Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. március 16.

4 tipp a 21. századi háztetőhöz

A jó tetőfedés nem létezik korszerű tartószerkezet nélkül. Ez a tartószerkezet a magastetőknél az úgynevezett fedélszék, amelyről talán sokak fejében ma még mindig a hagyományos, ácsok által készített faszerkezet képe jelenik meg. És valóban, ez a jól bevált konstrukció bizonyos esetekben, például 6 méter alatti távolság áthidalására, még mindig tökéletes megoldás. Azonban a technológiai fejlődés  ezen a téren sem állt meg, így a hagyományos fedélszékeken túl ma már további, modern szerkezeti megoldások közül is választhatunk. A következőkben négy tippet adunk azoknak, akik szeretnének igazán korszerű megoldásokat látni a tetőfedés alatt is!

3_15.jpg

1. Villámgyors építkezéshez: szeglemezes rácsostartók

Ezek a szerkezetek a mérnöki tervezőasztalon születnek, éppen ezért mérnöki fedélszerkezeteknek is nevezik őket. Röviden arról van szó, hogy a tető tartószerkezetének elemei előre gyártva készülnek el, így a helyszínen igen gyorsan be lehet építeni. A tartók rácsostartók szeglemezekkel (a fába bevert tüskékkel ellátott felületű kapcsolóelemekkel) vagy szegezőlemezekkel (fémlemez, amelyen át beverik a szeget a fába) összekapcsolt faelemekből készülnek, és háromszög alakot formálnak.

A gyors szerelésnek köszönhetően ilyen elemekből akár egy nap alatt felépíthető egy családi ház fedélszéke, és ami szintén nagyon jól hangzik, hogy az előre tervezésnek köszönhetően nincs túlméretezés, vagyis maximálisan anyag- (és költség) takarékos megoldás.

1_18.jpg

          Kép forrása: tankönyvtár.hu

2. Igazi nagyágyúk: rétegelt-ragasztott fatartók

Valódi nehézsúlyú bajnokok, a mérnöki teljesítmény csúcsai, hiszen olyan faszerkezetekről beszélünk, amelyek óriási távolságokat képesek áthidalni. Azonban akkor is érdemes fontolóra vennünk az alkalmazásukat, ha szerényebbek a céljaink, és az extremitásokat kerülve saját családi otthonunkra szánjuk a tetőt. Hosszában toldott faelemekből álló, nagy teherbírású szerkezetről beszélünk, azt azonban érdemes tudni, hogy high-tech mivolta a költségekben is megjelenik, és különösen pontos, szakszerű kivitelezést kíván.

3. A fém erejével: acélszerkezetű tető

Leginkább készházaknál találkozhatunk ezzel a megoldással, ahol a fal és a tető szerkezete is fémvázas. Az acélszerkezetnek számos előnye van, ezek közé tartozik, hogy nagy teherbírása miatt vékonyabb keresztmetszetű elemekkel készülhet, anyaga homogén, élettartama hosszú, és 100%-ban újrahasznosítható. Az acélból készült szerkezetnek jó a földrengésállósága, és precíz szerelést tesz lehetővé. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy az acél különösen rossz hőszigetelő.

Itt érdemes megjegyezni, hogy könnyűszerkezetes épületre ugyanúgy kerülhet akár cserép- vagy betoncserép fedés is, mint hagyományos ácsolt fedélszékre, de természetesen a szerkezet méreteinek kiszámításánál ezt figyelembe kell venni.

2_17.jpg

4. Masszív tető a fejünk felett: vasbeton koporsófödém

Napjainkban a vasbeton is egyre kedveltebb alapanyaga a családiház-építésnek. Ha pedig a falak vasbetonból épülnek, a tető vajon miért is ne lehetne abból? A vasbeton koporsófödém főleg tetőtér-beépítés esetén lehet indokolt, mert az igen masszív, stabil szerkezetnek a hőtehetetlensége is nagyobb, mint egy ácsolt fedélszéké – vagyis nyáron lassabban melegszik fel, télen lassabban hűl le az alatt lévő tér. Valamint kiváló hangszigetelő. Ugyanakkor tény, hogy a beton szintén rossz hőszigetelő, így a szerkezet kiegészítő hőszigetelésre itt is mindenképp gondolni kell.

A vasbeton koporsófödém a nevét az alakjáról kapta: két oldalsó ferde és egy középső vízszintes lemezből áll, vagyis nem hagyományos nyeregtetőt formál. Nagy kivitelezési fegyelmet igénylői technológiáról van szó, amelynél ráadásul ki kell várni a beton szilárdulásához szükséges időt, azaz az előre gyártott tartókkal szemben itt hosszabb kivitelezési idővel kell számolnunk. Kötöttség továbbá, hogy a tetőáttörések (pl. ablakok) helyét precízen előre meg kell tervezni, mert utólagos elkészítésük méregdrága. A forma alakításával kapcsolatos rugalmasság azonban előnye ennek a szerkezetnek. 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása