Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. május 10.

Spóroljunk tetővel

Tudtad, hogy a legtöbb hőt a tetőn keresztül veszti a lakás? Amint azt korábban írtuk, a hőszigetelés, így a padlásfödém vagy a tető hőszigetelése is sokat tehet az energiatakarékos épületért. De nem kell itt megállni, mert számos egyéb lehetőségünk van arra, hogy energiát takarítsunk meg csak a tetőn keresztül. Lássuk, mi mindent tehetünk még azért, hogy a tető is hozzájáruljon az energiaszámla karcsúsításához?

dji_0031.jpg

Szélzárás = megtakarított energia

Az úgynevezett szélzáró alátéthéjazattal bizonyos mértékben visszaszorítható az energiafogyasztás. Ez annyit jelent, hogy a pikkelyes fedések (cserép, betoncserép, pala stb.) alatt egy átszellőztetett légrés található, ez alatt pedig az alátétfólia. Ennek feladata a hőszigetelés és az alatta levő terek védelme, egyrészt a bejutó nedvességtől (hiszen a pikkelyes fedés nem tökéletesen vízhatlan), másrészt télen a légrésben áramló levegő hűtő hatásától. Ha az átlapolásokat (azaz az egyes különálló fóliaszakaszok egymásra rátakaró átfedéseit) leragasztjuk, 28%-kal több energiát takaríthatunk meg.

Hőtükrös alátétfólia a kellemesebb nyári klímáért

A tetőfedő anyag közvetlenül ki van téve az elemek, például a napsütés hatásának, így nyáron rendkívüli mértékben felforrósodhat, elérve a 80 Celsius fokos hőmérsékletet is. A tető hűtésében a fémbevonattal ellátott alátétfólia segíthet, amelynek felülete visszaveri a hősugarakat, a mérések tanúsága szerint akár 3 Celsius fokkal csökkentve a tetőtér hőmérsékletét. Ami pedig külön pluszpont ennél a megoldásnál, hogy az elektroszmog 95 %-át is távol tartja lakóterünktől.

Támadás visszaverve: a hővisszaverő cserép

Legjobb a problémát csírájában elfojtani. Használjunk hővisszaverő tetőcserepet a nyári túlmelegedés ellen, amelynek felülete visszaveri az infravörös sugárzást, így akár 20 fokkal is csökkentve a tetőfelület felmelegedését. Ez a fejlesztés egy hadiipari innováció építőiparba való átültetésének eredménye, amelynek lényege, hogy a tetőcserép felületét speciális pigmentanyaggal vonják be, ennek következtében pedig nő a reflexiós (visszaverő) képessége. Ez a tetőtér hőmérsékletében pedig akár 10 Celsius fokos különbséget is jelenthet, ami nem kevés. Ha így csökkenthető vagy akár elhagyható a klíma használata, el lehet képzelni, mennyivel karcsúbb lesz az áramszámlánk – a komfortos lakókörülményekről nem is beszélve.

További energiacsökkentés céljából érdemes napkollektorokat és napelemeket telepíteni a tetőre, erről bővebben itt írtunk!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása