan foltozgatni. 

Ötödik lépés:

  • árak. Egy tetőrendszer szakszerű kialakítása nem olcsó mulatság, de mielőtt az aktuális árak és akciók alapján döntenél, gondold végig, hogy mennyire érdemes pont a tetőn spórolni? Ugyanis ha egy kicsit többet költesz rá az elején, a végén kifizetődik: több energiát spórolhatsz meg egy szakszerű tetővel, ami a rezsiszámlák csökkenéséhez vezethet, kevesebb javításra is szorulhat, miközben több éves garanciát kaphatsz rá. A tetőnél tehát igaz, hogy hosszútávban kell gondolkodni. 

Tudtad, hogy a lakás energiavesztesége leginkább a tetőtéren keresztül történik? Egy jól megtervezett és szakszerűen megépített tetőrendszerrel viszont – még ha kicsit drágább is a kivitelezése, mint először szeretted volna – nagyon sokat spórolhatsz az elkövetkezendő évek alatt, vagyis megtérül az összeg, amivel többet kellett ráköltened. 

Következő cikkünkben a tető árát vizsgáljuk, vajon mennyibe fog kerülni?

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása